Tgrt Haber

Suriyeli lider Beşar Esad'ın Çin ziyaretinin arka planı

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Reuters, Bloomberg
21 Eylül 2023 14:26 - Güncelleme : 21 Eylül 2023 15:52
Suriyeli lider Beşar Esad'ın Çin ziyaretinin arka planı

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 20 yılın ardından Çin'e gitti. Yabancı basın, uzun yılların ardından gelen bu ziyaretin arka planını kaleme aldı.

Suriye​ Devlet Başkanı Beşar Esad​, en son 2004 yılında ziyaret ettiği Çin​'e 20 yılın ardından yeniden ayak bastı. Asya Oyunları'nın açılış törenine katılması beklenen Esad, 22 Eylül Cuma günü ise Çin Devlet Başkanı Şi Çinping ile bir araya gelecek. Esad, ziyaretinin devamında Pekin'de bir dizi temasta bulunacak. 

Esad, Suriye'deki iç savaşın çıkmasından bu yana ülkesinden en uzun süre uzak kaldığı dönemlerden birini yaşarken yabancı basın bu ziyaretin arka planını yazdı. Reuters'ın haberine göre, Esad, Çin ziyaretiyle diplomatik izolasyondan çıkış yolu bulmak için bir hamle yaptı. Haberde, "Batı yaptırımları altında 10 yıldan fazla süren diplomatik izolasyona son vermek için daha fazla adım atıyor." denildi. Esad'ın, Şi ile görüşmesine ek olarak, beraberindeki heyetle birlikte birçok Çin şehrinde bir dizi toplantıya liderlik edeceği belirtildi.

Suriyeli lider Beşar Esad'ın Çin ziyaretinin arka planı

Çin Devlet Başkanı Şi'nin yanında poz vermesinin, Esad'ın, Suriye'nin yeniden dünya sahnesine dönmesine yönelik kampanyasına daha fazla meşruiyet kazandırmayı amaçladığı söyleniyor. Esad; ABD, Avrupa, Avustralya, Kanada ve İsviçre tarafından uygulanan yaptırımlarla karşı karşıya kalmış durumda.

ÇİN ORTADOĞU'DAKİ ETKİ ALANINI GENİŞLETMEK İSTİYOR

Bloomberg, Çin'in Orta Doğu'daki diplomatik çabalarını artırdığını, Esad'ın ziyaretiyle birlikte Pekin yönetiminin söz konusu bölgede etki alanını genişletmeyi hedeflediğini yazdı. Bu kapsamda Çin'in, geçtiğimiz mart ayında, İran ile Suudi Arabistan arasında arabuluculuk yaptığına işaret edildi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın haziran ayında Pekin'e yaptığı ziyarette Şi'nin, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin uluslararası bir barış konferansı düzenlenmesi önerisinde bulunduğuna dikkat çekildi.

 

Kaynak: Reuters, Bloomberg

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...