Son dakika! BM Genel Sekreteri Guterres'ten BMGK'nin ateşkes kararına tepki
Son dakika... BM Genel Sekreteri Guterres, "Gazze'de ateşkes kararının uygulanamaması, BM Güvenlik Konseyi'nin otoritesini ve güvenirliğini zayıflattı" ifadelerini kullandı.
Katar'ın başkentinde düzenlenen forumun odağındaki ana başlıkta Gazze yer aldı. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'de ateşkes için baskı yapmaktan vazgeçmeyeceğini vurguladı. Guterres, “Ateşkes kararı geçirmeyen BMGK'nin güvenilirliği salsırdı" ifadelerini kullanırken, "Sivil kaybı görülmemiş seviyede” dedi.
Bu durumun uluslararası barış ve güvenliğe yönelik riski de artırdığını ifade eden Guterres, hali hazırda etkilerinin işgal altındaki Batı Şeria, Lübnan, Suriye, Irak ve Yemen'de görüldüğüne dikkat çekti.
Katar'dan yapılan açıklamada ise arabuluculuğun önemine vurgu yapıldı.
Öte yandan konuşmacılar arasında yer alan Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye'nin de bugünkü forumda açıklamalarda bulunması bekleniyor.
99. MADDE YÜRÜRLÜĞE SOKULMUŞTU
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'deki durumun insani felakete gideceğini ifade ederek 99. maddeyi yürürlüğe sokmuştu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne mektup yazan Guterres, Hamas - İsrail çatışmasının uluslararası barışı ve güvenliği tehlikeye attığını ifade ederek, acil ateşkes çağrısı yapmıştı. Ateşkes taslağı ABD tarafından reddedilmişti.
GAZZE'DE SON DURUM
Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail’e 7 Ekim’de kapsamlı saldırı düzenledi. İsrail’de 7 Ekim’deki saldırılarda 310’dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyuruldu.
İsrail’in Gazze Şeridi'ne saldırılarında en az 7 bin 700'ü çocuk, 5 bin 150'si kadın olmak üzere 17 bin 700 Filistinli öldü. Enkaz altında binlerce ölü olduğu bildiriliyor. İsrail ordusu halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumlarını hedef alarak sivil altyapıyı tahrip ederken, karadan işgal sürecinde 98 askeri öldü.
Çatışmalara 24 Kasım’da 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani arada” 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te de İsrail güçleri ve yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 275 Filistinli hayatını kaybetti.