Tayland'da askeri darbe
Tayland'da ordunun "ülkede 6 aydır süregelen siyasi çıkmaz ve çalkantı" nedeniyle ülkede düzenin yeniden sağlanması için yönetimi ele geçirdiği bildirildi.
Tayland Genelkurmay Başkanı Prayuth Chan-ocha, ulusal televizyonda yayınlanan açıklamasında, ordunun, ülkede altı aydır süregelen siyasi çıkmaz ve çalkantı sonrasında istikrar ve düzenin yeniden sağlanması amacıyla darbeyle yönetimi ele geçirme kararı aldığını söyledi. Prayuth Chan-ocha, sıkıyönetimi uygulayan komisyonun, şimdiden sonra ülke idaresini ele alacağını bildirdi. General Prayuth, "Kara ve hava kuvvetleriyle emniyet birimlerinden oluşan Ulusal Barış Koruma Komitesi'nin bugün itibariyle, ülkedeki durumu en kısa zamanda normale döndürmek amacıyla yönetime el koyduğunu" bildirdi. Prayuth, önceki gün ordunun sıkıyönetim ilan ettiğini açıklamış, bunun bir "darbe" olmadığını özellikle vurgulamıştı.
Ordu, salı gününden bu yana, ülkede 7 aydır süren siyasi krize çıkış yolu bulabilmek amacıyla, siyasetçilerle görüşüyordu. Tayland, 1932 yılından bu yana 18 askeri müdahaleye tanıklık etti. Son darbe, 2006 yılında eski Başbakan Taksin Şinavatra'nın sonunu getirdi ve bugün hala devam eden siyasi krizin başlangıcı oldu.
Siyasi kriz
Tayland'ı yeni bir darbeye götüren siyasi sorunlar, Kasım 2013'te hükümetin gündeme getirdiği af yasasıyla gün yüzüne çıkmıştı. Dubai’de sürgünde yaşayan eski Başbakan Taksin Şinavatra hakkındaki mahkumiyet kararının kalkmasıyla sonuçlanabilecek söz konusu yasa teklifi, muhalefetin tepkisini çekmişti. Hükümet, muhalefet milletvekillerinden Sutep Tagsuban’ın liderliğindeki Halkın Demokratik Reformu Komitesi’nin (HDRK) başlattığı eylemler sonucu, teklifi geri çekmek zorunda kalmıştı. Yasa teklifinin geri çekilmesini yeterli bulmayan Sutep, ülkenin ve Şinavatra ailesinin büyük bir yolsuzluk batağının içinde olduğunu iddia ederek hükümetin devrilmesi gerektiğini savunmuştu.
HDRK’nın bu amaçla 23 Kasım’da başlattığı eylemlere, seçimleri boykot çağrısında bulunan muhalefetteki Demokrat Parti de destek vermişti. Bangkok’ta bir araya gelen hükümet yanlılarının da karşı eylem başlatması üzerine kaos ortamına sürüklenen ülkede, bombalı ve silahlı saldırılar düzenlenmiş, olaylarda 28 kişi ölmüş, yüzlerce kişi yaralanmıştı.
Durumun kontrolden çıkması üzerine ülkede olağanüstü hal ilan eden eski Başbakan Yinglak Şinavatra, 9 Aralık’ta parlamentoyu feshederek 2 Şubat’ta erken genel seçime gitme kararı almıştı. Erken seçimler, siyasi sistemde reform yapılana kadar ülkenin seçilmeyenlerden oluşan halk konseyi tarafından yönetilmesini isteyen HDRK’nın eylemleri sonucu alt üst olmuştu.
HDRK, seçimlerin ardından Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak hükümetin seçimlerde yetkilerini kötüye kullandığı gerekçesiyle feshedilmesi talebinde bulunmuştu.
Yinglak Şinavatra, 7 Mayıs'ta Anayasa Mahkemesi tarafından yetkisini kötüye kullanmaktan suçlu bulunarak başbakanlık görevinden alınmıştı. Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu da Şinavatra'nın görevini ihmal ettiğine ve Senato'da yargılanmasına karar vermişti. Yinglak'ın yerine geçici olarak, Başbakan Yardımcısı Niwatthamrong Boonsongpaisan getirilmişti.
Tayland'da ordu salı günü, Bangkok'ta hükümet ve hükümet karşıtı grupların düzenlendiği ve 7 aydan beri süren, 28 kişinin hayatını kaybettiği, 700’e yakın kişinin yaralandığı gösterilerin ardından sıkıyönetim ilan etmişti.