Tgrt Haber

Putin'den Wagner lideri için itiraf gibi taziye mesajı: Ciddi hataları vardı

24 Ağustos 2023 19:02 - Güncelleme : 24 Ağustos 2023 21:58

Rusya Devlet Başkanı Putin, düşen uçakta hayatını kaybeden Wagner lideri Prijogin'in ailesine taziye mesajı gönderdi. Putin, "Prigojin kaderi karmaşık ama yetenekli bir adamdı ve hayatında ciddi hataları vardı." diyerek Wagner liderinin ölümünde şüpheleri üzerine çekti.

Rusya​ Devlet BaşkanıVladimir Putin, Rusya’da dün düşen uçakta hayatını kaybeden Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Evgeny Prigojin​'in ailesine başsağlığı diledi.

Prigojin için ilettiği taziye mesajında "Yetenekli bir adamdı ama hayatında ciddi hataları vardı" diyen Putin, Wagner​ liderinin ölümünde şüpheleri üzerine çekti. 

'HAYATINDA CİDDİ HATALARI VARDI'

Prigojin'in kaderinin karmaşık olduğunu belirten Putin, "Yetenekli bir adamdı ama hayatında ciddi hataları vardı. Soruşturma Komitesi Tver’deki uçak kazasına ilişkin ön soruşturma başlattı, sonuna kadar gidilecek"açıklamasını yaptı.

Prigojin’in kazadan hemen önce Afrika’dan döndüğünü belirten Putin, “Bildiğim kadarıyla dün Afrika’dan dönerek yetkililerle görüşmeler yaptı” dedi.

'WAGNER, NEO NAZİZMLE MÜCADELEYE KATKI SAĞLADI'

Rus paralı asker grubu Wagner ile ilgili de konuşan Putin, “İlk bilgiler Wagner şirketinin personelinin orada olduğunu gösteriyor. Bu kişilerin ortak yaşamımıza önemli katkıları olduğunu belirtmek isterim. Wagner, Ukrayna’daki Neo Nazizmle mücadeleye önemli katkı sağladı” ifadelerini kullandı.

AYAKLANMADAN SONRA 'YANITIMIZ SERT OLACAK' DEMİŞTİ

Wagner liderinin ölümünün ardından Putin’in, haziran ayındaki ayaklanmadan hemen sonra televizyondan yayınlanan açıklamasında “Yanıtımız sert olacak. Hainlere cezalarını vereceğiz” sözleri akıllara geldi. 

Putin, daha önce de konuk olduğu bir televizyon programında “İhaneti asla affetmem” demişti.

PRİGOJİN'İN ÖLÜMÜ

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, dün ülkenin Tver bölgesinde özel bir jetin düşmesi sonucu 10 kişinin öldüğünü bildirmişti.

Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsiya) da düşen uçakta ölenlerin arasında Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in de bulunduğunu açıklamıştı.

Wagner'e yakınlığıyla bilinen bazı Telegram kanallarında, uçağın Rus ordusuna ait savunma sistemleri tarafından düşürüldüğü öne sürülmüştü.

WAGNER İSYANI

Prigojin, 24 Haziran'da beraberindeki savaşçılarla Rus yönetimine karşı silahlı isyan başlatmıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e son yılların en büyük tehdidini oluşturan olayda, Prigojin, bir Wagner kampına yönelik Rus askeri saldırısına yanıt olarak iki Rus kentindeki askeri tesislerin kontrolünü ele geçirerek güçlerini Rusya'nın başkentine doğru yürütmüştü.

Kriz, ancak Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko'nun Prigojin'in Belarus'a taşınmasını öngören bir anlaşmaya aracılık etmesiyle yatıştırılabildi. Aynı anlaşmanın bir parçası olarak Wagner birliklerine Rus ordusuna ya da kolluk kuvvetlerine kaydolma, ailelerinin ve arkadaşlarının yanına dönme ya da Belarus'a gitme seçenekleri sunulmuştu.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...