Tgrt Haber

Taliban Kunduz'u ele geçirdi

28 Eylül 2015 19:46
Taliban Kunduz'u ele geçirdi

Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz vilayetinin merkezi, 14 yıl aradan sonra Taliban militanlarının kontrolüne geçti.

Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz vilayetinin merkezi, 14 yıl aradan sonra Taliban militanlarının kontrolüne geçti.

Kunduz Milletvekili Fatma Aziz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Taliban militanlarının bu sabah Kunduz vilayetinin merkezine saldırdığını, saatler süren çatışma sonucu kent merkezinin tamamen örgütün kontrolüne geçtiğini söyledi.

Bayram tatili dolayısıyla Kunduz'a gittiğini ifade eden Aziz, Taliban'ın kent merkezini ele geçirmesinin ardından buradan kaçtığını belirtti.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit de Kunduz'un kontrolünü ele geçirdiklerini, güvenlik güçlerinin kentten kaçtığını iddia etti.

Sözcü Mücahit, kenti ele geçirmelerinin ardından Kunduz hapishanesindeki tüm tutukluları serbest bıraktıklarını öne sürdü.

Bu arada, Afgan ordusu, bölgeye hava destekli operasyon başlattı. Mezar-ı Şerif, Tahhar ve Semengan şehirlerinden çok sayıda takviye birlik, Kunduz çevresine sevk edildi. Ancak karayoluyla bölgeye ulaşmaya çalışan birliklerin mayın tehlikesinden ve Taliban’ın kurduğu pusudan ötürü kente yaklaşamadığı belirtildi.

Kentin bazı bölgelerinde internet bağlantısının ve elektriğin kesildiği, dükkanların kapandığı kaydedildi.

Görgü tanıkları, Taliban militanlarının polis ve askerden ele geçirilen araçlara beyaz bayrak astığını, Kunduz halkının panik içinde kentten kaçmaya çalıştığını söyledi. Yollarda çok sayıda ceset olduğu, bazı devlet memurlarının evlerinin ateşe verildiği, yerel gazetecilerin cihazlarının kırıldığı belirtildi.  

Öte yandan, Afganistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Sıddık Sıddıki, yaptığı açıklamada, Kabil hükümetinin, Kunduz’da saldırı beklediğini ancak bu denli bir durumla karşılaşmayı tahmin etmediklerini söyledi. Sıddiki, “Taliban’ın hedefinde polis merkezleriyle hapishane olduğu yönünde elimizde bir istihbarat vardı. Ancak böyle geniş çaplı bir saldırı beklemiyorduk” dedi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...