Tgrt Haber

Son dakika! Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'e ilişkin kararını açıkladı

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: İhlas Haber Ajansı, Anadolu Ajansı
19 Temmuz 2024 16:31 - Güncelleme : 19 Temmuz 2024 17:29

Son dakika haberi... Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Filistin'deki eylemlerinin hukuki sonuçlarına ilişkin kararını açıkladı.

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), İsrail'in, işgal ettiği Filistin topraklarındaki uygulamalarının hukuki sonuçlarına ilişkin kararını açıkladı. Kararda, İsrail'in Gazze, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da işgalci konumda olduğunun altı çizildi. Tavsiye kararı bağlayıcı değil ancak İsrail üzerindeki baskıyı artırabilir. 

Son dakika! Uluslararası Adalet Divanı: İsrail, Gazze'de işgalci güç konumundadır - 1. Resim

Uluslararası Adalet Divanı tarafından yapılan açıklamanın satır başları şöyle;

"İşgal altındaki Filistin toprakları parçalanmış ayrı bölgeler değil, tek bir bölgesel birimdir. İsrail, Gazze'de işgalci güç konumundadır."

"İsrail, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da işgalcidir. İsrail'in işgal ettiği toraklardaki yerleşim politikaları Cenevre Sözleşmesini ihlal etmektedir."

"İsrail'in işgal ettiği topraklarda Filistinlilere ait doğal kaynakları kullanması uluslararası hukuka aykırıdır. İşgalci egemenlik hakkını kullanamaz, işgal bu kadar uzun sürmez."

Son dakika! Uluslararası Adalet Divanı: İsrail, Gazze'de işgalci güç konumundadır - 2. Resim

"İsrail'in işgalci yerleşim politikası uluslararası hukuka aykırıdır. İsrail'in işgalci politikası Lahey tüzüklerine aykırıdır." 

"Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te İsrail'in işgali ve oluşturduğu rejim uluslararası hukuka aykırıdır. İsrail'in yerleşim politikası ilk danışma görüşünden bu yana giderek daha fazla genişlemektedir."

"İsrail'in politika uygulamaları, alt yapı ve doğal kaynakların kullanımı, Kudüs'ün yeniden İsrail'in başkenti olarak ilan edilmesi, İsrail'in yasalarını bu bölgelerde uygulaması işgali güçlendirmiştir. Bu politikaların niyeti sınırsız, süresiz bu bölgelerde kalmaktır. Bu politikalar işgal altındaki toprakların büyük bir bölümünde ilhaka neden olmuştur."

"İsrail, Filistin topraklarındaki işgaline en kısa sürede son vermelidir."

"Tüm Devletler, İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarındaki varlığını hukuki olarak tanımama, yardım veya destek sağlamamakla yükümlüdür."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı, Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...