Tgrt Haber

Söz savaşı Sudan'da sıcak çatışmaya dönüştü! Ordu ve HDK arasında silahlar ateşlendi

15 Nisan 2023 12:49 - Güncelleme : 15 Nisan 2023 22:20

Sudan'ın başkenti Hartum ve çeşitli şehirlerinde ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında silahlı çatışmalar başladı.  Ordu ile HDK arasında son birkaç aydır yaşanan "söz savaşı", iki güç arasında sıcak çatışmaya dönüştü. Paramiliter grup Şehit Sabira Uluslararası Havalimanı'nı ele geçirirken, Sudan Ordu Komutanı stratejik tesislerin kontrol altında olduğunu, henüz uygulamadıkları iyi taktikleri olduğunu dile getirdi.

Başkent Hartum​'un Erkevit, Spor Kenti, Genelkurmay Başkanlığı ve Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu​ Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın ikametgahının bulunduğu bölgelerde silah sesleri yükseliyor. Başkentin muhtelif bölgelerinde yerel saatle 09.30 gibi başlayan ağır makinalı silah seslerinin ardından yoğun duman yükseldiği görülüyor. Hartum Uluslararası Havalimanı'nın çevresinde de yoğun hareketlilik mevcut ve çatışma sesleri işitiliyor.

Umdurman, Bahri ve kuzeydeki Meravi kentlerinde de çatışma sesleri duyuluyor.

TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİ: EVLERDE KALIN

Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, durum sakinleşene kadar vatandaşlardan evlerinde kalmaları ve gerekmedikçe seyahat etmemeleri istendi. Açıklamada, "Başkent Hartum’un çeşitli bölgelerinde ordu ile Hızlı Destek Güçleri arasında çatışmalar çıktığı anlaşılmaktadır. Durum normale dönünceye kadar vatandaşlarımızın sokağa çıkmayıp evlerinde kalmaları ve zorunluluk haricinde ülke içinde seyahatten kaçınmaları tavsiye olunur." uyarısı yapıldı.

'ASKERİ GÜVENLİK REFORMU' KONUSUNDA ANLAŞMAZLIK

Sudan​'da tansiyonun tırmanması, ordu ile HDK arasında "askeri güvenlik reformu" konusunda yaşanan bir dizi anlaşmazlığın ardından geldi. HDK’nin tamamen orduya entegrasyonuyla tek ve milli bir ordu kurulması ve ordunun da ticari ve siyasi faaliyetleri bırakıp kışlaya çekilmesi gibi maddeleri kapsayan güvenlik reformu, 2021’den bu yana süren yönetim krizi ve asker-sivil anlaşmazlığını çözmek için 5 Aralık 2022’de imzalanan çerçeve anlaşmanın en önemli maddeleri arasında yer alıyor.

Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, HDK'nin mevcut yapısının değiştirilerek orduya katılması konusunda ısrarla açıklamalar yaparken HDK Komutanı Orgeneral Muhammed Hamdan Dagalu da entegrasyona karşı çıkmadıklarını ancak bunun tamamen sivil bir yönetimin çatısı altında gerçekleşmesini istediklerini ifade ediyor.

Söz savaşı Sudan'da sıcak çatışmaya dönüştü! Ordu ve HDK arasında silahlar ateşlendi

HDK'NIN ON BİNLERCE MENSUBU VAR

HDK, eski rejim döneminde Darfur'da isyancılara karşı savaşmak, sınırları korumak ve asayişi sağlamak amacıyla milis yapılanma şeklinde oluşturuldu. 2013'te Güvenlik ve İstihbarat Teşkilatına bağlanan HDK'nin on binlerce mensubu bulunuyor.

Sudan ordusu, "paralel ordu" gibi hareket eden HDK mensuplarının başkent ve bazı şehirlerdeki hareketliliğinin ve bazı mevkilerde konuşlanmasının güvenlik riski ve tehdidini artırdığını, bunun ordunun izni dışında yapılan kanunsuz bir eylem olduğunu açıklamıştı.

HDK ise ordunun parçası olarak yasa gereği rutin görevlerini yerine getirdiklerini, orduyla tam bir koordinasyon ve uyum içinde çalıştıklarını ileri sürerek iddiaları reddetmişti.

6 ÜLKEDEN ÇAĞRI: ÇATIŞMALARA SON VERİN

Katar, Cezayir, İngiltere, Suudi Arabistan, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Sudan'da ordu ile milis güç Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK)​ arasında başlayan çatışmalara son verme ve anlaşmazlıkları diyalogla çözme çağrısında bulundu.

BM: ENDİŞE DUYUYORUZ

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Sudan'da devam eden silahlı çatışmalardan derin endişe duyduğunu belirtti. Türk, Sudan'da ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında sabah başlayan çatışmalara ilişkin Twitter hesabından paylaşımda bulundu.

"Sudan'daki silahlı çatışmalardan derin endişe duyuyorum" ifadesini kullanan Türk, daha iyisini hak eden Sudan halkı ile tam dayanışma içinde olduklarını kaydetti. Türk, "Şiddeti durdurmak, barış ve sivil geçişe yönelik daha önceki umut verici yola yeniden dönmek için acilen aklın sesine ihtiyaç duyuluyor." değerlendirmesinde bulundu.

PARAMİLİTER GRUP HAVALİMANINI ELE GEÇİRDİ

Sudan'da Hızlı Destek Kuvvetleri Batı Darfur eyaletindeki Şehit Sabira Uluslararası Havalimanı'nı ele geçirdi.

Söz savaşı Sudan'da sıcak çatışmaya dönüştü! Ordu ve HDK arasında silahlar ateşlendi

MISIR: ASKERLERİMİZİN GÜVENLİĞİ İÇİN TEMASTAYIZ

Mısır Silahlı Kuvvetleri, Sudan’da yaşanan olayları yakından takip ettiklerini ve buradaki Mısır askerlerinin güvenliğinin temini için de ilgili makamlarla temas halinde olduklarını duyurdu.

Mısır ordusu, Sudan’daki olaylara ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Sudan’daki olayların yakından takip edildiği belirtilen açıklamada, Mısır askerlerinin Sudan ordusuyla yapılması planlanan askeri tatbikatlar kapsamında ülkede bulunduğu ve askerlerin güvenliğinin sağlanması için ilgili makamlarla koordinasyon içinde olunduğu kaydedildi.

Açıklamada ayrıca Sudan’da bulunan Mısır kuvvetlerinin güvenliğinin temini çağrısı yapıldı.

SUDAN ORDU KOMUTANI: HENÜZ UYGULAMADIĞIMIZ TAKTİKLERİMİZ VAR

Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, Al Jazeera kanalında katıldığı canlı yayında, "Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) sabah saat 09'00'da evime saldırdı. Ayrıca Hartum'un güneyindeki Spor kenti bölgesinde yerleşik orduyu taciz etti" diye konuştu.

Ordu Karargahı ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı gibi tüm stratejik tesislerinin kontrolleri altında olduğunu söyleyen Burhan, "Henüz harekete geçirmediğimiz askeri üslerimiz ve uygulamadığımız iyi taktiklerimiz var. Hala aklın sesine kulak veriyor ve Hartum'a giren HDK güçlerinin yerlerine geri dönmesini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Burhan, savaş hali devam ederse farklı bölgelerden güçleri Hartum'a sokacaklarına işaret ederek, "Kimse savaşı tercih etmez ama yaşananlar insanlara ibret olsun" diye konuştu.

Kaynak: AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...