Tgrt Haber

Son dakika | Rusya ile ABD arasında esir takası! Ankara'da MİT devrede

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
01 Ağustos 2024 16:14 - Güncelleme : 01 Ağustos 2024 23:35

Son dakika haberi... Rusya ile ABD arasında varılan geniş kapsamlı esir takası anlaşması çerçevesinde Rusya’da hapiste tutulan Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich ve Rus esirleri bugün serbest bırakıldı. Esir takası Ankara’da MİT koordinasyonunda gerçekleştirildi. Son yılların en kapsamlı esir takası sonrası ABD ve Rusya'dan peş peşe açıklama geldi.

Rusya​ ile ABD​ geniş kapsamlı esir takası konusunda anlaşmaya vardı. ABD​ ve Rusya’nın yanı sıra Almanya, Slovenya, Belarus’u içeren anlaşma çerçevesinde Rusya’da hapiste tutulan Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich’in de aralarında bulunduğu 3 ABD​ vatandaşı ve Rus esirleri bugün serbest bırakıldı.

Üst düzey ABD’li bir yetkili, Gershkovich’in yanı sıra ABD​'li deniz piyadesi Paul Whelan ve Rus-Amerikan radyo gazetecisi Alsu Kurmasheva'nın da Biden yönetimi tarafından kabul edilen anlaşma kapsamında serbest bırakılacağını doğruladı.

Son dakika | Rusya ile ABD arasında esir takası! Ankara'da MİT devrede - 1. Resim

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Ankara'da gerçekleşen takas operasyonu kapsamında, ABD​'den 2, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Rusya​'dan birer uçak olmak üzere 7 uçak ile 26 kişi Türkiye'ye nakledildi.

Operasyon kapsamında, 2'si çocuk 10 rehinenin Rusya​'ya, 13 rehinenin Almanya'ya, 3 rehinenin de ABD​'ye nakli sağlandı.

EN BÜYÜK TAKASA TÜRKİYE ARACILIK EDİYOR

Bu takasla birlikte 2. Dünya Savaşı sonrası yaşanmış en büyük esir takasına Türkiye ve MİT aracılık etti. 

TAKAS, MİT KOORDİNASYONUNDA GERÇEKLEŞTİ

Ankara'da, 7 ayrı ülke arasındaki takas operasyonu, müzakere sürecinin en başından, takasların gerçekleştirildiği son ana kadar MİT tarafından yönetildi.

Takas faaliyetinin bütün güvenlik önlemleri, lojistik planlamaları ve ihtiyaçları MİT tarafından karşılandı, yine taraflar arasındaki iletişim ve koordinasyon da MİT üzerinden sağlandı. Bu çerçevede, takasın gerçekleştiği Ankara'da, rehinelerin değiş-tokuşu MİT'in kontrolünde yapıldı.

Takas yapılacak rehine sayısının çok olması nedeniyle şahısların tamamı MİT personelleri gözetiminde uçaklardan alınarak güvenli alanlara intikal ettirildi.

Taraf ülkelerin tasdik işlemlerinin tamamlanması, rehinelerin sağlık kontrolleri ve talep edilen diğer ihtiyaçların karşılanması sonrasında rehineler gidecekleri ülkelerin uçaklarına MİT'in onayı ve talimatlarıyla yerleştirildi. Taraf ülkelerin uçaklarının dönüşü de yine MİT'in onayıyla gerçekleştirildi.

Son dakika | Rusya ile ABD arasında esir takası! Ankara'da MİT devrede - 2. Resim

MİT'TEN AÇIKLAMA GELDİ

MİT'ten yapılan açıklamada, "Teşkilatımız koordinesinde bugün bir takas operasyonu gerçekleşecektir. Son dönemin en geniş kapsamlı olan bu takas operasyonunda teşkilatımız büyük bir arabuluculuk rolü üstlenmiştir" ifadelerine yer verildi.

MİT, Ankara'da 7 ayrı ülkenin cezaevlerindeki 26 kişinin karşılıklı değişimini içeren son dönemin en geniş kapsamlı takas operasyonuna imza attı.

AK PARTİ'DEN AÇIKLAMA

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise yaptığı değerlendirmede, "MİT Başkanlığımızın güçlü istihbarat diplomasisi sayesinde Ankara'da yedi ülkenin cezaevlerindeki 26 şahsın takası yapılmıştır. MİT Başkanlığımızın başarılı koordinasyonunda gerçekleşen bu sonuç, Türkiye'nin bir kere daha müzakere ve barış odaklı kapasitesini ortaya koymuştur" ifadelerine yer verdi.

BIDEN'DAN TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR

ABD​ Başkanı Joe Biden, esir takası sebebiyle Türkiye'ye teşekkür ederek "Müzakerelerde bizimle birlikte duran Türkiye'ye minnettarım" dedi. Biden'ın esirlerin aileleriyle görüşeceği öğrenildi.

Ayrıca ABD​ Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da tutsak takasındaki katkılarından dolayı Türkiye’ye minnettar olduklarını söyledi.

Son dakika | Rusya ile ABD arasında esir takası! Ankara'da MİT devrede - 3. Resim

KREMLİN: MÜTEŞEKKİRİZ

Kremlin, Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) yönetiminde yapılan takas operasyonunun hazırlanmasına yardımcı olan tüm ülkelerin yönetimlerine teşekkür etti.

Kremlin'den yapılan yazılı açıklamada, Rusya​ Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzaladığı kararnameyle takasla iade edilen tüm tutukluların suçlarının affedildiği belirtildi.

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'ya, ülkesinde idama mahkum edilen Almanya vatandaşı Rico Krieger'ı affettiği için teşekkür edilen açıklamada, "Moskova, takasın hazırlanmasına yardımcı olan tüm ülkelerin yöneticilerine müteşekkirdir." ifadesi kullanıldı.

Son dakika | Rusya ile ABD arasında esir takası! Ankara'da MİT devrede - 4. Resim

BAKAN FİDAN: TÜRKİYE DİPLOMASİNİN MERKEZİ OLMAYA DEVAM EDECEK

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da esir takasına ilişkin açıklama yaptı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada "Takas operasyonu kapsamında; ABD’den iki, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Rusya’dan birer uçak olmak üzere toplam yedi uçak ile Türkiye’ye nakledilen şahıslardan; ikisi çocuk 10 rehinenin Rusya’ya, 13 rehinenin Almanya’ya, 3 rehinenin de ABD’ye nakledilmesi sağlanmıştır. Müzakere sürecinin en başından, takasların gerçekleştirildiği son ana kadar takas faaliyetinin bütün güvenlik önlemleri, lojistik planlamaları ve ihtiyaçları Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından yürütülmüştür. Türkiye, uluslararası alanda barış ve istikrarın sağlanması için her türlü katkıyı sunmaya devam edecektir" denildi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise açıklamasında, "Bugün Ankara’da tarihi bir tutuklu takası operasyonu gerçekleştirildi. Bu operasyonda görev alan Milli İstihbarat Teşkilatı personelimizi yürekten tebrik ediyorum. Türkiye, Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu doğrultusunda barışçıl diplomasinin merkezi olmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
Sonraki Haber Yükleniyor...