Tgrt Haber

Tayvan'dan Çin uyarısı: Rusya-Ukrayna krizi bize ders verdi, savaş felaket olur

Editör: Murat Makas / Kaynak: Anadolu Ajansı
10 Mart 2022 17:50 - Güncelleme : 10 Mart 2022 18:39
Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası gözler Asya’ya çevrildi. Çin ve Tayvan arasında da benzer bir savaşın olabileceği tartışılıyor.

Rusya-Ukrayna krizi devam ederken Çin ile Tayvan arasındaki gerilim yeniden gündeme geldi. İki ülke arasında benzer savaşın olabileceği tartışılıyor. Çin ile ihtilaflı Tayvan Adası'ndaki hükümetin savunmadan sorumlu üyesi Çiu Kuo-çıng, ''Eğer gerçekten savaş çıkarsa bu her iki taraf için de felaket olur." dedi.

Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası gözler Asya’ya çevrildi. Çin ve Tayvan arasında da benzer bir savaşın olabileceği tartışılıyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken ABD ve AB ülkelerinin yaptırım kararları, Ukrayna’ya mühimmat desteği ‘3. Dünya Savaşı’ söylentilerini beraberinde getirdi. Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası gözler Asya’ya çevrildi. Çin ve Tayvan arasında da benzer bir savaşın olabileceği tartışılıyor.

Çin ile ihtilaflı Tayvan Adası'ndaki hükümetin savunmadan sorumlu üyesi Çiu Kuo-çıng, tartışmalara ilişkin açıklama yaptı.

'FELAKET OLUR'

Çiu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Tayvan Boğazı ve çevresindeki askeri hareketleri dikkatle izlediklerini belirterek, "Kimse savaş istemiyor. Böyle bir ihtimali tüm boyutlarıyla düşünerek hareket etmek gerek. Eğer gerçekten savaş çıkarsa bu her iki taraf için de felaket olur." dedi.

Chiu, Ukrayna krizinin Tayvan'a "birçok ders" verdiğini ve buna göre hazırlık yaptıklarını kaydetti.

Öte yandan, Ulusal Halk Kongresi (ÇUHK) ve Halk Danışma Konferansının (ÇHDK) eş zamanlı kongrelerinin devam ettiği Çin'de, Halk Kurtuluş Ordusunun (PLA) Kongre delegelerinin sözcüsü Albay Vu Çien, yaptığı açıklamada, Çin'in bölgedeki askeri hareketlerinin arttırmasının gerekliliğini savundu.

'SERT ÖNLEMLER ALACAĞIZ'

Tayvan'daki gerilimlerin "ayrılıkçı faaliyetler ve dış güçlerle iş birliğinden" kaynaklandığını, iktidardaki Demokratik İlerici Parti (DPP) hükümetinin gerilimden sorumlu olduğunu ileri süren Vu, "ABD ve Japonya Tayvan sorununu kışkırttığı sürece ulusal egemenliğimizi ve toprak bütünlüğümüzü korumak üzere daha sert önlemler alacağız." dedi.

Pekin, son dönemde Tayvan Boğazı çevresindeki askeri hareketliliğini arttırmış, ayrıca Taipei yönetiminin Hava Savunma Tanımlama Bölgesi (ADIZ) ilan ettiği bölgeye çok sayıda savaş uçağının katıldığı uçuşlar yapmıştı.

ÇİN-TAYVAN GERİLİMİ

Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.

Bu girişim, Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmişti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından 1971'de BM Genel Kurulunda yapılan oylamada, Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...