Tgrt Haber

Son dakika! İsrail, Gazze'deki Sabra Camii'ni bombaladı: Çok sayıda ölü ve yaralı var

Editör: Şule Altınel / Kaynak: Anadolu Ajansı
15 Kasım 2023 04:35 - Güncelleme : 16 Kasım 2023 02:23

Son dakika haberi... İsrail'in savaş uçakları, Gazze'deki Sabra Camii'ne ibadet edildiği sırada hava saldırısı gerçekleştirdi. Saldırı sonucu çok sayıda ölü ve yaralının olduğu bildirildi.

İsrail ordusu 40 gündür durmuyor... 7 Ekim'den bu yana abluka altına aldığı Gazze Şeridi'ni havadan aralıksız bombalarken, tanklarla ve zırhlı araçlarla da hastaneleri kuşattı. Özellikle hastanelere yönelik saldırılar düzenleyen İsrail, şimdi de askeri operasyon başlattı. İsrail ordusu, Gazze'nin en büyük hastanesi olan Şifa Hastanesi'ne Hamas üyelerinin saklandığı iddiasıyla askeri operasyon başlattığını duyurdu.

Operasyon, ABD'nin Hamas'ın Gazze'de bazı hastaneleri saklanmak için kullandığı yönünde alınan istihbarat bilgisini paylaşmasının ardından düzenlendi.

İSRAİL ORDUSUNDAN AÇIKLAMA: HAMAS'I UYARMIŞTIK

Hastaneye operasyon gerçekleştiren İsrail ordusu yaptığı açıklamada, "Hamas’ı Şifa Hastanesi konusunda defalarca uyarmıştık. Şu anda birliklerimiz Şifa Hastanesi’nde Hamas’a karşı bir dizi operasyon yürütüyor. Hastanede bulunan tüm Hamas üyelerini teslim olmaya çağırıyoruz." İfadelerini kullandı.

'TESLİM OL ÇAĞRISI'

İngiliz haber ajansı Reuters da, İsrail güçlerinin operasyonu hastanenin belirli bir bölgesinde gerçekleştirdiğini, operasyona başlamadan önce ise hastanede olduğunu iddia ettiği tüm Hamas üyelerine "teslim ol" çağrısında bulunduğunu aktardı.

Operasyona, sivillerle iletişim kurmak için Arapça tercümanlar ve sağlık ekiplerinin de destek verdiği açıklandı.

İsrail ordusu, operasyonun bir istihbarat bilgisi üzerine düzenlendiğini duyurdu. Hastaneye giren İsrail güçlerinin operasyon için özel eğitim aldığı belirtildi.

FİLİSTİN SAĞLIK BAKANI'NDAN AÇIKLAMA

Filistin Sağlık Bakanı Mey Keyle, askeri operasyona ilişkin, "Şifa Kompleksi'ndeki sağlık personelinin, hastaların ve yerinden edilmiş kişilerin hayatlarından tam sorumlu olan işgal güçleridir." diye açıklama yaptı.

ABD'Yİ SUÇLADILAR

Hamas'tan yayımlanan açıklamada, ABD'nin Gazze'deki hastanelerin Hamas tarafından kullanıldığı şeklindeki İsrail iddialarını benimsemesi kınandı. Hastanelerin kendileri tarafından kullanıldığına dair iddiaların reddedildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

"Pentagon ve Beyaz Sarayın Gazze'deki hastanelere ilişkin açıklaması (Hamas'ın kullandığına dair iddiası) ABD'nin işgal güçlerine daha fazla katliam yapması ve halkımızın topraklarından tehciri için baskı, Gazze Şeridi'ndeki hastanelere vahşice katliamların artması için bir yeşil ışıktır. İşgalcilerin ve müttefikinin, Gazze Şeridi'nde toplu soykırım savaşından direk sorumluluğu taşıyan Washington'un müttefiki olduğu İşgalcilerin yalan anlatılarının doğruluğunu tespit için Birleşmiş Milletler'e bir komisyon kurup, tüm hastaneleri dolaşmaları ve incelemelerde bulunmaları yönündeki çağrımızı yeniliyoruz. Cenevre Sözleşmesi tarafından korunan bir sağlık tesisine karşı işlenen bu vahşi suçun sonucu olarak işgal liderleri ve onlarla işbirliği yapan herkes, çocukları, hasta ve savunmasız sivilleri öldürmekten sorumlu tutulacaktır."

ABD HAMAS'IN HASTANELERİ SAKLANMAK İÇİN KULLANDIĞINI İDDİA ETTİ

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Hamas'ın Gazze'de bazı hastanelerin "altındaki tünelleri" kullanarak söz konusu hastaneleri "saklanmak, askeri operasyonlarını yürütmek ve rehineleri tutmak için" kullandıklarına dair istihbarat aldıklarını öne sürmüştü.

Kirby, söz konusu istihbarata göre Gazze'de aralarında Şifa Hastanesi'nin de bulunduğu bazı hastanelerin Hamas tarafından "saklanmak, askeri operasyonlarını yürütmek ve rehineleri tutmak" amacıyla kullanıldığını savundu.

Hastanelere havadan saldırıda bulunulmasını desteklemediklerini söyleyen Kirby, "Hastaneler ve hastalar korunmalıdır. Masum, çaresiz ve hasta insanların sadece hak ettikleri tedaviyi almaya çalıştıkları hastanede çıkan bir çatışma görmek istemiyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

İşte bölgede yaşanan son gelişmeler:

23.45: BM Güvenlik Konseyi, Gazze'de çatışmalara "acil ve uzatılmış ara verilmesi" talep edilen karar tasarısını kabul etti 

21:37 Gazze'deki hükümet: İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısı 180 kişi artarak çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 11 bin 500'e ulaştı

20.15: İsrail savaş uçakları, Gazze'de bulunan Sabra Camii'ne ibadet esnasında hava saldırısı düzenledi. Yerel kaynaklar çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu aktarıyor.

17.45: İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yer alan parlamento binasını patlatarak yıktığı bildirildi.

17.34: İsrail askerleri, yoğun saldırıların sürdüğü Gazze Şeridi’nde Birleşmiş Milletler’e (BM) ait bir okula İsrail bayrağı çekti.

17.31: İsrail'in, Birleşmiş Milletlerin (BM) sadece Mısır'dan gelen yardımları almakta kullanımı için girişine onay verdiği 25 bin litre yakıt Gazze Şeridi'ne ulaştı.

16.48: BM Acil Yardım Koordinatörü Griffiths: Gazze'deki katliam her geçen gün yeni bir dehşet boyutuna ulaşıyor, dünya bunu sarsıntı içinde izliyor. Bunun devam etmesine izin verilemez.

16.27: Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Gazze'ye saldırıların İsrail'e askeri ve siyasi kılıf sağlayan, destek veren herkesin utancı olduğunu belirtti.

15.46: Filistin Sağlık Bakanı Mey Keyle, İsrail ordusunun baskın düzenlediği Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde katliam gerçekleştirebileceği uyarısında bulundu.

15.34: İsrail'in Han Yunus kentine düzenlediği hava saldırılarında el-Ağa ailesinin evi bombardımanın hedefi oldu. Saldırı sonrası ev kullanılamaz hale gelirken çok sayıda ölü ve yaralının olduğu kaydedildi.

14.54: İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda tamamen yıkılan konut 42 bin oldu.

Son dakika! İsrail, Gazze'deki Sabra Camii'ni bombaladı: Çok sayıda ölü ve yaralı var

14.32: Filistin telekomünikasyon şirketi Paltel Group, şirketin Gazze Şeridi'nde sunduğu iletişim hizmetinin, enerji kaynaklarının tükenmesi nedeniyle birkaç saat içinde duracağını duyurdu.

14.09: İsrail askerlerinin, baskın düzenlediği Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde onlarca sağlık personeli ile yerinden edilmiş kişiyi alıkoyarak sorguya aldığı bildirildi.

13.38:  İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 17'si üniversiteli kız öğrenci olmak üzere 78 Filistinliyi gözaltına aldı.

13.16: Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, uluslararası hukuka göre İsrail'in, işgal ettiği topraklardan gelen tehdide karşı meşru müdafaa hakkı iddiasında bulunamayacağını belirtti.

13.00: İsrail Ulusal Güvenlik Bakanlığı, savaşın başından bu yana İsraillilere her gün ortalama 1700 silah ruhsatının verildiğini ve bunun önceki yıllara göre keskin bir artış olduğunu açıkladı.

CAN KAYBI 11 BİN 320'YE YÜKSELDİ

12.45: İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim’den bu yana sürdürdüğü saldırılarda 11 bin 320 kişi hayatını kaybetti.

Son dakika! İsrail, Gazze'deki Sabra Camii'ni bombaladı: Çok sayıda ölü ve yaralı var

12.40: BM Acil Yardım Koordinatörü Griffiths: "(Gazze'de) Şifa Hastanesi'ne askeri baskın yapıldığına ilişkin haberler karşısında dehşete düştüm. Hastaneler savaş alanı değildir"

12.35: Dünya Sağlık Örgütü: (Gazze) Şifa Hastanesi'ne askeri saldırı yapıldığına dair haberler son derece endişe verici. Sağlık personeli ve hastaların güvenliğinden kaygılıyız.

12.30: Al Jazeera, El Şifa Hastanesi'nden bir kaynağa dayandırdığı haberinde İsrail askerlerinin hastanedeki ilaç ve tıbbi cihaz deposunu havaya uçurduğunu aktardı. 

12.10: Gazze Şeridi'ndeki İçişleri Bakanlığı, İsrail'in Cibaliya Mülteci Kampı'ndaki bir evi vurması sonucu 4 kişinin öldüğünü duyurdu.

ŞİFA HASTANESİ'NDEN İSRAİLLİ REHİNE ÇIKMADI

11.35: İsrail askerlerinin baskın düzenlediği Gazze’deki Şifa Hastanesi’nde İsrailli esirlerin bulunduğuna dair bir belirti olmadığı, İsrail ordusunun bölgedeki aramalarının sürdüğü bildirildi.

11.30: Filistin yönetimi, İsrail ordusunun Gazze'deki Şifa Hastanesi'ne saldırısının uluslararası hukukun açıkça ihlali olduğunu belirterek, binlerce kişiyi korumak için acil uluslararası müdahale çağrısı yaptı.

MÜLTECİ KAMPINA SALDIRI

11.21:  İsrail ordusunun boşaltılmasını istediği ve abluka altındaki Gazze Şeridi’nin kuzeyinde bulunan Cibaliye Mülteci Kampı'na yönelik saldırıları devam ediyor. İsrail'in kampta bulunan UNRWA okulunun çevresine düzenlediği saldırıda, binalar hasar görürken ölü ve yaralıların olduğu aktarıldı. Enkaz altında kalan aralarında bir kız ve bir erkek çocuğunun bulunduğu aile için sivil savunma ekipleri ve Filistinliler tarafından arama kurtarma çalışmaları yürütüldü.

10.50: İsrail Ordu Radyosu, baskın yapılan Gazze’deki Şifa Hastanesi'nde İsrailli esirlerin bulunduğuna dair bir belirti olmadığını açıkladı.

10.00: IDF'den yapılan açıklamaya göre, Şifa Hastanesi'nde rehinelerin tutulduğuna dair bir belirti yok. Aynı açıklamaya göre, hastanenin dışındaki silahlı çatışmada en az beş Hamas üyesi askerler tarafından öldürüldü. 

09.32: İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda 31 Ekim'den bu yana öldürülen asker sayısının 48'e yükseldiğini açıkladı.

09.24: Gazze’deki hükümet: İsrail güçleri Şifa Hastanesine saldırarak bir kez daha iğrenç bir suç işledi.

09.00: Gazze’deki Şifa Hastanesi Yönetimi:(İsrail'in Filistinli silahlı direnişçilerin olduğunu iddia ettiği hastaneye baskın) İsrail'in saldırısı sırasında hastaneden tek kurşun atılmadı.

08.51 BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA), yaptığı son güncellemede Kuzey Gazze'de kalan Gazze Şehrinde hastanelerden yalnızca birinin içeride bulunanlar için 'minimum seviyede' hâlâ çalışır durumda olduğu bildirildi.

07.52 Yemen'in batısını kontrole eden İran destekli grubun yayın organları, "Gemilerinizi batıracağız" İsrail'e ait alev alev yanan bir ticari gemi fotoğrafıyla sundu.

ŞİFA HASTANESİ'NE BASKIN

06.40 Gece yarısı tanklarla kuşatılan Gazze'nin en büyük hastanesi Şifa'ya baskın düzenleyen İsrail askerleri, içeride arama yapıyor. Hastane yönetiminin Al Jazeera'ya verdiği bilgiye göre, işgal birlikleri hastanenin bodrumuna kadar indi.

05.25 ABD'nin başkenti Washington'da gerçekleşen İsrail yanlısı gösteriye on binlerce kişi katıldı, ülkenin dört bir yanından uçaklar ve trenlerle Washington'a akın etti.

00.48: ABD'nin başkenti Washington D.C'de, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarıyla tırmanışa geçen Yahudi karşıtlığına tepki ve Hamas'ın rehineleri serbest bırakması için gösteri düzenlendi.

00.44: Filistin Kızılayı, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yer alan Kudüs Hastanesindeki hastalar, aileleri ve sağlık çalışanlarının tahliye edildiğini bildirdi.

00.43: Naser Hastanesi önünde toplanan Gazzeliler direnişin yanında olduklarını haykırdı.

Son dakika! İsrail, Gazze'deki Sabra Camii'ni bombaladı: Çok sayıda ölü ve yaralı var

İSRAİL'DEN HASTANE İTİRAFI

00.40: İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki hastanelerin "Hamas'ın askeri kanadı İzeddin el-Kassam Tugayları tarafından askeri amaçlarla kullanıldığını iddia ederek, bu hastanelerin Uluslararası koruma statüsünü kaybedebileceği" iddiasında bulundu.

Hagari'nin bu açıklaması, 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırılarda Gazze’de vurduğu hastanelerinin uluslararası koruma statüsünde olduğunun kabulü olarak algılandı.

DEYR EL-BELAH KENTİNE SALDIRI

00.38: İsrail'in Gazze'nin Deyr el-Belah kentine düzenlediği saldırılarda Bergus ailesinin evi bombardımanın hedefi oldu. Bombardımanda çok sayıda yaralı ve ölünün olduğu kaydedilirken yaralananlar Aksa Şehitleri Hastanesi'ne getirilerek tedavi altına alındı.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...