Tahıl Koridoru Anlaşması için son gün bugün! Gözler Rusya'nın kararında
Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasında imzalanan 'Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın süresi doldu. Anlaşmanın uzayıp uzamayacağı konusunda Rusya'dan olumsuz bir açıklama geldi.
Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasında 22 Temmuz 2022'de imzalanan 'Karadeniz Tahıl Koridoru' için son gün bugün. Türkiye'nin arabuluculuğunda İstanbul'da imzalanan anlaşma için Rusya'dan açıklama geldi. Şimdiye kadar 3 kez uzatılan anlaşmanın 4. kez uzatılması için bir süredir görüşmeler devam ederken Rusya, "Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın geçerliliği bugün sona erdi. Rusya'yı etkileyen şartlar yerine getirilirse Rusya hemen anlaşmaya geri dönecektir" açıklamasını yaptı.
KIRIM'DAKİ PATLAMAYLA BAĞLANTILI DEĞİL
Anlaşmanın Rusya'yı ilgilendiren kısımlarının yerine getirilmediğini, bu sebeple yürürlükten kalktığını iddia eden Kremlin, "Anlaşma, şimdilik durdurulmuştur" ifadelerini kullandı. Kremlin'den yapılan açıklamada bugün Kırım Köprüsü'nde yaşanan patlamalarla Rusya'nın kararı arasında bağlantı olmadığı da ifade edildi.
ABD'DEN RUSYA'YA UYARI
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'dan da Moskova'ya uyarı geldi. Rusya'nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilmesi halinde, Moskova için diplomatik maliyetin çok büyük olacağını söylemişti.
RUSYA: DEVAMI İÇİN NEDENİ YOK
Rusya Dışişleri Bakanlığı 4 Temmuz'daki açıklamasında, "Eylül 2022'den bu yana ihtiyacı olan ülkelere bağışlanması planlanan 262 bin ton Rus gübresinden sadece iki parti sevkiyatı yapıldı. Gübrenin 20 bin tonu Malavi'ye, 34 bin tonu da Kenya'ya gönderildi. BM, bu konularda sessiz kalmaya devam ediyor. Batı'da ise gıda ve gübre konusunda bile Rusya'ya yönelik yaptırımların hafifletilemeyeceği bildiriliyor. Bu koşullarda, süresi 17 Temmuz'da sona eren anlaşmanın devam ettirilmesi için herhangi bir neden yok." ifadelerini kullanmıştı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise 10 Temmuz'da yaptığı açıklamada, BM'nin tüm çabasına rağmen Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın ülkesiyle ilgili kısmının uygulanmadığını söylemişti.
Lavrov, anlaşmanın Ukrayna ile ilgili kısmının ticari projeye dönüştüğünü savunarak, Ukrayna limanlarından ihraç edilen toplam tahıl hacminin yüzde 3'ten azının Dünya Gıda Örgütü listesinde yer alan en fakir ve muhtaç ülkelere gittiğini belirtmişti.
Anlaşma sayesinde bugüne kadar 32 milyon tondan fazla tahıl, Ukrayna'dan yola çıkarak dünya pazarına ulaştırıldı.