Tgrt Haber
CANLI ANLATIM

Son dakika | Lübnan'a kara harekatı başladı: ABD'den İsrail'e tam destek, İran'a uyarı! Hizbullah misillemelerini sürdürüyor

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: İhlas Haber Ajansı, Anadolu Ajansı
01 Ekim 2024 09:26 - Güncelleme : 01 Ekim 2024 16:22

Son dakika haberi... İsrail, Lübnan'a karşı kara harekatını başlattı. İsrail askerleri, sınır bölgesinden tanklarla giriş yaptı. 'Kuzeyin Okları' adı verilen operasyonun 'kısıtlı, lokal, hedefli' olacağı belirtildi. Hizbullah, İsrail'e karşı misilleme saldırılarını roketlerle sürdürürken, ABD'den İran'a uyarı geldi. İsrail'e tam destek veren ABD, silah tedariki de sağlamak için harekete geçti. İşte bölgede yaşanan son gelişmeler...

Canlı Anlatım Özeti
  • BM: ŞİDDET TEHLİKELİ BOYUTLARA ULAŞIYOR
  • İSRAİL, SURİYE'DE DE HİZBULLAH'I HEDEF ALDI
  • İSRAİL: HİZBULLAH'A AİT TÜNELLER İMHA EDİLDİ
  • HİZBULLAH: DOĞRUDAN ÇATIŞMAYA HAZIRIZ
  • LÜBNAN BAŞBAKANI MİKATİ'DEN YARDIM ÇAĞRISI
  • İSRAİL, HALKI GÖÇE ZORLUYOR
  • HİZBULLAH'A YAKIN TELEVİZYON KANALININ BİNASI VURULDU
  • HİZBULLAH, TEL AVİV'İ VURDU
  • HUSİLER DE İSRAİL'İ VURDU
  • İSRAİL BMGK KARARINI İHLAL ETTİ
  • DIŞİŞLERİ'NDEN İSRAİL'E LÜBNAN TEPKİSİ
  • NATO'DAN 'GERGİNLİĞİ AZALTMA' ÇAĞRISI
  • İSRAİL 'NOKTA ATIŞINA' BAŞLADI! LÜBNANLILARI UYARDI
  • LÜBNAN SINIRDA GÖZLEM NOKTALARINI OLUŞTURDU
  • HİZBULLAH, İSRAİL'İN KUZEYİNİ VURDU
  • İSRAİL BOMBALADI: ÇOCUKLAR DAHİL 10 KİŞİ ÖLDÜ
  • ABD SİLAH DESTEĞİ SAĞLAYACAK
  • ABD'DEN İSRAİL'E TAM DESTEK
  • İSRAİL, HİZBULLAH'IN ÖZEL GÜÇLERİNİ İMHA ETMEK İSTİYOR
  • ABD'DEN İRAN'A UYARI
  • LÜBNAN'IN GÜNEYİ VE BEYRUT HEDEFTE!
  • İSRAİL SURİYE'Yİ DE VURDU
  • İSRAİL, LÜBNAN'A KARA HAREKATI BAŞLATTI
  • HİZBULLAH'TAN İSRAİL'E MİSİLLEME
  • 'BİR SONRAKİ AŞAMA' İÇİN ONAY

01.10.2024 16:21

BM: ŞİDDET TEHLİKELİ BOYUTLARA ULAŞIYOR

Birleşmiş Milletler Lübnan​ Özel Koordinatörü (UNSCOL) Jeanine Hennis-Plasschaert, savaşı diplomatik çabalarla durdurmak için bir umut ışığı olduğunu söyleyerek "her hava saldırısı ve fırlatılan her füzenin, Lübnan ve İsrail'deki tarafları Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 1701 sayılı kararını uygulamaktan uzaklaştırdığı" uyarısında bulundu.

Hennis-Plasschaert, UNSCOL'nin X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, Lübnan'ın başkenti Beyrut ile Mavi Hattı hedef alan saldırılara işaret ederek, "Lübnan'ın her yerini etkileyen saldırılar karşısında korktuğumuz şey gerçekleşti. Şiddet tehlikeli boyutlara ulaşıyor." ifadesini kullandı.


01.10.2024 15:35

İSRAİL, SURİYE'DE DE HİZBULLAH​'I HEDEF ALDI

İsrail, Suriye’nin güneyindeki Sule Havalimanı ile Beşar Esad yönetiminin hava savunma radar sistemlerine saldırı düzenledi. Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, İsrail güçleri bugün Suveyda ilindeki Sule Havalimanı ile Dera ilindeki 79. Hava Savunma Taburunda bulunan radar sistemlerine hava saldırısı yaptı. 

Son dakika | Lübnan'a kara harekatı başladı: ABD'den İsrail'e tam destek, İran'a uyarı! Hizbullah misillemelerini sürdürüyor - 1. Resim


01.10.2024 15:32

İSRAİL: HİZBULLAH'A AİT TÜNELLER İMHA EDİLDİ

İsrail askeri sözcüsü, İsrail askerlerinin Lübnan'daki kara operasyonları sırasında Hizbullah'a ait tünel ve silahları açığa çıkardığını ve bulgularının uluslararası topluma sunulacağını söyledi.

Lübnan'ın güneyindeki köylerde Hizbullah'a ait çok sayıda tünelin kara ve hava operasyonlarıyla imha edildiği belirtilen açıklamada, kara operasyonunun en kısa sürede tamamlanacağı ifade edildi.


01.10.2024 15:26

HİZBULLAH: DOĞRUDAN ÇATIŞMAYA HAZIRIZ

Hizbullah, İsrail güçlerinin Güney Lübnan'a girdiği iddialarını reddederek bunları “yalan” olarak niteledi. Hizbullah sözcüsü Muhammed Afif saldırı sonrası yaptığı açıklamada “Siyonistlerin işgal güçlerinin Lübnan'a girdiği yönündeki tüm iddiaları yalandır” dedi.

Grubun savaşçılarının henüz İsrail kara kuvvetleriyle doğrudan çatışmaya girmediğini belirten Afif, “düşman Lübnan topraklarına girmeye cüret ederse doğrudan çatışmaya hazırız" dedi.


01.10.2024 14:29

LÜBNAN BAŞBAKANI MİKATİ'DEN YARDIM ÇAĞRISI

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, İsrail saldırıları sebebiyle yerinden edilmiş sivillere temel ihtiyaç malzemesi ulaştırılması için uluslararası yardımların arttırılması çağrısında bulundu.

Son dakika | Lübnan'a kara harekatı başladı: ABD'den İsrail'e tam destek, İran'a uyarı! Hizbullah misillemelerini sürdürüyor - 1. Resim


01.10.2024 13:31

İSRAİL, HALKI GÖÇE ZORLUYOR

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki Litani Nehri ile İsrail sınırı arasındaki bölgeyi zorla boşaltmaya hazırlanıyor. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X sosyal medya platformundan yaptığı yazılı açıklamada, Lübnan'ın güneyinde halkı kuzeye doğru göçe zorlayan ikinci bir çağrı yaptı.


01.10.2024 13:01

HİZBULLAH'A YAKIN TELEVİZYON KANALININ BİNASI VURULDU

İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen "es-Sirat Kültür Kanalı" isimli televizyonun binasına hava saldırısı düzenledi.

Son dakika | Lübnan'a kara harekatı başladı: ABD'den İsrail'e tam destek, İran'a uyarı! Hizbullah misillemelerini sürdürüyor - 1. Resim


01.10.2024 12:47

HİZBULLAH, TEL AVİV'İ VURDU

İsrail'in başkenti Tel Aviv çevresinde saldırı alarmları geniş bir bölgede çaldı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Lübnan'dan atılan roketlerin bazılarının hava savunma sistemleri tarafından önlendiği belirtildi.

Son dakika | Lübnan'a kara harekatı başladı: ABD'den İsrail'e tam destek, İran'a uyarı! Hizbullah misillemelerini sürdürüyor - 1. Resim

Lübnan'dan atılan bir roket Tel Aviv yakınlarındaki otoyola düştü. İsrail acil yardım servisi Kızıl Davud Yıldızı, bir otobüs şoförünün şarapnelle orta derece, diğer bir şoförün de hafif yaralandığını açıkladı.


01.10.2024 12:37

HUSİLER DE İSRAİL'İ VURDU

Yemenli Husiler Lübnan'daki müttefiki Hizbullah'a destek amacıyla İsrail'i hedef alan insansız hava aracı saldırıları düzenledi. Tel Aviv yakınlarındaki Jaffa'yı ve güney İsrail'deki Eilat'ı beş insansız hava aracıyla hedef aldığını açıklayan grup yayınladıkları açıklamada "Filistin ve Lübnan halkına destek vermek ve cesur Filistin ve Lübnan direnişiyle dayanışma içinde olmak amacıyla Yemen Silahlı Kuvvetleri'nin insansız hava aracı birimi, insansız hava aracıyla işgal altındaki Yafa bölgesindeki bir İsrail askeri bölgesini hedef aldı ve dört adet Samad-4 insansız hava aracıyla Um Al-Rashrash/Eilat bölgesindeki askeri bölgeleri hedef aldı." ifadeleri yer aldı.


01.10.2024 12:40

İSRAİL BMGK KARARINI İHLAL ETTİ

Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL), İsrail ordusunun, Lübnan'a karadan gireceğini kendilerine tebliğ ettiğini ve bununla BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) kararının ihlal edildiğini bildirdi.


01.10.2024 12:23

DIŞİŞLERİ'NDEN İSRAİL'E LÜBNAN TEPKİSİ

İsrail'in Lübnan'a başlattığı kara harekatının ardından Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Dışişleri, başlatılan kara harekatının hukuksuz olduğunu vurguladı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

"İsrail’in Lübnan’a kara saldırısı başlatarak bu ülkenin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal etmesi, hukuksuz bir işgal girişimidir. Bu saldırının bir an önce sona ermesi ve İsrail askerlerinin Lübnan topraklarından çekilmesi gerekmektedir.

Söz konusu saldırı, sadece bölge ülkelerinin değil, bölge dışı ülkelerin de güvenlik ve istikrarını hedef almaktadır. Bu tehlikeli işgal girişimi sonucunda yeni bir göç dalgasının ortaya çıkması ve tüm dünyada aşırıcıların zemin kazanması kuvvetle muhtemeldir. Bu gelişmelerin İsrail’e siyasi destek ve silah sağlayan ülkeleri de etkileyeceği unutulmamalıdır.

BM Güvenlik Konseyi, uluslararası hukukun gereğini yapmalı ve Lübnan’ın işgaline yönelik bu saldırıya karşı gereken önlemleri almalıdır. İsrail tarafından işlenen her suç, aynı zamanda uluslararası hukuka ve BM Şartı’na indirilen bir darbedir.

Diğer taraftan, bölgede sükunetin tesisi için atılması gereken başlıca adım Gazze’de acil ve kalıcı ateşkesin sağlanmasıdır. Gazze’ye barış getirilmesi, tüm insanlığın sorumluluğudur."


01.10.2024 11:30

NATO'DAN 'GERGİNLİĞİ AZALTMA' ÇAĞRISI

NATO Genel Sekreterliğini Mark Rutte'ye devretmeye hazırlanan Jens Stoltenberg, Lübnan'daki durumla ilgili bir soru üzerine Stoltenberg, "Tabii ki Lübnan'da olup biteni yakından takip ediyoruz ancak NATO'nun orada belirli bir rolü yok" dedi ve şunları ekledi:

"Bu nedenle elbette bir İttifak olarak, oradaki tüm ortaklarımızla temas halindeyiz. Elbette düşmanlıkların mümkün olan en kısa sürede sona ermesini umuyoruz.''

''Ortadoğu'da ve Lübnan'da gördüğümüz tırmanıştan derin endişe duyuyoruz. Bu nedenle NATO müttefiklerinin hem Gazze'deki devam eden düşmanlıklara hem de Lübnan'daki duruma yönelik gerginliği azaltma ve siyasi bir çözüm bulma çabalarını destekliyoruz."

Son dakika | Lübnan'a kara harekatı başladı: ABD'den İsrail'e tam destek, İran'a uyarı! Hizbullah misillemelerini sürdürüyor - 1. Resim


01.10.2024 10:54

İSRAİL 'NOKTA ATIŞINA' BAŞLADI! LÜBNANLILARI UYARDI

İsrail, Lübnan'ın güneyinde bulunan sivillere uyarı mesajı yayımladı. Mesajda, ikinci bir duyuruya kadar Litani Nehri'nin güneyindeki bölgelerde araç kullanmamaları belirtildi. İsrail medyası ise 'nokta atışı' operasyonlarının başladığını duyurdu.

İsrail ordusu ayrıca 98. Tümen kuvvetlerine bağlı komando ve paraşüt birliklerinin yanı sıra 7. Tugay zırhlı birliğinin "Lübnan'ı hedef alan faaliyetlere başladığını" açıkladı. Açıklamada, Lübnan'a yönelik "kara operasyonu öncesinde yapılan hazırlıklar kapsamında tatbikat düzenlendiği" bilgisine yer verildi.


01.10.2024 10:39

LÜBNAN SINIRDA GÖZLEM NOKTALARINI OLUŞTURDU

Lübnan ordusu, ülkenin güneyinde İsrail sınırında yer alan bazı gözlem noktalarını yeniden konumlandırdıklarını bildirdi. İsrail'in karadan saldırıları öncesinde Lübnan ordusunun güneydeki sınır hattından birkaç kilometre geri çekildiği yönündeki haberlerin asılsız olduğu belirtilen açıklamada, güneyde orduya ait bazı gözlem noktalarının yeniden konumlandırıldığı ifade edildi.

Açıklamada, Lübnan ordusunun Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) ile koordinasyon ve işbirliğini sürdürdüğü aktarıldı.


01.10.2024 09:39

HİZBULLAH, İSRAİL'İN KUZEYİNİ VURDU

Hizbullah Hareketi, İsrail'in kuzeyinde bulunan Ştula, Metula (Matalla) ve Avivim bölgelerine saldırılar düzenlediğini duyurdu. Hizbullah tarafından yapılan yazılı açıklamalarda, İsrail'in kuzeyindeki bölgelere yapılan top ve füze saldırılarına ilişkin bilgi verildi.

Son dakika | Lübnan'a kara harekatı başladı: ABD'den İsrail'e tam destek, İran'a uyarı! Hizbullah misillemelerini sürdürüyor - 1. Resim

Saldırıların, "Gazze Şeridi'ndeki kararlı Filistin direnişini desteklemek ve Lübnan halkını savunmak" amacıyla yapıldığını belirten Hizbullah, İsrail'in kuzeyindeki bölgelerin vurulduğunu bildirdi.


01.10.2024 08:50

İSRAİL BOMBALADI: ÇOCUKLAR DAHİL 10 KİŞİ ÖLDÜ

Lübnan resmi haber ajansı NNA'da yer alan habere göre, İsrail'e ait savaş uçakları, Lübnan'ın güneyinde Ed-Davudiye beldesinde bir evi bombaladı. Saldırıda aynı aileden aralarında çocukların da olduğu 10 kişinin öldüğü, 5 kişinin yaralandığı kaydedildi.


01.10.2024 08:30

ABD​ SİLAH DESTEĞİ SAĞLAYACAK

Washington Post gazetesinde yer alan habere göre, Biden yönetimi Orta Doğu'ya birkaç bin ek asker ve daha fazla savaş uçağı konuşlandıracak. Pentagon sözcüsü Sabrina Singh, hava savunma birimlerini de içeren (F-16, F-15E ve F-22 savaş uçakları ve A-10 saldırı jetleri uçuran filolar) güçlerin halihazırda yüksek alarmda olan on binlerce Amerikan personeline ekleneceğini söyledi.

Son dakika | Lübnan'a kara harekatı başladı: ABD'den İsrail'e tam destek, İran'a uyarı! Hizbullah misillemelerini sürdürüyor - 1. Resim


01.10.2024 07:30

ABD'DEN İSRAİL'E TAM DESTEK

Beyaz Saray, İsrail'in Güney Lübnan'a yönelik kara harekatının, ülkenin kendini savunma hakkıyla uyumlu olduğunu düşünüyor. Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü yaptığı açıklamada "İsrail'in vatandaşlarını tehdit etmek için kullanılabilecek Hizbullah altyapısını yok etmek için sınırlı operasyonlar yürüteceğini anlıyoruz. Bu, İsrail'in vatandaşlarını savunma ve sivilleri güvenli bir şekilde evlerine geri döndürme hakkıyla uyumludur" ifadelerini kullandı ve İsrail'in kendini savunma hakkını desteklediklerini vurguladı.


01.10.2024 06:30

İSRAİL, HİZBULLAH'IN ÖZEL GÜÇLERİNİ İMHA ETMEK İSTİYOR

Askeri analist Elijah Magnier Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada, İsrail'in kara operasyonunun amacının Güney Lübnan'daki Hizbullah özel güçlerini kuşatıp ortadan kaldırmak olduğunu söyledi.

Magnier açıklamasında "Açık kaynaklı istihbarattan, İsraillilerin en az 18 tugay hazırladığını anlıyoruz. Yani 70.000 ila 100.000 askerden bahsediyoruz. Hizbullah'ın yapısına bakarsak, grubun gücü, füze birlikleri ve özel kuvvetlerden geliyor. İsrail, füze birliklerinin çoğunu veya en azından yüzde 60-70'ini yok ettiğine inanıyor. O yüzden şimdi konuşlandırılmış özel kuvvetleri yok etmek istiyorlar" dedi.

Son dakika | Lübnan'a kara harekatı başladı: ABD'den İsrail'e tam destek, İran'a uyarı! Hizbullah misillemelerini sürdürüyor - 2. Resim


01.10.2024 05:35

ABD'DEN İRAN'A UYARI

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile yaptığı telefon görüşmesinde, Washington'un İsrail'in Lübnan sınırındaki operasyonunda desteklediğini belirtti.

Austin ayrıca İran'ı, Washington'un önemli müttefikiyle savaşmayı seçmesi halinde karşılaşacağı sonuçlar konusunda uyardı ve "İran'ın İsrail'e doğrudan askeri saldırı başlatmayı seçmesi halinde bunun İran için ciddi sonuçlar doğuracağını yineledim" dedi.


01.10.2024 03:50

LÜBNAN'IN GÜNEYİ VE BEYRUT HEDEFTE!

İsrail ordusunun, Lübnan'ın pek çok bölgesine karadan ve havadan saldırılarını sürdürdüğü belirtildi. Lübnan haber ajansı NNA'ya göre, İsrail topçu birlikleri, güneydeki El-Vezzani, El-Hıyam ve Marcayun ovasını 2 saat boyunca vurdu.

Son dakika | Lübnan'a kara harekatı başladı: ABD'den İsrail'e tam destek, İran'a uyarı! Hizbullah misillemelerini sürdürüyor - 3. Resim


01.10.2024 02:45

İSRAİL SURİYE'Yİ DE VURDU

Suriye'de Beşşar Esed rejimi, İsrail'in, başkent Şam'a hava saldırısı düzenlediğini öne sürdü. Suriye'deki haber ajansı SANA'nın haberine göre, İsrail güçleri, Şam'ın Mezze bölgesindeki birden fazla askeri noktaya hava saldırısı düzenledi.


01.10.2024 02:30

İSRAİL, LÜBNAN'A KARA HAREKATI BAŞLATTI

İsrail, Lübnan'a karşı karar harekatı başlattı. İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail ordusunun, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'ın altyapısına yönelik sınırlı ve yoğun kara saldırılarına başladığını bildirdi.

Son dakika | Lübnan'a kara harekatı başladı: ABD'den İsrail'e tam destek, İran'a uyarı! Hizbullah misillemelerini sürdürüyor - 4. Resim

Kara saldırılarına hava kuvvetleri ile topçu birliklerinin de eşlik ettiği aktarılan açıklamada, "Kuzeyin Okları Operasyonu"nun, Gazze'deki çatışmalara paralel olarak ve yapılan durum değerlendirmesine göre sürdürüleceği ifade edildi.

Son dakika | Lübnan'a kara harekatı başladı: ABD'den İsrail'e tam destek, İran'a uyarı! Hizbullah misillemelerini sürdürüyor - 5. Resim


01.10.2024 01:00

HİZBULLAH'TAN İSRAİL'E MİSİLLEME

Hizbullah, Lübnan'ın güneyindeki El-Besatin bölgesinde İsrail askerlerini hedef aldığını duyurdu. Hizbullah'ın Telegram hesabından yapılan yazılı açıklamada, güneydeki Kefr Kila ve El-Adise kasabaları karşısına denk gelen Besatin bölgesinde İsrail askerlerinin hedef alındığı ifade edildi.

Son dakika | Lübnan'a kara harekatı başladı: ABD'den İsrail'e tam destek, İran'a uyarı! Hizbullah misillemelerini sürdürüyor - 6. Resim

Açıklamada, söz konusu saldırının Gazze'deki Filistin halkının direnişinin desteklenmesi ve Lübnan halkının müdafaası için gerçekleştirildiği belirtildi.

Son dakika | Lübnan'a kara harekatı başladı: ABD'den İsrail'e tam destek, İran'a uyarı! Hizbullah misillemelerini sürdürüyor - 7. Resim


01.10.2024 00:32

'BİR SONRAKİ AŞAMA' İÇİN ONAY

İsrail basınında, hükümet ve güvenlik kabinesinin Lübnan'a saldırılarda "bir sonraki aşamayı" onayladığı bildirilirken kara işgaline ilişkin henüz resmi açıklama yapılmadı.


01.10.2024 00:12

''BOŞALTIN'' EMRİNİN ARDINDAN BOMBALAR YAĞDI

İsrail savaş savaş uçakları, kısa süre önce yaptığı Beyrut'un Dahiye bölgesindeki bazı yerleri boşaltın çağrısının hemen ardından bölgeyi bombalamaya başladı.

Son dakika | Lübnan'a kara harekatı başladı: ABD'den İsrail'e tam destek, İran'a uyarı! Hizbullah misillemelerini sürdürüyor - 8. Resim

Kaynak: İhlas Haber Ajansı, Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Elif 1 Ekim 2024 09:31

Umarım bu çatışma kısa sürer ve barış yoluyla çözüme kavuşulur En az kayıp olmasını diliyorum herkesin huzur içinde yaşaması en doğrusu

Sonraki Haber Yükleniyor...