Tgrt Haber

Ukrayna'da esir düşen Rus pilot, İdlib'de 34 Türk askerinin şehit edildiği katliamın sorumlusu çıktı

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber
28 Nisan 2022 10:50 - Güncelleme : 28 Nisan 2022 11:18

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında geçen ay sivillerin bulunduğu Çernihiv kentini bombalarken düşürülen Rus ordusuna ait Su-34 uçağının pilotu Alexander Krasnoyartsev, paraşütle atlayıp sağ kurtulmasına rağmen Ukrayna halkı tarafından yakalanıp esir düşmüştü. Sivillerin kasten öldürülmesi ve savaş yasalarının ihlal edilmesi suçlarından yargılanan Rus pilot, Ukrayna'daki sorgusu sırasında 2020 yılında İdlib'de 34 Türk askerinin şehit edildiği saldırıda görev aldığını itiraf etti.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı askeri operasyonlarda görev alan ve sivil yerleşim yerlerini bombalayan Su-34 tipi Rus savaş uçağının pilotu Alexander Krasnoyartsev, mart ayında saldırı gerçekleştirdiği sırada Ukrayna ordusu tarafından atılan füzeyle düşürülmüştü. Uçak düşmeden paraşütle atlayıp bir evin bahçesine iniş yapan Rus pilot, bölge halkı tarafından kıskıvrak yakalanıp askerlere teslim edilmişti.

Ukrayna'da esir düşen Rus pilot, İdlib'de 34 Türk askerinin şehit edildiği katliamın sorumlusu çıktı

Gözaltına alındıktan sonra yaptığı ilk açıklamada sivil alanları vurduklarını söyleyen Alexander Krasnoyartsev, "3 kez uçuş gerçekleştirdim, üçüncüsünde vuruldum. Bize askeri alanlar üzerine çalıştığımız söylendi ama verilen koordinatların Çernigov’da sivil yerleşim yerlerine ait olduğu çıktı. Biz daha fazla can kaybına ulaşabilmek için kontrol edilemeyen bombalar kullanıyoruz. Hava saldırılarımız sonrasında yerleşim yerlerinin yerle bir edildiğini kendi gözümle gördüm. Mariupol şehrinde çocuk hastanesi vuruldu. Rus askerlerine sesleniyorum. Ukrayna karşısında savaşa girmeyin. Çocukları ve kadınları öldürmeyin" ifadelerini kullandı.

PUTİN VE ESAD İLE AYNI KAREDE

Rusya'nın Krasnoyarsk kentindeki askeri birimlerden Ukrayna'daki operasyonlara dahil olduğu tespit edilen Rus pilotun, yaklaşık 3 yıl önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Lazkiye'deki Rus üssünü ziyareti sırasında Beşar Esad'la yan yana olduğu fotoğraflar ortaya çıkmıştı. Krasnoyartsev'in Suriye'de de pek çok bombardıman gerçekleştirdiği iddia ediliyordu.

Ukrayna'da esir düşen Rus pilot, İdlib'de 34 Türk askerinin şehit edildiği katliamın sorumlusu çıktı

SORGUSUNDA TİTREYEREK İTİRAF ETTİ: BİZ YAPTIK

Halen tutuklu bulunduğu Ukrayna'da sivillerin kasten öldürülmesi ve savaş yasalarının ihlal edilmesi suçlarından yargılanan Alexander Krasnoyartsev, güvenlik güçlerinin sorgusu sırasında tüyler ürperten açıklamalarda bulundu. Düşen uçaktan paraşütle indikten sonra kendisine saldırmaya çalışan bir Ukraynalı sivili öldürdüğünü söyleyen Krasnoyartsev, Suriye'deki faaliyetlerini de titreye titreye itiraf etti.

27 Şubat 2020'de Suriye 34 Türk askerinin şehit edildiği Rus saldırısında bombanın düğmesine basan isim olduğunu doğrulayan Rus pilot, "Evet biz yaptık. Saldırıda görev aldım. Başka pilotlar da var, isimlerini vereceğim" diye konuştu.

'Suriye kasabı' Krasnoyartsev, müebbet hapisle karşı karşıya.

Ukrayna'da esir düşen Rus pilot, İdlib'de 34 Türk askerinin şehit edildiği katliamın sorumlusu çıktı

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...