Tgrt Haber

Son dakika! Bakan Fidan ile görüşen Blinken'dan ilk açıklama: Orta Doğu'da kalıcı barışı konuştuk

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
06 Kasım 2023 10:15 - Güncelleme : 06 Kasım 2023 15:20

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, programını değiştirdi ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmek için Ankara'ya geldi. İki ismin yaklaşık 3 saat görüşmesi sona erdi. Fidan ve Blinken görüşmede; ana gündem maddesi olarak İsrail - Filistin hattındaki çatışmaları ele aldı. Fidan ve Blinken arasında dikkat çeken bir an yaşandı. Fidan, kendisine sarılmaya yeltenen Blinken'ı engelledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail-Hamas saldırılarının başlamasından bu yana 3. kez Ortadoğu turuna çıktı. Tur programında değişiklik yapan Bakan Blinken, mevkidaşı Hakan Fidan ile görüşmek üzere Ankara'ya geldi.

Blinken'ı, Esenboğa Havalimanı'nda, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Dışişleri Bakanlığı Amerika'dan Sorumlu İkili Siyasi İşler Genel Müdürü Büyükelçi Yaprak Balkan, Ankara Vali Yardımcısı Namık Kemal Nazlı ve yetkili karşıladı.

KRİTİK GÖRÜŞME SONA ERDİ

Dışişleri Bakanı Fidan ile mevkidaşı Blinken arasında bugün yapılacak resmi görüşmelerde, Gazze’deki durum, bölgesel meseleler, ikili ilişkilerin ve İsveç'in NATO üyeliği ele alınması bekleniyordu. Blinken ve Fidan'ın yaklaşık 3 saat süren görüşmesi sona erdi. Fidan-Blinken görüşmesinin ana gündem maddesi İsrail - Filistin hattındaki çatışmalar oldu. 

FİDAN ENGELLEDİ, BLINKEN BAKAKALDI

Fidan ve Blinken arasında dikkat çeken bir an yaşandı.Gazze'de devam eden katliamlara sessiz kalmayan ve tepkisini her gün dile getiren Fidan, kendisine sarılmaya yeltenen Blinken'ı engelledi. Bakan Fidan'ın tepkisi karşısında baka kalan Blinken'ın yüzündeki ifade bir anda değişti. 

BLINKEN: KALICI BARIŞI GÖRÜŞTÜK

Blinken, görüşmeye ilişkin açıklamasında "Bakanı Fidan ile uzun ve verimli bir görüşme yaptık. Gazze ile ilgili derin endişeleri biliyoruz, kalıcı barışı görüştük" dedi.

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM KONUSUNDA MUTABIK KALINDI

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Gazze konusunda görüş teatisinde bulunulan görüşmede, sivillerin zarar görmemesi, insani yardımların sürekli ve kesintisiz biçimde ulaştırılmasının temini konusunda her iki taraf da görüş birliği  içinde olduklarını teyit etti. 

Görüşme hakkında bilgi veren diplomatik kaynak, “Türkiye​ ve ABD, Gazze’de sivillerin zarar görmemesi, insani yardım ulaştırılmasının gerekliliği ve iki devletli çözüm konusunda mutabık. Bugünkü görüşmede iki devletli çözüm için birlikte çalışmanın gereği de vurgulandı” dedi. 

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Fidan, ABD’li mevkidaşı Blinken’a Gazze’de sivil hedeflerin bombalanmasının, alt yapının tahrip edilmesin kabul edilemez olduğuna da dikkati çekti.

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşmede İsveç’in üyeliği çerçevesinde NATO’nun genişleme sürecinin, ikili ve bölgesel konuların da ele alındığı kaydedildi.

BLINKEN'A 'ALT DÜZEY' KARŞILAMA

Öte yandan Blinken'ı dün gece saatlerinde Esenboğa Havalimanı'nda karşılayan isimler sosyal medyada gündem oldu. Üst düzey yetkililerin olmadığı karşılama komitesi için kullanıcılar 'Blinken'a alt düzey karşılama' yorumunda bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail-Hamas saldırılarının başlamasından bu yana 3. kez Ortadoğu turuna çıktı.

BLINKEN'DAN IRAK'A SÜRPRİZ ZİYARET

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye'ye gelmeden önce Irak'a sürpriz bir ziyarette bulundu ve Irak Başbakanı Muhammed Şiye es-Sudani ile beraber Gazze'deki gelişmeleri görüştü.

Irak Başbakanlık Basın Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani, Blinken'i Hükümet Sarayında kabul etti. Görüşmede Gazze'deki gelişmelerin ele alındığı ve oradaki çatışmaların yayılmaması gerektiği değerlendirildi.

İnsani durumun kötü olduğu Filistin'e gıda, su ve tıbbi yardımların gönderilmesi meselesinin de masaya yatırıldığı görüşmede, Sudani'nin ülkesinin Gazze'ye yönelik Siyonist saldırıları kabul etmediği ve acil ateşkesin yapılması yönündeki tutumunu yinelediği aktarıldı.

Daha sonra ABD Bağdat Büyükelçiliği'nde basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanı, "Irak Başbakanı ile iyi ve şeffaf görüşme gerçekleştirdim. Iraklı yetkililerle güvenlik durumunu de ele aldık." dedi.

"BİZ, İRAN İLE KARŞILAŞMA İSTEMİYORUZ ANCAK..."

İran yanlısı Şii milislerin Gazze savaşını ABD'ye yönelik istismar etmemeleri gerektiğini ifade eden Blinken, şunları aktardı:

"Vatandaşlarımızın güvenliğini korumak için her türlü yola başvuracağız. Biz, İran ile karşılaşma istemiyoruz ancak güçlerimiz veya sivil vatandaşlarımızın korunması için her şeyi yapacağız. Irak Başbakanı Sudani, güçlerimiz ve vatandaşlarımızı hedef alan saldırıları kınadığını açık şekilde ifade etti ve bunun tekrarlanmaması için çabasını anlattı. Müttefiklerimize ve ortaklarımıza Gazze'deki çatışmanın hiçbir bölgeye genişlememesi gerektiğini söylüyoruz."

Blinken, İsrail'in ateşkesi kabul etmemesi konusunda gerekçeleri olduğunu ifade ederek, tam ateşkes konusunda görüş farklılıkları olduğunu ancak herkesin bu ateşkesten yana olduğunu dile getirdi.

Gazze'de insani ateşkes konusunda çabaların sürdüğünü aktaran Blinken, bunun Hamas​'ın elinde tutuklu bulunan rehinelerin salıverilmesinde iyi bir fırsat olacağını kaydetti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
misafir 6 Kasım 2023 14:54

helal olsun

Sonraki Haber Yükleniyor...