Tgrt Haber

Son dakika... İsrail ordusu Gazze'ye tanklarla girdi! Netanyahu'nun kehanetine Hamas'tan gözdağı: Benzeri görülmemiş yenilgi olur

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Reuters
26 Ekim 2023 08:18 - Güncelleme : 26 Ekim 2023 19:19

Son dakika haberi... İsrail Ordu Radyosu'nun haberine göre, İsrail Kara Kuvvetleri Hamas mevzilerine vurmak adına Gazze Şeridi'ne öncekilerden büyük bir saldırı düzenledi. Saldırılar gün boyu devam ederken, Gazze'deki Sağlık Bakanlığı ölü sayısının 7 bini aştığını duyurdu. Öte yandan İsrail Başbakanı Netanyahu'nun kara harekatına hazırlandıklarına yönelik açıklamasına Hamas'tan cevap geldi. İsrail'e gözdağı veren Hamas yöneticisi Salih el Aruri, "Düşman karadan girerse, bu onlar için benzeri görülmemiş bir yenilgi olur" diye konuştu.

İsrail Ordu Radyosu'nun haberine göre, İsrail Kara Kuvvetleri Hamas​ mevzilerine saldırmak için bir gecede Gazze Şeridi​'ne öncekilerden büyük bir saldırı düzenledi.

Ordu tarafından yayınlanan gece saldırısının videosunda, zırhlı araçların kumlu bir sınır bölgesinden ilerlediği görülüyor.

SONRAKİ AŞAMAYA HAZIRLIK

Reuters'ın servis ettiği görüntülere göre, bir buldozerin yükseltilmiş bir setin bir kısmını düzleştirdiği görülüyor, tanklar mermi atıyor ve bir dizi hasarlı binanın yakınında veya ortasında patlamalar görülüyor.

İnternette yayınlanan askeri açıklamada, saldırının "savaşın sonraki aşamalarına hazırlık amacıyla" gerçekleştirildiği belirtildi.

Askeri açıklamada, "Askerler daha sonra bölgeyi terk etti ve İsrail topraklarına geri döndü" ifadesine yer verildi.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine savaş uçakları ve topçu ateşiyle saldırılarına devam ediyor.

Gazze'den son dakika gelişmeleri...

18.28 Kassam Tugayları, İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında şu ana kadar ellerindeki İsrailli esirlerden 50'sinin öldüğünü duyurdu.

17.02 İsrail, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını sürdürüyor. Gazze'nin Ez-Zeytun Mahallesi'ne düzenlenen saldırılar sonucu bölgeden dumanlar yükseldi.

16.40 Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Hamas'ı ortadan kaldırmaya yönelik askeri operasyonun gerekli olduğunu ancak bunun uluslararası hukuk sınırları içinde yürütülmesi gerektiğini söyledi.

16.12  İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz, ülke yönetimindeki hiç kimsenin, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından 7 Ekim'de düzenlenen saldırıların sorumluluğundan kaçamayacağını söyledi.

15.57 Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 2 bin 913’ü çocuk ve 1709’u kadın, 397’si yaşlı olmak üzere 7 bin 28 kişiyi öldürdüğünü, 18 bin 484 kişiyi de yaraladığını duyurdu.

13.35 İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde sivillerin sığındığı BM bünyesindeki bir okulun yakınını vurdu. Saldırıda ölü ve yaralıların olduğu belirtildi.

13.10 İsrail ordusu, Hamas'ın Gazze'de tuttuğu rehine sayısının 224 olduğunu açıkladı. Hamas bugüne kadar ikisi Amerikalı bir anne ile kızı, ikisi de İsrailli kadın olmak üzere 4 kişiyi serbest bıraktı.

HAMAS'TAN 'KEHANET' GÖNDERMESİNE GÖZDAĞI

11.30 Hamas siyasi bürosunun başkan yardımcısı Salih el Aruri, Hizbullah'ın televizyon kanalı El Manar'a verdiği telefon röportajında 'Çatışmalar henüz başlamadı. Bizim savaşımız aynı zamanda Hizbullah'ın da savaşıdır' dedi. 

Netanyahu'nun ordunun Gazze'ye yönelik kara harekatına hazırlandığını söylerken ifade ettiği "Hamas'a karşı Yeşaya kehanetini göreceğiz" sözüne cevap veren Salih el Aruri, "Düşman karadan girerse, bu onlar için benzeri görülmemiş bir yenilgi olur" dedi.

11.10 İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus, El Halil ve Doğu Kudüs gibi bölgelerine gece boyunca düzenlenen baskınlarda 4'ü kadın 85 Filistinliyi gözaltına aldı.

BM: GAZZE'DE HİÇBİR YER GÜVENLİ DEĞİL

10.55 Birleşmiş Milletler'in bölgedeki insani yardım koordinatörü Lynne Hastings yaptığı açıklamada, Gazze'de hiçbir yer güvenli olmadığını söyledi.

10.00 İsrail Savunma Bakanlığı, Gazze sınırında ve Lübnan'la olan kuzey sınırında yaşayan toplulukların tahliyesinin Aralık ayı sonuna kadar uzatılmasını önerdi.

09.47 İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının endişe verici boyutlara ulaştığını ve kontrolün her an tüm tarafların elinden çıkma ihtimalinin bulunduğunu söyledi.

09.33 ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, Gazze'de sivillerin korunmasının önemine dikkati çekti. Biden aynı zamanda, bu krizden sonraki adımın İsrailli ve Filistinliler arasında daimi barışa giden yol olması gerektiğinin altını çizdi.

09.32 Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nde İsrail ordusun ait bir helikopteri SAM-7 füzesiyle vurduğunu duyurdu. 

08.55 İsrail ordusu, gece abluka altındaki Gazze Şeridi’nin kuzeyine tanklarla "nokta operasyonu" düzenledikten sonra askerlerinin İsrail topraklarına geri döndüğünü bildirdi. İsrail güçlerinin kara harekatına hazırlık olarak İsrail tanklarının Gazze’nin kuzeyinde Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarına ait çok sayıda hedefi vurduğu belirtildi.

08.40: Amerikan The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Hamas ve İslami Cihad üyelerinin 7 Ekim operasyonu öncesi İran'da Devrim Muhafızları'nın Kudüs Gücü subaylarından eğitim aldığını öne sürdü. İran ise WSJ'nin haberindeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

ÖLDÜRÜLEN İSRAİLLİ ASKER SAYISI AÇIKLANDI

07.16 İsrail ile Filistinli gruplar arasında çatışmaların başladığı 7 Ekim'den bu yana ölen İsrail askeri sayısı 309 oldu. Ölen askerlerinden birinin daha adını yayınlayan İsrail ordusu, Golani Tugayı'nda görev yapan Başçavuş Zev Dado Zal'ın öldüğünü duyurdu.

04.38 İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentindeki el-Astal Ailesi'nin evine gece boyunca hava saldırısı düzenledi. Astal Ailesi'nden 18 kişinin hayatını kaybettiği, ölenlerin çoğunun çocuklardan oluştuğu kaydedildi.

03.30 ABD Kongresinin alt kanadı Temsilciler Meclisi, Mike Johnson'ın Meclis Sözcüsü olmasından bu yana kabul edilen ilk yasada ezici bir çoğunlukla İsrail'i destekleyen bir kararı kabul etti. Karar 412 oy ile kabul edilirken, 10 milletvekili ise hayır oyu verdi.

02.54 İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'ne yönelik hava bombardımanında, bir gazeteci daha hayatını kaybetti. 7 Ekim'den bu yana hayatını kaybeden gazeteci sayısı 21'e yükseldi.

00.40 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmanın Orta Doğu'nun çok ötesine yayılabileceği konusunda uyardı. Rus lider; Gazze'deki masum çocukların, kadınların ve yaşlıların başkalarının suçlarından dolayı cezalandırılmasının da yanlış olduğunu vurguladı.

Son dakika haberinin detayları geliyor...

Kaynak: Reuters
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...