Tgrt Haber

Son dakika! Ateşkes artık çok daha yakın Hamas saat verdi

03 Mart 2024 11:21 - Güncelleme : 03 Mart 2024 11:50

Son dakika... İsrail'in ateşkese onay verdiği iddiasının ardından Hamas'tan da açıklama geldi. Hamas, Gazze'de ateşkesin ''24 ila 48 saat içinde'' mümkün olabileceğini söyledi.

İsrail'in Gazze​'ye yönelik saldırıları 149. günde de devam ederken bir yandan da ateşkes​ görüşmeleri sürüyor. ABD​, Katar ve Mısır arabuluculuğunda süren ateşkes görüşmelerine dair dün umut verici bir haber geldi. ABD'li bir yetkili, İsrail’in bölgede 6 hafta sürecek bir ateşkesi kabul ettiğini öne sürdü. 

''Şimdi de Hamas​'ın ateşkesi kabul etmesi gerekiyor'' diyen yetkiliye cevap gecikmedi. Hamas, İsrail'in talepleri kabul etmesi durumunda Gazze'de ateşkesin ''24 ila 48 saat içinde'' mümkün olabileceğini söyledi. İsmi açıklanmayan bir üst düzey Hamas yetkilisi açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

''İsrail, yerlerinden edilmiş Filistinlilerin kuzey Gazze'ye geri gönderilmesi ve insani yardımın arttırılması da dahil olmak üzere Hamas'ın taleplerini kabul ederse, bu önümüzdeki 24 ila 48 saat içinde bir ateşkes anlaşmasının önünü açacaktır.''

Son dakika! Ateşkes artık çok daha yakın Hamas saat verdi - 1. Resim

BIDEN, PAZARTESİ GÜNÜNÜ İŞARET EDİP GERİ ADIM ATMIŞTI

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'de ateşkes için pazartesi gününü işaret etmiş, "Umuyorum bu hafta sonuna kadar. Ulusal güvenlik danışmanım çok yakın olduğumuzu söyledi ama daha tamamlamadık. Umuyorum ki gelecek pazartesiye kadar (Gazze'de) bir ateşkes sağlanacaktır." demişti. Fakat Biden, bu sözlerinin ardından geri adım atmıştı.

Son dakika! Ateşkes artık çok daha yakın Hamas saat verdi - 2. Resim

Biden, kendisine, "Gazze'de bu pazartesi gününe kadar ateşkes sağlanması konusunda ümitliyim" şeklindeki sözlerini hatırlatan gazeteciye, "Umutlar bitmez. Bölge liderleriyle telefon görüşmeleri gerçekleştirdim. Muhtemelen (ateşkes) bu pazartesi değil ancak halen ümitliyim." diye cevap vermişti.

İSRAİL-HAMAS ARASINDAKİ ATEŞKESİN ŞARTLARI

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları devam ederken ateşkes ve esir takası için bir kez daha umut ışığı gözükmüştü. ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda Doha'da temel hatlar üzerinde mutabık kalındığı açıklanmıştı.

Anlaşmanın taslağına göre, 6 haftalık bir ateşkes olasılıklar arasında. Hamas, çocuk, kadın, yaşlı ve hasta olan 40 rehineyi serbest bırakacak. İsrail ise 200 ila 300 Filistinli mahkumu salacak. 

Son dakika! Ateşkes artık çok daha yakın Hamas saat verdi - 3. Resim

NETANYAHU'NUN YENİ TALEPLERİ VAR

Times of Israel, Netanyahu'nun Hamas'tan elindeki 130 rehineden sağ olanların listesini istediğini yazmıştı. Netanyahu, liste oluşmadan anlaşmayı onaylamak istemiyor. Ayrıca serbest bırakılacak Filistinli mahkumlardan suçları ağır olanların Katar'a sınır dışı edilmesi de talepleri arasında. 

Hamas'ın ise ateşkesin en başından beri İsrail askerlerinin Gazze'den tamamen çekilmesini talep ederken kısmi çekilmeye razı olduğu iddia edilmişti.

Kaynak: AFP
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...