Tgrt Haber

Son dakika! Ukraynalı lider Zelenskiy NATO Liderler Zirvesi'nde: AB ve NATO için reformları sürdürüyoruz

12 Temmuz 2023 13:00 - Güncelleme : 12 Temmuz 2023 14:48

Son dakika... NATO Liderler Zirvesi'nin ikinci oturumuna katılan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile açıklamalarda bulundu. Savaş sürdüğü boyunca NATO'ya giremeyeceklerini söyleyen Zelenskiy bunun farkında olduğunu ifade ederken "AB ve NATO için reformları sürdürüyoruz" mesajı verdi.

Tüm dünyanın yakından takip ettiği Litvanya'nın başkenti Vilnius​ kentide düzenlenen NATO Zirvesi​'nde Ukrayna​ Devlet Başkanı Zelenskiyde katılım sağladı. Zirvede bir dizi göüşme gerçekleştiren Ukrayna lideri daha sonra kameraların karşısına geçerek açıklamalarda bulundu. Zelenskiy, "Savaş devam ettiği sürece NATO'ya alınmayacağımızın farkındayız. NATO'ya üye olabilmek için hayatta kalmamız gerekiyor" dedi.

İŞ BİRLİĞİ VURGUSU...

Ukrayna lideri, "G7 ülkelerinin güvenlik garantileri Ukrayna'nın NATO yolu için olumlu bir sinyal. Zirvenin sonuçları iyi." diye konuştu. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de "Ukrayna için en büyük tehlike Putin​'in kazanması. Ukrayna kendi kaderine karar verme hakkına sahip, bu Rusya'ya kalmış değil. Yeni NATO - Ukrayna konseyi çok daha güçlü bir işbirliğini mümkün kılacak" ifadelerini kullandı. 

Stoltenberg yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Ukrayna NATO'ya şu an her zaman olduğunda daha yakın. Müttefikler Ukrayna'nın NATO üyesi olacağını tekrardan belirtmek istiyor. Bu Ukrayna'nın üye yolundaki iki adımlı süreçten tek adımlı sürece geçişini sağlayacak. Ayrıca şartların yerine getirildiğini düşündüğümüz zaman bir davet sunacağız bu önemli bir adım. Bugün verilen kararlar yeni bir başlangıcı işaret ediyor.

Stoltenberg ayrıca  "Moskova'nın NATO'nun kimin üyesi olacağı konusunda bir kararı olamaz. Bugün aldığımız kararla Ukrayna'yı NATO'ya daha da yaklaştırıyoruz. Moskova buna karar verecek değil" şeklinde konuştu.

Zelenskiy'nin açıklamasından satır başları:

Ortaklar bize silahlarla yardımcı oluyor. Bunu anlıyoruz. Bazı kişiler üyeliğimizden korkuyor. Çünkü kimse dünya savaşı istemiyor. Bu mantıklı ve anlaşılabilir bir şey. Ukrayna şu an savaşıyor ve savaş sürdüğü sürece NATO'ya üye olamayacağımızı biliyoruz. Ancak verilen sinyaller önemli.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...