Tgrt Haber

Süre doldu! Binlerce oturum belgesiz Afgan ülkeyi terk ediyor

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: İhlas Haber Ajansı, Anadolu Ajansı
02 Kasım 2023 15:25 - Güncelleme : 02 Kasım 2023 17:17
Süre doldu! Binlerce oturum belgesiz Afgan ülkeyi terk ediyor

Pakistan'daki binlerce Afgan sınır kapısı önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Oturum belgesi bulunmayanlar artık ülkeden ayrılmak zorundalar.

Pakistan​, yasa dışı göçmenleri ülkeden gönderiyor. Pakistan hükümetinin verdiği süre doldu. Ülkedeki Afganlar, kuzeybatı sınır kapısında metrelerce kuyruk oluşturdu. 

Pakistan, bu yıl ülkedeki 24 bombalı intihar saldırısının 14’ünün Afganlar tarafından düzenlendiğini açıkladıktan sonra yasa dışı göçmenlerin 1 Kasım’a kadar ülkeyi terk etmemeleri halinde sınır dışı edileceklerini 3 Ekim’de duyurdu.

Süre doldu! Binlerce oturum belgesiz Afgan ülkeyi terk ediyor

1,7 MİLYONUN YASAL OTURUM BELGESİ YOK

Pakistanlı yetkililer çoğu Afgan olan ve yasal oturum belgesi bulunmayan göçmenleri süre dolmadan saatler önce sınır dışı etmek için işlemlere başlamışlardı. Pakistan hükümetinin bir ay önce verdiği ültimatom sonucunda bir milyondan fazla Afgan ülkeyi terk etmek zorunda kalabilir ya da gözaltına alınıp sınır dışı edilebilir.

Süre doldu! Binlerce oturum belgesiz Afgan ülkeyi terk ediyor

SINIRDAKİ ŞARTLAR ZORLU

Afganistan’daki Taliban yönetimi, geçici kampların kurulduğunu, yiyecek ve tıbbi yardım sağlanacağını açıkladı fakat bazı yardım kuruluşları sınırdaki koşulların zorlu olduğunu bildirdi.

Süre doldu! Binlerce oturum belgesiz Afgan ülkeyi terk ediyor

Pakistan hükümeti ülkede yaşayan 4 milyondan fazla Afgan vatandaşının 1,7 milyonunun yasal oturum belgesi olmadığını belirtiyor. 

TERÖR SALDIRILARI YÜZDE 79 ARTTI

Pakistan Çatışma ve Güvenlik Çalışmaları Enstitüsünün verilerine göre, bu yılın ilk 6 ayında terör saldırıları 2022'ye göre yüzde 79 arttı. Yılın ilk 6 ayında 271 terör saldırısı gerçekleşti ve 389 kişi yaşamını yitirdi. 2022'nin aynı döneminde 151 terör saldırısı gerçekleşmiş ve 293 kişi hayatını kaybetmişti.

Ülkede özellikle Hayber Pahtunhva ve Belucistan eyaletlerinde son aylarda terör saldırıları arttı.

İslamabad, bu saldırıların Afganistan'da konuşlu PakistanTalibanı (TTP) tarafından planlandığını ve yönetildiğini savunuyor, Afganistan ise bu iddiaları reddediyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı, Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...