Tgrt Haber

Son dakika! Irak'ta Sadr Grubu’nun askeri kanadı sokağa indi, Bağdat'ta çatışmalar şiddetlendi

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: İHA, AA
29 Ağustos 2022 18:16 - Güncelleme : 30 Ağustos 2022 00:42

Son dakika haberi: Irak’ta Sadr Hareketi Lideri Mukteda Es-Sadr, sosyal medyadan yaptığı açıklama ile siyasetten tamamen çekildiğini duyurdu. Açıklamanın ardından Bağdat sokakları karıştı. Ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Güvenlik güçleriyle yaşanan çatışmalarda 8 kişi öldü, 100'den fazla kişi yaralandı. Sadr Grubu’nun askeri kanadı Seraya es-Selam’ın silahlı üyeleri de sokağa indi. Bağdat'ta çatışmalar şiddetlendi.

Fotoğraf (AA)

Irak​'ta Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr, sosyal medyadan yaptığı açıklama ile siyasetten tamamen çekildiğini duyurmasının ardından Bağdat​ sokakları karıştı. Ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Sadr yanlılarının hükümet binalarını basmaya çalıştı. Başkent Bağdat'ta toplanan Sadr destekçileri, daha sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na girdi.

8 ÖLÜ, YÜZDEN FAZLA YARALI

Sadr Hareketi’ne bağlı haber kaynaklarının paylaştığı bilgilere göre, bugünkü olaylarda askerlerin açtığı ateş sonucu 8 kişinin öldüğü, 100’ün üzerinde kişinin de yaralandığı aktarıldı.

Yaralılardan bazılarının hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındığı kaydedildi.

Irak resmi makamlarından ise konuya ilişkin henüz herhangi bir açıklama yapılmadı.

Son dakika! Irak'ta Sadr Grubu’nun askeri kanadı sokağa indi, Bağdat'ta çatışmalar şiddetlendi

BAŞBAKAN'DAN SADR'A ÇAĞRI

Yeşil Bölge’nin Savunma Bakanlığı Kapısı’nda toplanan Sadr yanlılarına güvenlik güçleri müdahale etti. Eylemcileri dağıtmak için göz yaşartıcı bomba kullanan güvenlik güçlerinin zaman zaman ateş de açtığı belirtiliyor.

Başbakan Kazimi, yazılı bir açıklama yaparak Sadr'dan "destekçilerine hükümet kurumlarından çekilmeleri için çağrıda bulunmasını" talep etti.

Son dakika! Irak'ta Sadr Grubu’nun askeri kanadı sokağa indi, Bağdat'ta çatışmalar şiddetlendi

KAZIMİ'DEN "OLAĞANÜSTÜ" TOPLANTI

Öte yandan Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, Ortak Operasyonlar Komutanlığından askeri yetkililerle olağanüstü bir toplantı gerçekleştirdi.

ÜLKE GENELİNDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Yapılan yeni bir açıklamayla bütün ülkede sokağa çıkmak yasaklandı. Yasak kararı yeni bir duyuruya kadar devam edecek.

Irak'ta Sadr'a bağlı politbüro başta olmak üzere siyasi, ekonomik ve askeri kurumlar bulunuyor.

SADR YANLILARI SARAY'DAN ÇIKARILDI

Güvenlik güçleri, Bağdat'taki Yeşil Bölge'yi basan Sadr destekçilerini hükümet kurumlarından uzaklaştırmak için kalabalığa göz yaşartıcı gaz ve silahlarla müdahale etti.

ASKERİ KANAT SOKAĞA İNDİ

Sadr Grubu’nun askeri kanadı Seraya es-Selam’ın silahlı üyeleri de sokağa indi. Silahlı grubun Yeşil Bölge’deki Sadr destekçilerini korumak için bölge yakınlarına konuşlanmayı planladığı öne sürüldü.

AÇLIK GREVİ

Irak’ta Sadr Grubu yöneticilerinden Hassan el-Adari yaptığı açıklamada, Mukteda Sadr’ın başkent Bağdat’taki Yeşil Bölge’de meydana gelen olayları protesto etmek amacıyla açlık grevine başladığını duyurdu.

HAVAN TOPU DÜŞTÜ

Irak’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr destekçilerinin Bağdat’taki Yeşil Bölge’yi basması sonrası çatışmalar sürerken, bölgeye havan topu düştüğü bildirildi.

SADR YANLILARI DAHA ÖNCE DE MECLİSİ BASMIŞTI

Ardından İran'a yakın Şii siyasi çatı kuruluş Koordinasyon Çerçevesi'nin, başbakan adayı olarak Muhammed Şiya Sudani'yi belirlemesi üzerine Sadr yanlıları, 30 Temmuz'da Yeşil Bölge'ye girerek Meclis binasını basmış ve burada oturma eylemi başlatmıştı.

SEYAHAT UYARISI

Dışişleri Bakanlığı sosyal medya hesabından Irak'a seyahat uyarısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı şu ifadelere yer verdi:

Irak’a ilişkin Seyahat Uyarısı, 29 Ağustos 2022

Bağdat’ta güvenlik durumunun bozulmaya başlaması göz önünde bulundurularak, vatandaşlarımızın zorunlu hâller dışında anılan şehire seyahat etmekten kaçınmaları tavsiye olunmaktadır.

Hâlihazırda Irak’ta bulunan vatandaşlarımızın ise, Bağdat’ta kitlesel gösterilerin gerçekleştirildiği mahallerden uzak durmaları, Bakanlığımızca ve Bağdat Büyükelçiliğimizce yapılabilecek ilave uyarı ve duyuruları takip etmeleri ve kişisel güvenlikleri bakımından müteyakkız olmaları faydalı olacaktır.

Vatandaşlarımızın Konsolosluk Çağrı Merkezimize (+90 312 292 29 29) ilave olarak T.C. Bağdat Büyükelçiliğine +964 790 190 94 06 numaralı telefondan ve embassy.baghdad@mfa.gov.tr e-posta adresinden doğrudan ulaşmaları mümkündür.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Kaynak: İHA, AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...