Tgrt Haber

Gabon'da askeri darbe girişimi! Başkent'te silah sesleri duyuluyor

Editör: Şule Altınel / Kaynak: TGRT Haber
30 Ağustos 2023 08:15 - Güncelleme : 30 Ağustos 2023 11:20

Son dakika haberi... Orta Afrika ülkesi Gabon'da askeri darbe yapıldı. Bir grup askeri yetkili ülkede yönetimi ele geçirdiklerini duyurdu. Librevil'de silah seslerinin yükseldiği belirtiliyor.

Nijer'in ardından bir başka Afrika​ ülkesi Gabon​'dan da darbe​ haberi geliyor. Uluslararası ajanslara göre bir grup askeri yetkili Gabon'da yönetimi ele geçirdiğini açıkladı. Orta afrika ülkesinin başkenti Librevil'de silah seslerinin yükseldiği belirtiliyor.

SINIRLAR KAPATILDI

12 asker, Devlet Başkanı Ali Bongo​'nun seçimi kazandığını açıklamasının ardından Gabon 24 kanalına çıkarak seçimlerin iptal edildiğini ve tüm devlet kurumlarının feshedildiğini açıkladı. Tüm güvenlik ve savunma güçlerini temsil ettiklerini belirten askerler, ülke sınırlarının "bir sonraki duyuruya kadar" kapatıldığını aktardı. 

Gabon'da askeri darbe girişimi! Başkent'te silah sesleri duyuluyor

Askerler, "Gabon halkı adına mevcut rejime son vererek barışı savunmaya karar verdik. Bu amaçla 26 Ağustos 2023 genel seçimleri iptal edilmiştir" ifadelerini kullandı.

RESMİ AÇIKLAMA YOK

OPEC üyesi ülkenin hükümetinden henüz bir açıklama gelmedi.

THY'DEN SEFER İPTALİ

Gabon'da gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento seçimleri nedeniyle hükümet tarafından sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Hemen ardından Türk hava Yolları Gabon'a yapılması planlanan seferleri iptal ettiğini duyurmuştu.

4 YIL ÖNCE ENGELLENMİŞTİ

Gabon'da 7 Ocak 2019 günü bir darbe girişimi daha yapılmış darbe bildirisini okuyan askerler yakalanarak tutuklanmıştı.

Hükümet Sözcüsü ve İletişim Bakanı Guy-Bertran Mapangou, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Ulusal Radyo'yu işgal ederek bildiri okuyan isyancı askerlerin Gabon Ulusal Jandarma Müdahale Birimi (GIGN) tarafından yakalandığını belirtmişti. Durumun kontrol altına alındığını ifade eden Mapangou, birkaç saat içinde her şeyin eskisi gibi olacağını söylemişti.

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...