Tgrt Haber

Tayvan’dan Çin’e uyarı ateşi! Pasifik'te savaş çanları çalıyor

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber, AA
30 Ağustos 2022 23:06 - Güncelleme : 30 Ağustos 2022 23:14
Tayvan’dan Çin’e uyarı ateşi! Pasifik'te savaş çanları çalıyor

Çin ve Tayvan arasındaki kriz giderek büyüyor. Tayvan’a bağlı Erdan Adası üzerinde uçuş yapan Çin İHA'sı Tayvan ordusundan uyarı ateşi aldı.

Tayvan​ ilk kez hava sahasını ihlal eden bir Çin​'e ait İHA​'ya uyarı ateşi açtı. Tayvan basınında yer alan haberlerde, Tayvan ordusunun Kinmen Savunma Komutanlığı'nın (KDC), Çin'e ait sivil İHA'ların Dadan Adası, Erdan Adası ve Shi Adası üzerinde uçtuğunu tespit ettiği ve işaret fişeği atarak söz konusu İHA'ları uyardığı aktarıldı.

Çin'e ait İHA'ların uyarı fişeğinin ardından Çin'in Xiamen kenti yönüne doğru gittiği belirtilen haberlerde, yerel saatle 17.59’da ise Erdan Adası'nın hava sahasına Çin'e ait başka bir İHA'nın girdiği ve prosedürlere uygun şekilde uyarıldığı belirtildi.

UYARI ATEŞİNDE GERÇEK MERMİ KULLANILDI

İHA'nın tüm uyarılara rağmen ada üzerindeki uçuşuna devam etmesi sonrası askerler tarafından gerçek mermi kullanılarak uyarı ateşi açıldığı aktarılan haberlerde, İHA'nın uyarı ateşinin ardından Çin'in Xiamen kenti yönüne doğru gittiği belirtildi. KDC'nin “teyakkuzda kalmaya ve durumu yakından izlemeye devam edeceği” aktarıldı. KDC, geçtiğimiz pazar günü hava sahası ihlali yapan İHA'ların vurulacağına dair bir uyarı yayınlamıştı.

24 SAVAŞ UÇAĞI

Tayvan Savunma Bakanlığı, gün içinde Çin'e ait 24 savaş uçağı ve 11 savaş gemisinin, Ada çevresinde görüldüğünü bildirdi.

Öte yandan Tayvan lideri Tsai Ing-wen, Penghu Adası'ndaki askeri birliklere yaptığı ziyarette, "hava sahasına yönelik ihlallere karşı güçlü tedbirlerin alınması" talimatını verdiğini bildirdi.

Tsai'nin açıklaması, Çin ana karasından kontrol edilen sivil dronların, Kinmen (Quemoy) gibi Tayvan açığındaki adalardaki askeri bölgeler ve nöbet mevzileri üzerinde uçarken çektiği görüntülerin internette yayılmasının ardından geldi.

Önceki gün, Çin ana karasının 10 kilometre açığındaki Ada'da Tayvan askerlerinin nöbet tuttuğu mevziye yaklaşan dronun görüntüleri Çin'de sosyal medyada yayılmıştı.

Kinmen Savunma Komutanlığından yapılan açıklamada, dronun fişeklerle uyarılarak uzaklaştırıldığı belirtilmiş, "ateş ederek düşürme gibi gerilimi tırmandıracak daha agresif tedbirlerden kaçınıldığı" vurgulanmıştı.

TAŞ ATILMIŞTI

Daha önce de aynı bölgedeki nöbet kulübesinin üzerinde uçan Çin dronuna Tayvan askerlerinin taş attığı görüntüler internette yayılmıştı.

Kaynak: TGRT Haber, AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...