Suriye'deki vahşetin fotoğrafları BMGK'da
Suriye'de Esad rejimi tarafından işlenen savaş suçlarını belgeleyen rapor ve fotoğraflar BMGK'da gösterildi.
Suriye'de işkence ve insanlık dışı yöntemlerle öldürüldüğü belirtilen 11 bin kişiye ait, Anadolu Ajansı tarafından dünyaya duyurulan "Suriye'de Esed rejimi tarafından işlenen savaş suçlarını belgeleyen rapor ve fotoğraflar" BM Güvenlik Konseyi'nde üye ülkelerin temsilcilerine gösterildi. BMGK'nın daimi üyesi Fransa tarafından yapılan çağrı üzerine gerçekleşen kapalı toplantıda, "Sezar" kod adlı asker tarafından temin edilen ve işkenceyle katledildiği belirtilen 11 bin kişiye ait olduğu kaydedilen 55 bin fotoğraftan bazı örnekler BMGK üyelerine gösterildi. Fotoğraflara ilişkin raporu hazırlayan bilim adamları da toplantıda fotoğrafların güvenilirliğine ilişkin BMGK üyelerine bilgi verdi.
Toplantının ardından Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Gerard Araud, fotoğraflara ilişkin rapor hazırlayan bilim adamlarından Prof. David M. Crane ve adli tıp uzmanı Dr. Stuart J. Hamilton ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Bu fotoğrafları BMGK gündemine taşımalarının bir "siyasi gösteri" olmadığını savunan Araud, "Bu fotoğraflarla insanlığın vicdanına dokunmak istedik. Bu raporun Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmesi gerekir. BM Güvenlik Konseyi'nin bu konuda bölünmüş durumda olduğunun farkındayız ama bu doğrultuda çaba göstereceğiz" dedi.
Toplantıda konuşan adli tıp uzmanı Dr. Stuart J. Hamilton, "Bu insanlar için birilerinin dik durması gerekiyor. Bu fotoğraflarda ortaya konan gerçekler insanlığa karşı ve hepimize karşı suç. İnsanlık suçu işleyen tüm tarafların hesap vermesi gerekiyor" dedi. Rapor için örnekler aldıklarını, bütün bulguları incelediklerini ve tutuklularla görüştüklerini ifade eden Hamilton, "Bu sadece buz dağının görünen kısmı. Daha fazla neler olduğunu Allah bilir" diye konuştu. İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Mark L. Grant da, BMGK'da düzenlenen kapalı toplantıya ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, fotoğrafların sistemli işkence ve katliamları belgelediğini belirterek vakanın UCM'ye sevk edilmesi gerektiğini vurguladı.
İnsanlığa karşı suç ve savaş suçu işlendiği iddiasının Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk edilebilmesi için BM Güvenlik Konseyi kararı gerekiyor. Bunun için de BMGK'nın 5 daimi üyesinin karar tasarısını veto etmemesi gerekiyor. Rusya'nın Suriye'deki mevcut yönetime ilişkin pozisyonunda bir değişiklik olmadığı için bu ülkedeki rejiminin UCM'ye sevk edilmesi için BMGK'da yapılacak çalışmaların bir sonuca ulaşmasının beklenmediği kaydediliyor.