Son dakika! NATO: Bu Putin'in savaşı, bedelini ödeyecek
Son dakika... NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 9. gününde NATO'da olağanüstü toplantı gerçekleşti. NATO ülkelerinin dışişleri bakanları, Brüksel'deki NATO karargahında bir araya geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısının ardından yaptığı açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e çağrılarda bulundu ve sert açıklamalara imza attı. Stoltenberg, açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:
“Bu Putin’in savaşıdır. Putin’e çağrıda bulunuyoruz. Tüm birliklerini Ukrayna’dan çeksin ve gerçekçi bir diplomasi yolu seçsin. NATO Ukrayna’ya destek veriyor ve yine savunma alanında yardımcı oluyor. ”
"Rusya şu anda yüksek bedel ödüyor. Bu Başkan Putin'in savaşı. Kendisi seçti bu savaşı, şimdi barış dolu bir ülkeye saldırıyor. Putin'in derhal savaşı sona erdirmesini, şarta bağlamadan güçlerini Ukrayna'dan çekmesini, diplomasi sürecinin başlamasını talep ediyoruz.''
''ÖLÜMLER ÇOK DAHA FAZLA OLACAKTIR''
NATO Genel Sekreteri, “Bu krize anında cevap vermeye çalışıyoruz ve hem karadan hem havadan hem de denizden caydırıcı güçlere başvuruyoruz. NATO bir savunma ittifakıdır ve amacımız buradaki ülkeleri güvende tutmaktır. Bu ittifakın parçası olarak bu savaşın Ukrayna’nın dışına çıkmasını önlememiz lazım çünkü eğer bu gerçekleşirse sonuçları çok daha yıkıcı olacaktır, ölümler çok daha fazla olacaktır.” dedi.
NATO VE RUSYA ARASINDAKİ DİPLOMASİ YOLLARI AÇIK
Stoltenberg, Rusya’nın saldırıları artıracağını da öne sürerken, ‘NATO Rusya ile savaşa girme niyetine değildir.” dedi, müttefik ülkelerin Ukrayna’da NATO uçağı ve gemisi istemediklerini vurguladı. Stoltenberg, Putin’in otoriterizm ve demokrasi arasında bir seçim yapması gerektiğini belirtirken, NATO’nun Rusya ile diplomasi yollarını açık tuttuğunu vurguladı.
''PUTİN BAŞARISIZ OLURKEN NATO BİRLEŞİYOR''
Stoltenberg, sözlerini, “Hepimizin bu krizden öğreneceği ders, hiçbir kıta veya hiçbir ülke bu durumla tek başına çıkamaz. Putin başarısız olurken NATO da iyice birleşiyor. Rusya ile alakalı olarak İsveç ve Finlandiya iş birliğimizi güçlendireceğiz. Bu ülkeler NATO toplantılarına katılmaya devam edecek.” sözleriyle sürdürdü.
''UKRAYNA'YA DAHA FAZLA YARDIM EDECEĞİZ''
NATO’nun birliklerini karadan ve havadan devreye sokmasının daha yıkıcı sonuçları olabileceğini belirten Stoltenberg, “Ukrayna’da NATO uçağı ve gemisi olmayacak ama Ukrayna güçlerine daha fazla yardım edeceğiz.” dedi.
NATO topraklarının her karışını savunmak için "ne gerekiyorsa yapılmaya devam edileceğini" söyleyen Stoltenberg, "Ancak NATO bu çatışmanın bir parçası değil ve bunun Ukrayna dışına yayılmamasını sağlamaktan sorumluyuz" dedi.
NATO'nun doğrudan çatışmanın bir parçası olmak istemediğini söyleyen Stoltenberg, NATO'nun Ukrayna hava sahasında girmek istemediğini ifade etti. Stoltenberg, "Uçuşa yasak bölge, Ukrayna hava sahasına NATO uçakları göndermek ve Rus uçaklarını vurmak anlamına geliyor. Bu çok daha fazla yıkıma ve acıya yol açabilecek bir şeydir" dedi.
Stoltenberg, "NATO çatışmanın bir parçası olmayacak. NATO doğrudan müdahale ederse daha fazla sivilin öldürüldüğünü göreceğiz" diye konuştu. Stoltenberg ayrıca, NATO Dışişleri Bakanlarının Gürcistan ve Bosna Hersek de dahil olmak üzere risk altındaki ortakların desteklenmesi gerektiğini tartıştığını belirterek, "Bosna Hersek'te de stabil olmayan, kırılgan bir durumla karşı karşıyayız" dedi.
NATO'DAN BÜYÜK YARDIM
Stoltenberg, Türkiye de dahil olmak üzere NATO'nun sağladığı ekipmanlar ile Ukrayna ordusunun güçlendirildiğine dikkat çekti. Stoltenberg, "Putin, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin gücünü hafife aldı. NATO, 2014'ten bu yana Ukrayna kuvvetlerinin savunmasına ve eğitimine yardımcı oluyor. Türkiye, silahlı insansız hava araçları da dahil olmak üzere ekipman sağladı. Ukrayna ordusu, 2014 yılındaki durumuna kıyasla NATO'nun sağladığı eğitim ve teçhizat ile çok daha güçlü hale geldi" dedi.
NATO'nun daha fazla asker göndermesine ilişkin açıklamada bulunan Stoltenberg, "NATO'nun acil müdahalesi ile uzun vadeli planları arasında ayrım yapmamız gerekiyor. Gerekirse NATO'nun varlığını daha da artıracağız. Aynı zamanda uzun vadede NATO'nun Doğu bölgesindeki duruşu ve savunmamızda uzun vadeli değişiklikler hakkında tartışmaya başladık" dedi.