Tgrt Haber

Suç örgütleri Ukrayna'daki silahların peşinde! Interpol uyardı: Karaborsaya düşecek

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: DW Türkçe
02 Haziran 2022 10:30 - Güncelleme : 02 Haziran 2022 11:08
Suç örgütleri Ukrayna'daki silahların peşinde! Interpol uyardı: Karaborsaya düşecek

Rusya'nın İşgal girişimi sonrası Avrupa'dan Ukrayna'ya gönderilen silahların küresel suç örgütlerinin radarına girdiğini belirten Interpol, savaşın bitmesi takdirinde bu silahların karaborsaya düşebileceği uyarısında bulundu.

Vladimir Putin​'in 24 Şubat'ta verdiği saldırı emriyle başlayan Rus ordusunun Ukrayna​'yı işgal girişimi doğu bölgelerinde yoğulaşmış durumda. Dünyanın ilk gününden bu yana diken üstünde takip ettiği savaşta Rusya​ önemli sanayi kentleri Severodonetsk​ ve Lysychansk'ı kuşattıklarını açıkladı.

Rusya'nın savaş suçu işlediği saldırılarda binlerce sivil hayatını kaybederken Avrupa devletleri silah sıkıntısı çeken Ukrayna'ya savaşın ilk gününden itibaren silah yardımı yapıyor.  

Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı'ndan (Interpol) yapılan en son açıklamada, Ukrayna'ya gönderilen silah ve mühimmatların küresel suç örgütlerinin radarına takıldığı belirtildi. Silahların büyük bölümünün savaş sonrasında karaborsaya düşerek suç örgütlerinin eline geçebileceği uyarısı yapıldı.

"UKRAYNA'DAKİ KAOSTAN YARARLANACAKLAR"

Interpol Genel Sekreteri Jürgen Stock, Ukrayna'da silah sirkülasyonunun çok yoğun olduğuna işaret etti ve savaşın son bulması durumunda Avrupa içinde ve dışında kaçak silahların hızla yayılabileceğini söyledi.

Küresel suç örgütlerinin amacına ulaşabilmesi için Ukrayna'daki kaotik durumu kullanabileceklerini belirten Stock, bunun ihitmali kalmadığı gerçekleşeceğine emin olduğunu söyledi. Stock, suç örgütlerinin tamamen buna odaklandıklarının da altını çizdi. 

"SİLAH TAKİP SİSTEMLERİNİ KULLANIN" ÇAĞRISI

Batılı ülkeler Rusya'nın saldırılarına karşı savunma gerekçesiyle Ukrayna'ya ağır silahlar dahil olmak üzere silah ve mühimmat yığınağı yapıyor. ABD Başkanı Joe Biden bugün de Ukrayna'ya daha gelişmiş roket sistemleri ve mühimmat sevkiyatını içeren 700 milyon dolarlık bir paket açıkladı.

Interpol Genel Sekreteri Stock, ağır silahlar dahil orduların kullandığı her tür silahın suç örgütlerinin eline geçebileceği uyarısında bulundu. Interpol'ün silahlarla ilgili bilgilerin paylaşıldığı bir veri tabanına sahip olduğunu hatırlatan Stock, "Üye ülkeleri bu veri tabanını kullanmaya çağırıyoruz. Çünkü hiçbir ülke ve hiçbir bölge bu durumla yalnız baş edemez. Bahsettiğim suç örgütleri küresel çalışıyor, dolayısıyla bu silahlar da kıtalar arasında dolaşıma girecek" diye konuştu.

Kaynak: DW Türkçe

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...