Tgrt Haber

Tahıl Koridorunda İnce Hesaplar! Putin'in Son Kozu İşe Yarayacak Mı?

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber, Türkiye
19 Ağustos 2023 00:19 - Güncelleme : 19 Ağustos 2023 00:23

Ukrayna'nın direnişi ve Batı'nın desteği savaşın şiddetini arttırdı. Uzmanlara göre Putin, gıdayı kendi elinde bir silaha dönüştürdü. Yani Karadeniz’de gitgide suları ısınıyor! Rusya son olarak elindeki gıda kartını Batı’ya karşı kullanıyor. Peki bu iş nereye varır? Batı’nın tepkisi savaşın seyrini nasıl etkiler?

RusyaUkrayna​ savaşında Ukrayna’nın direnişi misilleme saldırılara dönüşünce Rusya tarafından da savaşın şiddeti yine arttı. Ayrıca bununla da kalmadı kendisine ambargo​ uygulayan ülkelere karşı da en eski savaş​ yöntemlerinden birine başvurdu. Uzmanlara göre Putin, gıdayı kendi elinde bir silaha dönüştürdü.

KARADENİZ'DE SULAR ISINIYOR

Rusya’nın 17 Temmuz’da tahıl​ anlaşmasından çekilmesinden sonra tüm dünya endişeli.  Rusya’nın anlaşmadan çekilmesi sonrası Ukrayna limanlarından ayrılan Hong Kong bandıralı gıda taşıyan gemi sabah saatlerinde gemi İstanbul boğazlarına giriş yaptı. Dün Milli Savunma Kaynakları da Türk boğazlarına kadar ulaşan gemilerin boğazlardan geçmesi ile ilgili sorun yok açıklaması yapmıştı.

Ukrayna’ya Batı’lı devletler tarafından verilen destek ortada. Rusya geleneksel yöntemler ile Ukrayna’yı ele alamıyor.
Savaşta bir dönem hatırlayacaksınız! Rusya enerji ve elektrik yollarını hedef almıştı. Yeraltı şebekelerine drone saldırıları yapıyordu. Şimdi ise gıda savaşını başlattı ancak bu durum daha geniş bir çemberi etkileyecek.

Eskiden ordular düşmanları aç bırakarak boyun eğidirmek için tahıl ambarlarını yakardı. Rusya 33 milyon ton yük taşındı diyor. Rusya’nın deyimi ile 26. buçuk tonunun gelişmiş ülkelere gittiğini söylüor işte bu durumdan rahatsız. Ayrıca Afrika ülkelerine Rus tahılını hibe edebileceğini de söylüyor.

BATI'YA KARŞI YENİ SİLAH

Yani bu durumda en çok zarar görecek ülkeler belli. Rusya son olarak elindeki gıda kartını Batı’ya karşı kullanıyor.  
Bu durum Ukrayna ekonomisini sarstı, üstelik Rusya Türkiye elbette bu tahıl gemilerinin emniyetli şekilde aktif olması yönünde çalışma yaptı. Tahıl koridoru için araya girdi ve 33 milyon ton tahıl ihtiyacı ülkelere emniyetli şekilde tahıl koridoru ile sevkedildi.

Hong Kong bandıralı geminin güvenli bir şekilde İstanbul limanlarına gelmesi ile Ukrayna limanlarında bekleyen 60 ticari gemi içinde yol açılmış olacak.

RUSYA ''VURURUZ'' DEDİ

Rusya’nın tahıl koridoru anlaşmasına yeniden dönmesi içn Türkiye yoğun bir diplomasi trafiği yürütüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan iki kez araya girdi hatta tahılın zengin ülkelere gitmesi ile ilgili de Putin’e bir konuşmasında hak vermişti.

Zelenskiy Türkiye ve BM ile kendimiz bu koridoru oluşturabilir ama BM'de bunu açıkça söyledi yani güvenlik tehdidi var. Rusya herhangi bir gemi giderse vururuz diye net konuştu.

Aslında Rusya tam anlamı ile bu olayı bitirmiş diil istekleri yerine getirilse geri döner. Putin de bunu birkaç kez dile getirdi.
Peki bu iş nereye varır? Batı’nın tepkisi savaşın seyrini nasıl etkiler? Önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Kaynak: TGRT Haber, Türkiye

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...