Tgrt Haber

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus lider Putin görüşmesinin tarihi netleşti

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
31 Ağustos 2023 13:05 - Güncelleme : 31 Ağustos 2023 14:27
Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus lider Putin görüşmesinin tarihi netleşti

Son dakika... Rusya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 4 Eylül'de Soçi'de bir araya geleceğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan​, 9-10 Eylül'de Hindistan​'ın Yeni Delhi kentinde düzenlenecek G-20 zirvesinden önce Rusya​'yı ziyaret edecek. Tüm dünyanın gözünü çevirdiği kritik görüşmenin tarihi belli oldu.

Rusya, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rus lider Vladimir Putin​'in 4 Eylül'de bir araya geleceğini duyurdu. Görüşmenin Soçi kentinde olacağı belirtildi.

TAHIL KORİDORU MASADA

Kritik görüşmede iki ülke arasındaki ilişkiler, Ukrayna savaşı ve tüm dünyayı etkileyen tahıl koridoru krizi masaya yatırılacak. 17 Temmuz'da sona eren ve özellikle Afrika ülkeleri için hayati önem taşıyan tahıl anlaşmasının yeniden devreye girmesi için masada pek çok seçenek bulunuyor.

Erdoğan ile Putin, 4 Eylül'de Rusya'nın Soçi kentinde bir araya gelecek.

'ERDOĞAN SONUNA KADAR ZORLAYACAK'

"Zirvenin tarihinin netleşmesinin ardından değerlendirmelerde bulunan TGRT Haber Ankara Temsilcisi Ercan Gürses şöyle konuştu:

"Tahıl koridoru konusunda bir mutabakat sağlamaya çalışacaklar ama sadece Türkiye​ ve Rusya değil, Avrupa Birliği ve Afrika ülkelerinin durumu da önemli. Yani hemen çözülmesinin zor olduğu belirtiliyor. Türkiye'nin güvendiği en önemli nokta, Rusya ve Ukrayna'daki  siloların dolu olması ve bunların bir an önce boşaltılması zorunluluğu. Yine de Rusya tahılların zayi olması pahasına savaşta avantaj sağlamaya çalışıyor. O nedenle biraz çetrefilli bir iş ama Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konudaki inisiyatifi sonuna kadar zorlamaya kararlı. Soçi görüşmesi de bunun bir göstergesi."

FİDAN VE LAVROV ALTERNATİFLERİ GÖRÜŞECEK

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinin öncesinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Rusya'ya gidecek. Bugün gerçekleştirilmesi beklenen görüşmede tahıl koridoru anlaşmasına alternatif önerilerin gündeme gelmesi bekleniyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığının açıkladığı alternatif plan kapsamında Rusya'nın, Katar'ın da mali desteğiyle Türkiye'ye indirimli fiyatla bir milyon ton tahıl göndereceği ve bu tahılların Türkiye'de işlenerek en çok ihtiyaç sahibi ülkelere gönderilebileceği belirtildi.

Rus Dışişlerinin açıklamasında, "Bu projeyi Karadeniz anlaşmasına en uygun çalışma alternatifi olarak görüyoruz" denildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son olarak 2 Ağustos 2023'te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi yapmış, Putin'in yakın zamanda Türkiye'ye gelmesi konusunda liderlerin mutabık kaldığı açıklanmıştı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...