Tayland'da askeri yönetim Anayasa'yı feshetti
Tayland'da yönetime el koyduğunu açıklayan ordu, anayasanın "ülkedeki monarşi yönetimi ile ilgili bölümü dışında" feshedildiğini açıkladı.
Televizyondan yayınlanan ordu açıklamasında, 5 veya daha fazla kişinin biraraya gelmesinin yasaklandığı ve ülkede bugün yerel saatle 22.00'den itibaren 7 saatlik sokağa çıkma yasağı uygulaması başlatıldığı bildirildi. Ordu sözcü yardımcısı Vinthai Suvaree, 5 veya daha fazla sayıda kişinin biraraya gelmesine ilişkin yasağa uymayanların bir yıldan az olmamak üzere hapis cezasına çarptırılacaklarını belirtti. Açıklamanın ardından hükümet yetkililerinin kaldığı bir bina yakınında gösteri düzenleyen hükümet karşıtı göstericiler askerlerin ikazı üzerine dağıldı. Buna karşılık ordu tarafından yapılan yönetime el konulduğu açıklaması, daha önce ilan edilen sıkıyönetim kararını protesto etmek üzere bu akşam eylem düzenleme hazırlığındaki hükümet yanlısı "Kırmızı Gömlekliler" üzerinde soğuk duş etkisi yaptı. Başkent Bangkok'un batısında biraraya gelen Kırmızı Gömlekliler'in dağılmaması üzerine askerler havaya uyarı ateşi açtı.
"Bu darbeyle ülke barış içinde olmayacak"
AA muhabirine konuşan, göstericiler arasında bulunan siyaset bilimci Puanthong Pavakan, ordu komutanı General Prayuth Çan-oça tarafından ilan edilen yönetime el koyma kararını eleştirdi. Puanthong, "General Prayuth bir kahraman olmak istiyor. Ancak kahramanlıkla zorbalık arasında ince bir çizgi var. Geçmişte bazı askeri liderler, askeri gücü kullanarak ülkeye tekrar barış ve istikrarı kazandıracaklarına inanmışlardı ancak ülkeyi hiçbir zaman barış ve istikrara kavuşturamadılar, bunun yerine ülkede kan aktı" diye konuştu. Göstericiler arasındaki, Fay Suvathana adlı bir kadın akademisyen de ordunun yönetime el koyma kararını "tiksindirici" bulduğunu söyledi. Fay, "Buraya ordudan siyasete karışmamasını istemek için geldik. Seçime gidilmesini ve demokratik değerlere geri dönülmesini istiyoruz. Ama bu darbeyle ülke barış içinde olmayacak. Sonuna kadar savaşacağız, tüm vatandaşların demokratik hakları tesis edilene kadar" dedi. General Prayuth bugün televizyondan yaptığı açıklamada, kara ve hava kuvvetleriyle emniyet birimlerinden oluşan Ulusal Barış Koruma Komitesi'nin "ülkedeki durumun en kısa zamanda normale dönmesini sağlamak" amacıyla yönetime el koyduğunu duyurmuştu.
Fransa olayı kınadı
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Tayland'da ordunun yönetime el koymasını kınadı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, ''Hollande'ın, bu ülkede derhal anayasal sisteme geri dönülmesi ve seçim sürecinin başlatılması çağrısı yaptığı'' bildirildi. Açıklamada, "Tayland halkının temel özgürlüklerine saygı gösterilmesi" istendi.
AB gelişmelerden endişeli
AB, Tayland'da ordunun yönetime el koymasıyla ilgili gelişmeleri endişeyle izlediğini bildirdi. Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, AB'nin, Tayland'daki gelişmeleri çok büyük endişe ile izlediği belirtilerek, "Ordu, demokratik yönetimin temel bir ilkesi olarak sivillerin anayasal otoritesini kabul etmeli ve buna saygı göstermeli" denildi. Yazılı açıklamada, medya özgürlüğünün de dahil olduğu uluslararası insan hakları standartlarına bağlı kalınması gerektiği belirtilerek, "Tayland'ın hızlı şekilde meşru demokratik sürece dönmesinin büyük önem taşıdığının" altı çizildi.