Tgrt Haber

Son dakika! Rusya'dan tahıl koridoru açıklaması! Anlaşma bitti ama...

17 Temmuz 2023 12:03 - Güncelleme : 17 Temmuz 2023 12:41
Son dakika! Rusya'dan tahıl koridoru açıklaması! Anlaşma bitti ama...

Son dakika haberi... Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle gıda krizi riskinin ortadan kaldırılması amacıyla oluşturulan Tahıl Koridoru Anlaşması askıya alındı. Kremlin'den yapılan açıklamada, öne sürülen şartların yerine getirilmesi halinde anlaşmanın yeniden yürürlüğe gireceği duyuruldu.

Rusya​, tahıl koridoru anlaşmasının bugün itibarıyla sona erdiğini resmen duyurdu. Kremlin'den yapılan açıklamada, "Tahıl Koridoru Anlaşması​ bugünden itibaren askıya alındı. Öne sürdüğümüz koşullar yerine getirililrse yeniden yürürlüğe girecek." ifadelerine yer verildi.

Rusya-Ukrayna savaşının ardından Türkiye'nin de girişimiyle imzalanan tahıl koridoru anlaşmasının süresi daha önce birkaç kez uzatılmıştı. 

TÜRKİYE'NİN ÇABALARIYLA ANLAŞMA SAĞLANMIŞTI

1 Ağustos 2022'de ilk geminin hareket etmesinden bu yana kadar tahıl koridorundan 1000'den fazla gemi ile 33 milyon tona yakın tahıl transfer edildi. Koridordan geçen tahılın yüzde 40'ı Avrupa'ya, yüzde 30'u Asya'ya, yüzde 13'ü Türkiye'ye, yüzde 12'si Afrika'ya ve yüzde 5'i Orta Doğu'ya aktarıldı.

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle gıda konusunda yaşanan krizin çözülmesine yönelik Türkiye'nin diplomatik çabalarıyla geçen yıl temmuz ayında Birleşmiş Milletler (BM) ile koordineli olarak İstanbul'da "Müşterek Koordinasyon Merkezi" kuruldu. Tahıl ürünlerinin güvenli transferi buradan takip edilmeye başlandı.

Dünya genelinde gıda krizi yaşanmasının önüne geçme amacıyla varılan mutabakat, sadece Ukrayna​ limanlarındaki gemilerin ayrılmasını değil, aynı zamanda İstanbul'da kontrolü yapılan gemilerin Ukrayna'ya tahıl sevkiyatını da kapsıyordu. 

İKİ KEZ UZATILMIŞTI

Gemilerin tahıl sevkiyatı sürerken Rusya, 29 Ekim 2022'de Sivastopol'daki saldırılar nedeniyle tahıl girişiminin geçici olarak durdurulduğunu açıkladı. Bunun üzerine Ukrayna limanlarından gemi çıkışı durduruldu. Krizin daha da derinleşmesine engel olmak için Türkiye "lider diplomasisi"ni harekete geçirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile telefonda görüştü. Bu görüşme ve diplomatik girişimlerin ardından sevkiyat 2 Kasım 2022'de yeniden başladı. Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması, 19 Kasım'dan itibaren 120 gün süreyle uzatıldı.

Söz konusu uzatma kararının dolmasına yakın mart ayının başında Türkiye, Ukrayna, Rusya askeri heyetleri ve BM temsilcileri, tahıl koridorunun temellerinin atıldığı İstanbul'daki Kalender Kasrı'nda bir araya geldi. Görüşmelerin ardından uzatma kararının süresinin dolduğu 18 Mart 2023'te Cumhurbaşkanı Erdoğan, "tahıl koridoru"nun açık kalmaya devam edeceğini, anlaşmanın süresinin uzatılmasına karar verildiğini açıkladı.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...