Tgrt Haber

Stoltenberg'den Türkiye'ye övgü dolu sözler: Memnuniyetle karşılıyoruz

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
07 Eylül 2023 15:10 - Güncelleme : 07 Eylül 2023 15:32
Stoltenberg'den Türkiye'ye övgü dolu sözler: Memnuniyetle karşılıyoruz

Son dakika haberi: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin tahıl koridorunun yeniden canlandırılması için gösterdiği çabalara övgü yağdırdı.

Türkiye​'nin tahıl koridorunun yeniden canlandırılması için Türkiye'nin yoğun çabası devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan​ geçtiğimiz günlerde Soçi'ye giderek Rusya​ lideri Vladimir Putin​ ile özellik Afrika ülkelerini ilgilendiren tahıl koridorunun yeniden canlandırılması konusunu görüştü. Erdoğan 'tahıl koridoru devam etmeli' mesajı verdi ve 'Bu kapsamda yeni teklif paketi hazırladık. Birleşmiş Milletler'in yeni çalışmasıyla netice alınacağını umuyorum' dedi. Putin ise yaptırımlarının kalkması durumunda anlaşmaya hazır olduklarını belirtti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Avrupa Parlamentosu'nda ortak komite toplantısında tahıl koridoru​ konusuna değindi. Karadeniz'in NATO için büyük önem taşıdığına dikkat çeken Stoltenberg, Rusya'nın Karadeniz tahıl anlaşmasından çekilmesini kınadı.

Türkiye'nin tahıl anlaşmasının yeniden hayata geçirilmesine yönelik çabalarını memnuniyetle karşıladıklarını söyleyen Stoltenberg, Tahılın Ukrayna'dan güvenli bir şekilde sevkiyatının yapılmasının en iyi yolunun savaşın sona ermesi olduğunu aktardı.

FİNLANDİYA'NIN NATO ÜYELİĞİ

Finlandiya'nın NATO üyesi olmasının tarihi bir olay olduğunu da belirten Stoltenberg, “Bunun arka planını hatırlamamız gerekiyor. Başkan Putin 2021 sonbaharında NATO'nun daha fazla genişlemeyeceğini taahhüt etmesi ve imzalaması için bir taslak anlaşma gönderdi. Bu Ukrayna'yı işgal etmemek için bir ön şarttı. Elbette bunu imzalamadık. Bunun tam tersi oldu” ifadelerini kullandı.

"TBMM'NİN İSVEÇ İÇİN ONAY VERECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"

Vilnius Zirvesi'nde İsveç'in terörle mücadele konusunda daha fazla adım atacağına ilişkin mutabakata vardıklarını hatırlatan Stolteberg, “Türkiye şunu açıkça ifade etti, en kısa zamanda üyeliği onaylayacaklar. Bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan bir çok kez dile getirdi. Bu nedenle, TBMM'nin bu sonbaharda yeniden toplandığında İsveç’in üyeliğini mümkün olan en kısa sürede onaylamasını bekliyorum. Daha sonra İsveç ve Finlandiya’nın üye olmasıyla 32 müttefikimiz olacak” şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...