Tgrt Haber

Taliban’dan çağ dışı skandal karar! Kadınlara üniversite yasağı getirdi

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Anadolu Ajansı
21 Aralık 2022 08:02 - Güncelleme : 21 Aralık 2022 11:30
Taliban’dan çağ dışı skandal karar! Kadınlara üniversite yasağı getirdi

Afganistan’da kontrolü ele alan Taliban yönetimi kadınlara yönelik bir yasak kararına daha imza attı. Taliban, kadınların üniversiteye gitmesini yasakladı. Üniversitelere gönderilen tebligatta kız öğrencilerin eğitimlerinin askıya alındığı belirtilirken gerek Türkiye gerek ABD başta olmak üzere birçok ülkeden bu skandal karara tepki gecikmedi. 

Daha önce kız ve erkek öğrencilerin sınıflarını ayıranTaliban yönetimi Afganistan’da skandal bir karar imza attı. Taliban yönetimi üniversitelere gönderdiği tebligatlara ikinci bir duyuruya kadar üniversitelerde kız öğrencilerin eğitimine ara verilmesi istedi. Taliban Geçici Hükümetinin Yüksek Öğretim Bakanlığı Sözcüsü Hafız Ziya Haşimi'nin AA muhabirine yaptığı açıklamaya göre, ülkedeki tüm kamu ve özel üniversitelere genç kızların eğitimiyle ilgili talimat gönderildi.

TÜRKİYE’DEN TEPKİ GELDİ

Bu skandal ve çağ dışı karara Türkiye’den tepki gecikmedi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Taliban yönetiminin aldığı karara sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile eleştirdi.  Kalın paylaşımında şu ifadeleri kullandı;

Taliban yönetimi Afganistan’da kız öğrencilerin üniversiteye girişini yasaklayan bir karar almış.  İslam’ın ruhuna aykırı bir karar.  Bu yasağın dinde yeri yok.

https://twitter.com/ikalin1/status/1605293848418308107

ABD: TALİBAN İÇİN SONUÇLARI OLACAK

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Afganistan’da Taliban’ın ikinci bir duyuruya kadar üniversitelerde kız öğrencilerin eğitimini askıya almasının kabul edilemez olduğunu ve ABD’nin buna yaptırımlarla karşılık vereceğini söyledi. Price, "Eğitim​, uluslararası düzeyde tanınan bir insan hakkıdır ve Afganistan​'ın ekonomik büyümesi ve istikrarı için esastır. Bu kabul edilemez duruşun Taliban için önemli sonuçları olacak.” diye konuştu.

Taliban’a bu karar nedeniyle hesap soracaklarını belirten Price, "Taliban'ın bazı üst düzey üyeleri halihazırda belirli önlemlere tabidir. Bir örgüt olarak Taliban belirli önlemlere tabidir. Ve Taliban'ı bugünkü duyurudan sorumlu tutmak için daha neler yapabileceğimize bakacağız.” dedi.

ORTAOKUL VE LİSE KADEMESİNDE DE YASAKLANMIŞTI

Geçen yıl 15 Ağustos'ta Afganistan yönetimine gelen Taliban, ilkokul ve üniversitelerde kız öğrencilerin eğitim almasına izin vermişti. Taliban, üniversitelerde genç kız ve erkeklerin ders günlerini ayırmıştı. Kızlar kendi günlerinde eğitimlerine devam edebiliyordu. Kızların orta ve lise kademelerindeki eğitimlerine devam etmesine ise izin verilmemişti. Taliban yetkilileri kız okullarının "İslami çerçevede" yeniden düzenlenip yakın zamanda açılacağını duyurmasına rağmen okullar açılmamıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...