Tgrt Haber

Tayland'da sıkıyönetim kaldırıldı

01 Nisan 2015 20:16
Tayland'da sıkıyönetim kaldırıldı

Ülkede sıkıyönetimin yerine, geçici anayasanın cunta yönetimine mutlak otorite veren 44. maddesi yürürlüğe girecek.

Söz konusu madde, askeri yönetime "kamu düzenini, ulusal güvenliği, monarşiyi, ulusal ekonomiyi ve devlet işlerinin yönetimini zayıflatan herhangi bir eylemi bastırma ya da engelleme yetkisi" veriyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, sıkıyönetimin kaldırıldığının duyurulmasından hemen ardından yaptığı açıklamada Taylandlı yetkilileri 44. maddenin kullanılması konusunda uyardı.

Örgütün Asya'dan sorumlu Direktörü Brad Adams, "Başbakan Prayut Çan-oça'nın 44. maddeyi yürürlüğe sokma kararı, Tayland'ın dikta rejiminin uçurumuna biraz daha indiğini gösteriyor. Tayland'ın yurt dışındaki dostları, cunta liderinin sıkıyönetim yerine kendisine sınırsız güç tanıyan bir anayasa maddesini geçirmesi karşısında uyanık olmalı" diye konuştu.

Merkezi Cenevre'de bulunan Uluslararası Hukukçular Komisyonu da söz konusu anayasa maddesine tepki gösterdi. Komisyon'un Genel Sekreteri Wilder Tayler, yaptığı açıklamada "44. madde, Tayland'daki cunta yönetiminin liderine kamu düzeni ve ulusal güvenliği güçlendirmek adına istediği her emri verme olanağı sağlıyor" dedi.

Prayut Çan-oça, dün gazetecilere yaptığı açıklamada 44. maddeyi ülkeyi ileri götürmek için kullanacağını belirtmişti. Prayut Çan-oça'nın cunta konseyinde yaptığı konuşmada "44. maddeyi yetkililerin mahkeme emrini beklemeden kısa süreli soruşturma yapabilmeleri ve gerekli durumlarda şüphelileri gözaltına alabilmelerine olanak tanımak için kullanacağını" söylediği kaydedilmişti.

Demokrat Parti Başkan Yardımcısı Satit Pituteça da yasaya ilişkin tepkisini, "44. maddeyi yürürlüğe koymak, hem yurt içinde hem de yurt dışında güven kaybına yol açacak. Özellikle uluslararası toplum, Tayland'ı daha fazla diktatörlük olarak görecek" diyerek ortaya koymuştu.

Savunma Bakanı General Prawit Wongsuwan ise daha önce yasa hakkında halkın Başbakan Prayut Çan-oça'ya güvenmesi gerektiğini savunarak, "44. madde, kötü insanların kötü şeyler yapmasını engellemek için kullanılacak. İyi insanların endişelenmesine gerek yok. İnsan hakları ihlal edilmeyecek" ifadelerini kullanmıştı.

Tayland'da yedi ay süren ve 28 kişinin ölümüne neden olan gösteriler üzerine ordu, 22 Mayıs 2014'te yönetime el koymuştu.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...