Tgrt Haber

Soçi'deki kritik zirvenin ardından Moskova'dan bir açıklama daha: Türkiye ile anlaştık

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: DW Türkçe
07 Eylül 2023 11:22 - Güncelleme : 07 Eylül 2023 15:59
Soçi'deki kritik zirvenin ardından Moskova'dan bir açıklama daha: Türkiye ile anlaştık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Soçi'deki kritik görüşmesinin ardından Moskova'dan dikkat çeken bir açıklama daha geldi. Rusya, Afrika'ya gönderilecek tahıl konusunda Türkiye ile anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

Dünyanın merakla beklediği tahıl krizinin çözümü için geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya​ Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi'de bir araya geldi. Umutların çözüm için Türkiye​'ye bağlandığı krizde yeni bir gelişme yaşandı. Kritik zirvenin ardından Moskova'dan yeni bir açıklama daha geldi.

Rusya, Afrika’ya göndermeyi planladığı 1 milyon ton tahılın sevkiyatını Türkiye’nin idare etmesi konusunda prensipte anlaşma sağlandığını duyurdu. Gönderilmesi planlanan tahıl, Katar'ın finansal desteği sayesinde düşük fiyattan satılacak.

TÜRKİYE YÖNETECEK

Rusya, Türkiye'nin Rus tahılının ihracını yöneceteğini duyururken üstlenilecek rol hakkında ise detay vermedi, açıklama Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Aleksandır Gruşko'dan geldi. Bakan yardımcısı konuya ilişkin şunları söyledi:

''Prensipte tüm anlaşmalara varıldı. Sevkiyata ilişkin planın teknik yönleri üzerinde çalışmak için yakın gelecekte tüm taraflarla çalışmaya başlamayı bekliyoruz.''

Soçi'deki kritik zirvenin ardından Moskova'dan bir açıklama daha: Türkiye ile anlaştık

BATI İÇİN RUSYA'NIN ŞARTLARI VAR

Rusya, Batılı devletlerin kendi tahıl ve gübre ihracatına yönelik yaptırımlardan kaynaklanan engelleri kaldırmamasını gerekçe göstererek, Ukrayna’nın Karadeniz limanlarından tahıl ihraç etmesine olanak sağlayan tahıl anlaşmasından temmuz ayında çekilmiş, sonrasında ise bahsi geçen tasarıyı gündeme getirmişti.

ÇÖZÜM İÇİN GÖZLER TÜRKİYE'DE

Cumhurbaşkanı Erdoğan, pazartesi günü Rusya lideri Putin'in davetlisi olarak Soçi'ye gitti. İki lider heyetleri ile birlikte ülkeler arasındaki ilişkileri ve Rusya'nın çekildiği tahıl anlaşmasını görüştü.

Soçi'deki kritik zirvenin ardından Moskova'dan bir açıklama daha: Türkiye ile anlaştık

Yapılan açıklamada anlaşmanın devamı için net bir sonuç çıkmazken, Putin, "Biz tahıl anlaşmasını canlandırmaya hazırız. Yeni anlaşma için Rusya'ya yaptırımların kaldırılması gerekiyor. Ben bunu sayın Erdoğan'a açıkça söyledim" ifadelerini kullandı.

Kaynak: DW Türkçe

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...