Tgrt Haber

Son dakika! Rusya'dan tahıl açıklaması: Anlaşma pek yürütülebilir değil

Editör: Rümeysa Kaya / Kaynak: TGRT Haber
31 Ekim 2022 14:35 - Güncelleme : 31 Ekim 2022 16:21
Son dakika! Rusya'dan tahıl açıklaması: Anlaşma pek yürütülebilir değil

Son dakika haberi: Rusya'nın tahıl koridoru anlaşmasını askıya almasının ardından Kremlin Sözcüsü Peskov, "Anlaşma pek yürütülebilir değil, Ukrayna'nın adımları anlaşmaya zarar verdi." dedi.

Rusya​ Savunma Bakanlığı, önceki gün yaptığı açıklamayla Tahıl Koridoru Anlaşması​'na katılımını durdurduğunu duyurdu. Rusya, son dönemde Karadeniz'deki Rus filosuna yönelik saldırılar nedeniyle anlaşmadan vazgeçtiğini açıkladı.

Söz konusu karar Ukrayna​ cephesinden tepki gelirken, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba​ "Tüm devletleri, Rusya'dan açlık oyunlarını durdurmasını ve yükümlülüklerini yerine getirmesini talep etmeye çağırıyorum" sözleriyle seslenmişti.

RUSYA'DAN YENİ AÇIKLAMA

Dünyayı yeniden tahıl kriziyle karşı karşıya bırakacak nitelikteki kararla ilgili Rusya'dan yeni bir açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Peskov,"Gemilerin bu bölgelerde gidiş gelişlerinin güvenliğini garanti edemeyeceğimizi belirttiğimiz için bu şartlarda anlaşmanın gerçekleştirilmesi pek mümkün değil. Anlaşma böyle bir durumda çok daha riskli, tehlikeli ve garantiden yoksun bir şekle bürünmüş olur” diye konuştu.

Anlaşmadan çekilmelerinin gerekçesi olarak Ukrayna'yı suçlayan Peskov, "Ukrayna tarafının eylemlerinin bu anlaşmanın dağılmasına sebep olduğunu, garanti edilmiş güvenlik atmosferini bozduğunu görüyorsunuz. Burada anlaşmanın tehlikeye girmesinin Ukrayna tarafının eylemlerinden kaynaklandığını iyi anlamak gerek" dedi.

ERDOĞAN: GAYRETİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün yaptığı açıklamada tahıl koridoru anlaşmasının feshedilmesiyle oluşacak krizin önlenmesi için çaba göstereceklerini belirtti. Erdoğan konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Gıda krizine çözüm için hayata geçirdiğimiz tahıl koridoru ile önemli adımlar attık. Dünya buğday üretiminin yaklaşık 3'te biri Ukrayna ve Rusya tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu buğdayların açlık tehdidiyle karşı karşıya olan ülkelere ulaştırılması konusunda gösterdiğimiz gayretin en yakın şahidi sizlersiniz. İstanbul'da kurulmasını temin ettiğimiz ortak mekanizma ile Ukrayna buğdayının 9.3 milyon tonunu insanlığın hizmetine sunarak gıda krizinin nispeten azaltılmasını sağladık. Her ne kadar Rusya kendisi için aynı kolaylıkların gösterilmemesi sebebiyle bu konuda mütereddit davsansa da biz insanlığa hizmet için gayret göstermeye devam edeceğiz."

BAKAN AKAR'DAN DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Rusya'nın tahıl anlaşmasını askıya alma kararı sonrası, krizin çözümü için arabulucu rol üstlenen Türkiye, diplomasi trafiğine yeniden başladı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rus mevkidaşı Sergey Şoygu ile konuyla ilişkin görüşme gerçekleştirecek. Görüşme öncesi açıklamalarda bulunan Bakan Akar, şöyle konuştu:

"Böyle bir durumda gemilerin intikali gecikecek, limanlardaki yığılma daha da yoğunlaşacak. İhtiyaç sahipleri zaten acil olarak tahılları bekliyordu. Bu durumda sıkıntı daha da artacak.

Ukraynalı yetkililerle de görüşüyoruz, akşam saatlerinde Rusya Savunma Bakanı Sayın Şoygu ile de görüşeceğiz. Biz yine her zaman olduğu gibi barıştan, uzlaşmadan, işlerin normal yürümesinden yana çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Bu inisiyatifin askıya alınması tüm insanlığı etkiliyor. Taraflara kararlarını gözden geçirmelerini hatırlatıyoruz.

Türkiye olarak hem ateşkes hem tahıl inisiyatifi konusunda üzerimize düşen ne varsa bugüne kadar yaptık, yapma gayreti içindeyiz. Bir an önce çatışmanın sona ermesi için de bize düşen ne varsa Türkiye olarak yapmaya hazır olduğumuzu herkesin bilmesi lazım."

BUĞDAY FİYATLARINA RUSYA DARBESİ

Rusya'nın Karadeniz Tahıl Girişiminden çekilmesi küresel tedarik endişelerini arttırdı. Chicago Ticaret Borsası'nda (CBOT) buğday vadeli işlemleri yüzde 5,4 artışla 8,7 dolara yükseldi.

Buğday fiyatları, günün erken saatlerinde 8,9 dolara yükselerek 14 Ekim'den bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin ardından  8,7 dolar seviyesinde dengelendi. Mısır fiyatları da kile başına yüzde 2,2 artarak 6,96 dolara çıktı.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...