Suriye tazminat peşinde! Türkiye'den 100 milyar dolar isteyecekler
Suriye'de Esad rejiminin Türkiye ile ikili ilişkileri iyileştirme adımları kısa sürdü. Rejimin Ülkede 12 yıldır devam eden iç savaşın sorumluluğunu Türkiye'ye yükleyerek 100 milyar dolar tazminat almayı planladığı öne sürüldü.
Suriye'de Esad rejiminin, ülkede 12 yıldır devam eden iç savaşın sorumluluğunu Türkiye'ye yüktleyerek 100 milyar dolar tazminat almayı planladığı öne sürüldü. Suriye'de Beşşar Esad yönetimindeki yönetimin, yanlış iç politikalarla fitilini ateşlediği iç savaş 12'nci yılını doldurdu. 2011 yılının Mart ayında patlak veren kaosun birinci dereceden sorumlusu olan Esad rejiminin ise şimdilerde, suçu Türkiye'ye yıkarak yüklü bir savaş tazminatı almanın derdine düştüğü iddia edildi.
BAŞBAKAN YARDIMCISI RAKAM VERDİ
Suriye Başbakan Yardımcısı Kadri Cemil, Rus devlet televizyonu Rossiya 24’e Yaptığı açıklamada 100 milyar dolar zararları olduğunu açıkladı. Rejimin, ülkenin yer altı kaynaklarını sömüren ABD ile Rusya yerine neden Türkiye’den savaş tazminatı istediği sorusu akılları kurcalamaya başladı. Peki 2011’den beri Suriye’de neler yaşanıyor.
Ülkedeki halk ayaklanması ilk olarak ülkenin güneyindeki Dera ilinde 15 Mart 2011'de başladı. Bunun üzerine rejim ordusu 26 Nisan 2011’de Dera’ya girdi. İç karışıklığı fırsat bilen terör örgütü DEAŞ, Suriye'nin yarısında hakimiyet sağladı, Rusya iç savaşa müdahil oldu. Bölgedeki petrolü Rusya'ya bırakmak istemeyen ABD de DEAŞ'ı bitirme bahanesiyle terör örgütü YPG/PKK ile ortak hareket etmeye başladı.
İki ülkenin bölgeye girmesiyle bölgede silahlar konuşmaya başladı ve bundan en büyük zararı Suriye halkı gördü. On binlerce insanın hayatını kaybettiği sölgede savaştan kaçan milyonlarca mülteci Türkiye’ye ve Avrupa’ya sığınmacı olarak göç etti.
Diğer yandan ABD’nin desteğini alan terör örgütleri de Türkiye’ye saldırmaya başladı. Ancak sırasıyla Fırat Kalkanı, Zeytindalı ve Barış Pınarı harekatlarıyla bu saldırılar bertaraf edildi.
ESED POLİTİKA DEĞİŞTİRDİ
Gelinen son süreçte ise Suriye yönetimi politika değiştirerek komşularıyla ikili ilişkileri geliştirme yönünde adımlar atmaya başladı. Esad rejiminin Türkiye ile ilk teması 11 yıl aradan 28 Aralık 2022’de gerçekleşti. Bu tarihte Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan; Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas ile Rusya Federasyonu ve Suriye istihbarat başkanlarıyla Moskova’da bir araya geldi. Yapıcı bir havada gerçekleşen toplantıda Suriye krizi, mülteci sorunu ve Suriye topraklarında bulunan tüm terör örgütleri ile ortak mücadele çabaları ele alınmıştı. Sonrasında ise dışişleri bakanları yine Moskova’da bir araya geldi masada terör ve mülteciler konuşuldu. Masada bunlar yaşanırken Suriye'den son günlerde "Türkiye'den tazminat isteyelim" seslerinin yükselmesi bir politika değişikliğ olarak yorumlanıyor.
ARAP BİRLİĞİ HAMLESİ MÜTTEFİK TOPLAMAK İÇİN Mİ?
Diğer yandan tazminat talebinin Esad'ın 12 sene sonra ilk kez Arap Birliği zirvesine katılmasıyla aynı zamana denk gelmesi, dış politika uzmanlarınca oldukça manidar bulunuyor. Nitekim Esad bu zirvede yaptığı konuşmada Türkiye'yi İsrail ile birlikte bölgede yayılmacı bir politika izlemekle itham etmiş ve Türk askerinin Suriye'den çıkalırmasını istemişti. Bu noktada akla gelen soru ise şu: Esad Türkiye’ye karşı, yanına müttefik toplamak istiyor olabilir mi?