Tgrt Haber

Putin'den ABD'ye Ukrayna cevabı: NATO kandırdı, alacağımız karar kolay olmayacak

02 Şubat 2022 01:38 - Güncelleme : 02 Şubat 2022 03:22
Putin'den ABD'ye Ukrayna cevabı: NATO kandırdı, alacağımız karar kolay olmayacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ve NATO’nun Rusya’nın güvenlik taleplerine verdiği cevaba tepki gösterdi. Taleplerinin göz ardı edildiğini söyleyen Putin kolay olmasa da bir karar alacaklarını dile getirdi.

Dünyanın gözü kulağı Kiev-Moskova hattında yaşanan gerginlikte. Peş peşe gelen açıklamalar ile bölgede gerginlik artarak devam ederken ABD’nin Rusya’ya ‘Ukrayna’daki askerleri geri çek’ restine Rusya Devlet Başkanı Putin’den cevap gecikmedi.

“BİZİ DİKKATE ALMIYORLAR”

AB, NATO ve ABD’nin yaptırım tehditlerine karşı Rusya, Ukrayna sınırına askeri yığınına devam ediyor. Putin, ABD ve NATO gelen cevaplara çalıştıklarını belirtirken ““26 Ocak'ta ABD ve NATO'dan gelen yazılı yanıtları dikkatle inceliyoruz. Ancak şu açık ki Rusya'nın güvenlik garantileri konusundaki temel talepleri Batı tarafından görmezden gelindi ve Sayın Orban'ı bu konuda bilgilendirdim. NATO'nun genişlemesinin önlenmesi, Rus sınırları yakınlarına saldırı silahı sistemlerinin yerleştirilmemesi ve bloğun Avrupa'daki askeri altyapısının 1997'deki durumuna geri döndürülmesiyle ilgili üç temel talebimizin uygun bir biçimde dikkate alındığını görmedik" dedi.

“NATO BİZİ KANDIRDI”

NATO’nun askeri altyapısının doğuya doğru ilerlememesi konusunda kendilerine söz verildiğini dikkati çeken Putin, “Bugün NATO’nun nerede olduğunu görüyoruz; Polonya, Romanya, Baltık ülkeleri. Bizi kandırdılar.” dedi. ABD'nin Anti-Balistik Füze Anlaşması'ndan çekildiğini hatırlatan Putin, Romanya’da ise füze fırlatma sistemlerinin bulunduğuna dikkati çekti. “Burada, MK41 füze fırlatma sistemleri bulunuyor. Bunlara Tomahawk yerleştirilebilir. Yani bu, füze savunma sistemi değil saldırı sistemi oluyor. Bu sistemler, 1000 kilometreye kadar topraklarımızı hedef alabilir. Bu bizim için bir tehdit değil mi?” diye konuştu.

UKRAYNA NATO’YA GİRERSE RUSYA’NIN HAMLESİ NE OLUR?

Putin ayrıca Ukrayna'nın NATO'ya katılmasının, Ukrayna yönetiminin Kırım'ın veya ülkenin doğusundaki Rusya destekli ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelerde kontrolü geri almak için askeri harekat başlatabileceği bir duruma yol açabileceğini ifade etti. Putin, "Ukrayna'nın NATO üyesi olduğunu ve bu askeri operasyonları başlattığını düşünün. O zaman NATO bloğuyla savaşa girmemiz mi gerekiyor? Bunu düşünen var mı? Görünüşe göre hayır" dedi.

“KOLAY OLMAYACAK AMA KARAR ALACAĞIZ”

ABD ve NATO ile güvenlik konusunda diyaloğun devam edeceği umudunu paylaşan Putin, "(Rusya’nın ABD'ye yanıtı) Umuyoruz sonunda bir çözüm bulunur. Kolay olmayacak ama bir karar alacağız. Bugün nasıl bir yanıt olacağını söylemeye hazır değilim." diye konuştu.

 

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...