Tgrt Haber

Tahıl anlaşmasında Ukrayna'nın umudu Erdoğan! 'İkna edebilecek tek lider'

03 Ağustos 2023 23:00 - Güncelleme : 03 Ağustos 2023 23:21
Tahıl anlaşmasında Ukrayna'nın umudu Erdoğan! 'İkna edebilecek tek lider'

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Tahıl Koridoru Anlaşması'nı uzatmaya sıcak bakmayan Vladimir Putin'i ikna edebilecek tek liderin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu belirtti. 

Ukrayna​ ile sıcak savaş halinde olan Rusya​, geçen yıl Temmuz ayında başlayan Tahıl Koridoru Anlaşması​'ndan, kendi gıda ürünlerinin satışı önündeki engellerin kaldırılmaması gerekçe göstererek çekildiğini duyurmuştu.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, süresi dolan anlaşmaya ilişkin 17 Temmuz'da yaptığı açıklamada, "Tahıl koridoru anlaşması fiilen son buldu, durduruldu. Rusya, ilgili şartlar uygulanır uygulanmaz derhal tahıl anlaşmasına geri dönecek. Anlaşmanın Rusya ile ilgili kısmı yerine getirilmedi" demişti. 

"PUTİN'İ İKNA EDEBİLECEK TEK LİDER ERDOĞAN​"

Ukrayna basınına açıklama yapan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’na değindi. Kuleba, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya'yı Karadeniz Tahıl Girişimi'ne döndürme çabalarını koordine ettiklerini belirterek, "Ukrayna, Putin​'i Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’na geri döndürmek için Erdoğan ile koordinasyon halinde. Erdoğan da bu konuda Zelenskiy ile koordinasyon içinde. Bu ortak bir çıkar" dedi. 

Kuleba, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’na döndürebilecek tek kişinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu belirtti. 

TEMMUZ AYINDA SONA EREN TAHIL ANLAŞMASI NE? 

Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin girişimiyle 22 Temmuz 2022 tarihinde Rusya ve Ukrayna arasında Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması imzalanmıştı. İlk olarak 120 günlüğüne imzalanan anlaşma daha sonra 3 kez uzatılmıştı. Rusya, 17 Temmuz 2023 tarihinde sona eren anlaşmayı kendi gıda ürünlerinin satışı önündeki engellerin kaldırılmadığı gerekçesiyle uzatmama kararı almıştı.

 

Kaynak: İHA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...