Stratejistler uyardı: Büyük savaş yaklaşıyor, dünya ateş topuna dönebilir
Rusya-Ukrayna savaşı ve Gazze soykırımı BM’deki çöküşü ispatlarken ABD ile İran arasındaki restleşme insanlığı diken üstüne oturttu. 85 milyon insanın öldüğü II. Dünya Savaşı’na benzer ekonomik-siyasi tablo bugün de mevcut. Uzmanlara göre dünyayı ateş topuna çevirecek savaşın başlaması an meselesi.
6 Şubat 2022'de patlak veren Rusya-Ukrayna savaşının ardından İsrail’in 7 Ekim’de Gazze’de başlattığı katliam, yeni bir dünya savaşı riskini katbekat artırdı. Gazze’deki gerilim; Akdeniz, Kızıldeniz ekseni ile Suriye, Irak, Lübnan, Ürdün ve İran gibi ülkelerle birlikte Pasifik’teki gerilimi de tırmandırdı. Peki yakın gelecekte insanlığı ne bekliyor?
Türkiye gazetesinden Yılmaz Bilgen'e konuşan uzmanlar, mevcut şartların II. Dünya Savaşı öncesiyle büyük benzerlik arz ettiğini söyledi.
ENERJİ İHTİYACI YİNE BAŞROLDE
Askerî stratejist Kemal Olçar, I. Dünya Savaşı’na giden süreçte kömür, II. Dünya Savaşı’nda ise petrolün önemli rol oynadığını belirtti. Olçar’a göre içerisinde bulunduğumuz global gerilimin kuşatıcı savaş boyutuna evrilmesinde enerji yine politika belirleyici faktör olacak.
Dünya hâkimiyetinin bir anlamda Orta Doğu’nun kontrolünden geçtiğini vurgulayan Kemal Olçar, "Ruslar, zaten bir savaşın içerisinde. Çin ise Pasifik’ten Asya’ya açılan koridorda ne kadar ısrarcı olduğunu her fırsatta gösteriyor. Olayın özünde Süveyş, Bab el-Mendep ve Basra’nın kontrolü var" ifadelerini kullandı.
ÇİN VE İSRAİL ETKİSİ
Çin'in dünya pazarına çıkan her beş üründen dördünü kendisinin dağıtmak istediğini belirten Olçar, "Bu noktada politik gerekçe ise İsrail ve Siyonizm olacak. Daha öncesinde itici unsur Almanların uydurduğu nasyonal sosyalizm olmuştu. O dönem Hitler Almanya’sı her yere saldırdı. Şimdi de arzımevut (vadedilmiş topraklar) bahanesiyle İsrail bölgeyi kan gölüne çeviriyor. Şayet fırtına koparsa sadece Irak ve Suriye değil Suudi Arabistan, Ürdün, Cibuti, Somali, Yemen ve Bahreyn dâhil birçok ülke ateş topuna döner" dedi.
"İRAN VURULURSA KÜRESEL SAVAŞ ÇIKAR"
Emekli Tuğgeneral Fahri Erenel ise Akdeniz ve bölge geneline yığılan silah gücünün oluşturduğu tehdidin büyüklüğüne dikkat çekti. Birçok ülkenin savaşı, vesayet güçleri üzerinden yürüttüğünün altını çizen Erenel, şunları söyledi: "Ancak gelinen noktada bölgesel veya küresel bir savaş an meselesi. İsrail bu süreçte baş aktör, çünkü çıkacak bir büyük savaşta Siyonist anlayış, mevcut alanını genişletmeyi planlıyor. Diğer yandan PKK’yı kullanan ülkeler ve bir diğer proksi güç olan Şii militanlar için de bölgesel ya da dünya savaşı süreci farklı bir dönemin başlangıcı olur. Şayet ABD ve müttefikleri Irak ya da Suriye’den ibaret bir harekât düzenlerse buradan küresel savaş sonucu çıkmayabilir. Ancak İran’ın doğrudan vurulması savaşı küresel boyuta taşıyabilir."
BIDEN’IN TAVRI ÖNEMLİ
Haliç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aylin Ünver Noi de hem İsrail hem de ABD üslerine karşı saldırıların, savaşı körükleyen faktörler olduğunu söyledi. Ürdün’deki ABD üssüne saldırının bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Noi, "Seçimlere giderken Başkan Biden’ın bu saldırıya nasıl cevap vereceği önemli. Cumhuriyetçiler, Biden’ın İran topraklarına doğrudan saldırıyla karşılık verilmesini istiyor. Böyle bir adım kesinlikle daha büyük bir savaşa yol açabilir. BM başta olmak üzere uluslararası misyon birçok konuda yetersiz kalıyor. BM için tasfiye ve yeni bir uluslararası örgüt ihtimali var. Bu aynı zamanda yeni bir dünya düzeninin ilanı olur" ifadelerini kullandı.
TAHRAN'I SUÇLADILAR
ABD yönetimi, söz konusu saldırının ardından "Olayda İran’ın desteklediği gruplar var" şeklinde değerlendirmelerde bulunmuş, ABD Başkanı Joe Biden ise saldırıya silah temin etmeleri bağlamında İran’ın dolaylı olarak sorumlu olduğunu savunmuştu.
ABD, Tahran yönetimine gerekli cevabı vereceğini ilan etti. Başkan Joe Biden "Misillemenin yerine ve zamanına biz karar vereceğiz" mesajını yollarken, "Orta Doğu’daki savaşı yaymak gibi bir niyetimiz de yok" açıklamasıyla "nokta operasyon" düzenleneceğini ima etmişti.
İran ise ABD’ye ültimatom gibi bir mesaj göndererek "Topraklarımızı, çıkarlarımızı ve vatandaşlarımızı hedef alacak her türlü saldırıya anında cevap vereceğiz" açıklaması yapmıştı.
CIA: ORTA DAĞU KAYNIYOR
Hal böyleyken dünya genelinde ses getiren gelişmeler birbirini kovaladı. CIA Direktörü William Burns, "Son 40 yılın büyük kısmını Orta Doğu’da harcadım ve bölgeyi bu kadar patlamaya hazır çok nadir gördüm" dedi.
Hem Almanya hem de İngiltere, Rusya’ya karşı bir savaş hazırlığı içerisine girerken İngiliz Savunma Bakanı Grant Shapps, "Halkımız Rusya’ya karşı savaşmak için eğitim görmeli" dedi.
ALMANYA HAZIRLIĞA BAŞLADI BİLE
Her senaryoya karşı tedbirli olmak isteyen Almanya da adeta savaş hazırlığı başlattı. Geçen hafta hükümet tarafından, vatandaşlara yönelik bir yapılan duyuruda, "Savaş durumunda bodrum ve garajlar sığınak olarak kullanılacak. Ayrıca pil, temel gıda ve acil ihtiyaçlarınızı da yanınızda bulundurun" ifadelerine yer verildi.