Tgrt Haber

Tahıl krizi çözüldü dünya basınının manşetlerinde yeniden Türkiye var

02 Kasım 2022 16:48 - Güncelleme : 02 Kasım 2022 17:20
Tahıl krizi çözüldü dünya basınının manşetlerinde yeniden Türkiye var

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın telefon görüşmelerinin ardından yeniden Türkiye liderliğinde tahıl krizi çözüme kavuştu. Dünyayı tedirgin eden tahıl sevkiyatı anlaşmasına Rusya geri döndü. Bu haber dünya basınında da büyük yankı uyandırdı. Yabancı basın manşetlerine Türkiye'nin arabuluculuğunu bir kez daha taşıdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinin ardından tahıl sevkiyatı yeniden devreye girdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün yaptığı açıklamasında müjdeli haberi dünyaya duyurdu. Erdoğan, "Dün Putin'le görüştüm. Bugün de Zelenski​ ile görüşeceğim. Sayın Şoygu​, Sayın Akar​'ı arayarak bugün saat 12'den itibaren tahıl sevkiyatının devam edeceğini açıkladı. Tahıl sevkiyatı bugünden itibaren eskisi gibi devam edecek" dedi. 

Türkiye'nin liderliğinde yeniden çözüme kavuşan tahıl sevkiyatı krizi dünya basınında geniş yankı uyandırdı. Amerikan Associated Press (AP), New York Times, Al Jazeera, Agence France-Presse (AFP) gibi dünyanın takip ettiği sitelerde Türkiye'nin arabuluculuğu, liderliği yeniden manşetlere taşındı.

AP: RUSYA ANLAŞMAYA YENİDEN KATILIYOR

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gelişmeyi duyurduğunu, ''Rusya savaş zamanında Ukrayna'dan tahıl ihracatı anlaşmasına yeniden katılıyor'' sözleriyle ifade etti.

NEW YORK TIMES: RUSYA GÜVENLİK GARANTİSİ ALDI

New York Times gazetesi, ''Rusya, güvenlik garantisi aldıktan sonra tahıl anlaşmasına tekrar katıldığını söylüyor'' başlığını kullandı. Rusya - Ukrayna canlı bloğunda konuya geniş şekilde yer veren New York Times, Erdoğan ile Putin arasında salı günü bir telefon görüşmesi gerçekleştiğini hatırlatarak krizin bu görüşmenin ardından çözüldüğüne dikkat çekti.

AFP: TAHIL ANLAŞMASI DEVAM EDECEK

Rusya'nın anlaşmaya geri dönmesi, uluslararası haber ajansları tarafından ''acil'' koduyla dünyaya geçildi. Agence France-Presse (AFP), ''Rusya Ukrayna ile tahıl anlaşmasının devam edeceğini söylüyor'' başlığını kullandı.

AL JAZEERA: TÜRKİYE FİİLİ ARABULUCU

''Türkiye Rusya'nın tahıl anlaşmasına yeniden katılmayı kabul ettiğini bildiriyor'' diyen Al Jazeera, canlı blog sayfasında Moskova'nın gelişmeyi doğruladığını yazdı. Al Jazeera'nın İstanbul muhabiri, Türkiye'nin Ukrayna ve Rusya arasında ''fiili arabulucu'' olduğu yorumunu yaptı. Al Jazeera muhabiri Resul Serdar, televizyon yayınında "Görünen o ki, anlaşma bir kez daha hayatta kalıyor ve çalışıyor" ifadelerini kullandı.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...