Tgrt Haber

Suriye lideri Esad 20 yılın ardından Çin'e gidiyor! Gündem: Ülkenin yeniden inşası

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: DW Türkçe
20 Eylül 2023 11:23 - Güncelleme : 20 Eylül 2023 11:35
Suriye lideri Esad 20 yılın ardından Çin'e gidiyor! Gündem: Ülkenin yeniden inşası

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Çin lideri Şi Cinping'in daveti üzerine 20 yılın ardından ilk kez Çin'e gidiyor. İki liderin gündeminde, Suriye'nin yeniden inşası var.

Suriye​ krizi esnasında Şam'a en büyük desteklerden birini veren Çin​, 20 yılın ardından Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad​'ı ağırlayacak. Suriye Devlet Başkanlığı, Esad'ın Çin lideri Şi Cinping​'in davetini kabul ettiğini duyurdu. Esad'a Çin ziyaretinde eşi Esma Esad eşlik edecek.

Geçtiğimiz mart ayında Suudi Arabistan ve İran arasındaki anlaşmaya arabuluculuk eden Çin, Ortadoğu​'daki nüfuzunu artırmaya devam ediyor. Çinli lider Şi Cinping ile Suriyeli lider Esad'ın bir araya gelme nedenlerinin Suriye'nin yeniden inşası olduğu düşünülüyor.

Öte yandan Suriye geçen yıl Çin'in gelişmekte olan bölgelerde altyapı projeleri gerçekleştirmek için hayata geçirdiği Kuşak ve Yol Girişimi'ne katılmıştı.

ESAD, ÇİN'İ 2004 YILINDA ZİYARET ETMİŞTİ

Esad'ın şu ana kadarki tek Çin ziyareti 2004 yılında gerçekleşti. ABD'nin Irak'ı işgalinden bir yıl sonra düzenlenen bu ziyaret, Washington'ın Şam üzerinde baskı kurduğu bir döneme denk geliyordu.

Suriye ve diğer Arap ülkeleri arasındaki diplomatik ilişkiler, 6 Şubat'taki depremlerin ardından yoğunlaşmıştı. Esad geçen mayısta Suriye'nin Arap Birliği'ne geri alınmasından kısa süre sonra 22 üyeli bölgesel örgütün Suudi Arabistan'da düzenlenen zirvesine katılmıştı.

Esad son yıllarda Rusya, İran, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman gibi ülkelere de ziyaretlerde bulunmuştu.

Kaynak: DW Türkçe
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...