Sri Lanka'da eylemler sürüyor! Sokağa çıkma yasağı kaldırıldı, protestocular devlet başkanlığı binasını bastı!
Güneydoğu Asya ülkesi Sri Lanka'da yönetimin kötü ekonomi politikası, Covid-19 etkisi ile temel gıda, ilaç ve yakıt ithalatında yaşanan aksaklık, ülkedeki hayat şartlarını zorlaştırdı. Hükümete karşı özellikle başkent Kolombo'da düzenlenen protestolar gün geçtikçe çetin bir hal alırken halk Devlet Başkanı Rajapaksa’nın evini bastı. Öte yandan kontrolü sağlayamayan Rajapaksa'nın ülkeden kaçtığı iddia edildi.
Ekonomik kötü yönetim ile koronavirüs pandemisinin etkisi, temel gıda, ilaç ve yakıt ithalatında yaşanan aksaklık Güneydoğu Asya ülkesi Sri Lanka'yı zor duruma sokarken başkent Kolombo'da geniş çaplı hükümet karşıtı protesto düzenleyen göstericiler, devlet başkanlığı yerleşkesine girdi. Ülkede uzun süredir devam eden protestolar nedeniyle soğaka çıkma yasağının ilan edildi. Ancak muhalefet ve avukatların itirazı sonrası kaldırılırken halk Kolombo'ya toplandı.
Sri Lanka medyasındaki haberlere göre, hükümet karşıtı çok sayıda protestocu, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın konutunun ve ofisinin bulunduğu başkanlık yerleşkesi çevresinde bulunan barikatları aştı. Güvenlik güçleri ise yerleşkeye giren protestocuları dağıtmak için havaya ateş açarak engel olmaya çalıştı.
Asya basınında yer alan haberlerde ise protestocuların yerleşkeye girdikten sonra Devlet Başkanı Rajapaksa'nın yerleşkeden ayrılarak güvenliği bir yere gittiği iddia edildi.
SRİ LANKA'DA NEDEN OLUYOR?
Ülke tarihinin en büyük ekonomik krizi yaşanırken halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart ayının sonlarına doğru ayaklandı. Protestolar ve muhalefetin artan baskısıyla Başbakan Mahinda Rajapaksa, 9 Mayıs'ta istifa etmiş, kabine de feshedilmişti. Şiddet olaylarının ardından ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve hükümet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatı vermişti.
Protestolarda aralarında iktidar partisi milletvekili ile 2 polisin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetti, en az 250 kişi yaralandı.
Öte yandan, Sri Lanka anayasasına göre, kendi rızasıyla istifa etmediği sürece bir devlet başkanının görevden alınması neredeyse imkansız.