Tgrt Haber

Kadınların okula gitmesini İslam'a aykırı bulan Taliban'ın kızları Katar'da okuyor! İtirafı gündemde

26 Aralık 2022 10:01 - Güncelleme : 26 Aralık 2022 11:34

Afganistan'da kadınların okula gitmesinin İslam'a aykırı olduğunu iddia eden Taliban'ın aylar önce yabancı bir televizyon kanalında kendi kızlarının Katar'da eğitim aldığını itiraf ettiği anlar yeniden gündem oldu.

Afganistan​'ı ele geçirmesinin ardından verdiği tüm sözleri unutan ve çağ dışı kararlarıyla ülkeyi yöneten Taliban, geçtiğimiz günlerde kadınların üniversiteye gitmesini yasakladı. Ardından da kadınların sivil toplum kuruluşlarında (STK) görev almalarını engelledi. Bu gelişmelerin ardından Taliban'ın Sözcüsü Suhail Shaheen'in mayıs ayında katıldığı bir televizyon programındaki itirafı yeniden gündem oldu. Afganistan'da kadınların üniversitede eğitim almasını yasaklayan Taliban'ın sözcüsü, kızlarının Katar'da eğitim alıp almadığıyla ilgili soruya, "Evet" demişti.

Geçen yıl 15 Ağustos'ta Afganistan'da yönetimine gelen Taliban, ilkokul ve üniversitelerde kız öğrencilerin eğitim almasına izin vermişti. Taliban, üniversitelerde genç kız ve erkeklerin ders günlerini ayırmıştı. Kızlar kendi günlerinde eğitimlerine devam edebiliyordu. Kızların orta ve lise kademelerindeki eğitimlerine devam etmesine ise izin verilmemişti. Taliban yetkilileri, kız okullarının "İslami çerçevede" yeniden düzenlenip yakın zamanda açılacağını duyurmasına rağmen okullar açılmamıştı.

Kadınların okula gitmesini İslam'a aykırı bulan Taliban'ın kızları Katar'da okuyor! İtirafı gündemde

BAHANE AYNI

Öte yandan kadınların üniversiteye gitmesinin yasaklanmasının ardından gelen bir diğer çağ dışı karar kadınların STK'larda görev almamasında da gerekçe aynıydı. Afganistan Ekonomi Bakanlığı, STK’larda çalışanların kıyafet kurallarına uymadığı yönünde ‘ciddi şikâyetler’ olduğunu öne sürdü. Taliban geçici hükümetinin Ekonomi Bakanlığı Sözcüsü Abdurrahman Habib, bakanlığın söz konusu kararı ülkedeki tüm STK’lara gönderdiğini ve bu karara uyulması gerektiğini söyledi.

Habib, kararın yabancı kadın​ çalışanları kapsayıp kapsamadığı sorusunu ise yanıtsız bıraktı. Tıpkı eğitim hakkının gaspı gibi çalışma imkânı da ortadan kaldırılmış oldu. Kısıtlama, STK’lar ve uluslararası kamuoyu tarafından kınanırken, Ekonomi Bakanlığı, emri yerine getirmemeleri halinde ilgili kurumların faaliyet lisanslarının askıya alınacağı tehdidinde bulundu.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...