Tgrt Haber

Dünya'yı karanlığa boğacak çanta Putin'in elinde: Tek tuşla nükleer felaket

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: Euronews
04 Mart 2022 13:28 - Güncelleme : 04 Mart 2022 14:16
Dünya'yı karanlığa boğacak çanta Putin'in elinde: Tek tuşla nükleer felaket

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in her gittiği yerde yanından ayırmadığı, 'Devlet Politikasının Temel İlkeleri' adlı bir belgede 'Şeget' olarak adlandırılan çanta, dünyayı tedirgin ediyor. Çanta, Putin'in nükleer saldırı emrini direkt olarak Genelkurmay Başkanlığı'na iletiyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 24 Şubat sabahı aldığı saldırı kararı sonrası Rus ordusunun Ukrayna’yı işgal girişimi devam ediyor. Saldırılar sonrası ABD ve Avrupa ülkeleri Rusya’nın sınırına yakın ülkelere askeri mühimmat ve araçları yığmaya başladı.

Putin, ülkelerin bu askeri hareketliliği sonrası geçen hafta sonu orduya nükleer caydırıcı güçlerine özel savaş durumuna geçme talimatı verdi. Putin’in bu hareketi dünyayı tedirgin etti. İnsanları nükleer bir savaşın başlayacağı korkusu sardı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminin 3. Dünya Savaşı’na neden olabileceği endişeleri Putin’in emrinden sonra gün geçtikçe katlanarak artıyor.

NÜKLEER FELAKET ‘ŞEGET’

Nükleer silah kullanmasından korkulan Putin’in bu kararı aldığı takdirde süreç nasıl işleyecek? Nükleer silahları kim ateşleyecek?

"Rusya Federasyonu'nun Nükleer Caydırıcılığa İlişkin Devlet Politikasının Temel İlkeleri" adlı 2020 tarihli bir belgede, nükleer silah kullanma kararını Rusya Devlet Başkanı'nın aldığı belirtiliyor. 
Dünyayı karanlığa boğacak ‘Şeget’ adlı küçük bir evrak çantası, Putin’in gittiği her noktaya götürülüyor. Bu gizemli çanta, Putin’in stratejik nükleer kuvvetlerinin komuta ve kontrol ağına her an iletişim kurmasını sağlıyor.

B PLANINDA YETKİ GENELKURMAY'DA

Ancak Çantada nükleer silahları ateşlenmesi için bir düğme bulunumuyor. Ama Şeget sayesinde alınan kararlar ya da emirler nükleer silahların ateşlenebileceği komutanlığa direk olarak iletiliyor.

Bu noktada nükleer başlıklı füzelerin fırlatılması için komutanların önünde iki seçenek bulunuyor. İlk olarak yetkilendirme kodları, daha sonra fırlatma prosedürleri komutanlara doğrudan gönderebiliyor. Bu seçeneğin gerçekleşememesi ihtimaline karşı bir de yedek plan düşünülmüş. 'Perimetr' adlı bu 'B Planı', Genelkurmay Başkanlığı'nın tüm acil komuta noktalarını atlamasına ve füzeleri doğrudan fırlatmasına olanak tanıyor.

ÇANTA AÇILIRSA KAZANAN OLMAZ

Putin'in ülkenin nükleer güçlerinin yüksek alarma geçirilmesi gerektiği yönündeki açıklamasından bir gün sonra Rus Savunma Bakanlığı, nükleer füze kuvvetlerinin "gelişmiş" savaş duruma getirildiğini duyurdu.

"Gelişmiş" veya "özel muharebe görevi" ifadesinin Rusya'nın nükleer doktrininde yer almaması nedeniyle bu terimin tam olarak neyi kastettiği bilinmiyor.

Cenevre'deki Birleşmiş Milletler Silahsızlanma Araştırmaları Enstitüsü'nde araştırmacı olan Pavel Podvig, Twitter'da, emrin Rusya'nın nükleer komuta ve kontrol sistemini harekete geçirmiş ve esasen herhangi bir nihai fırlatma emri için iletişim kanallarını açmış olabileceğini söyledi.

Araştırmacının diğer bir teorisi de bunun Rusların nükleer tesislerine personel eklediği anlamına gelebileceği.

RUSYA'NIN KAÇ TANE NÜKLEER SİLAHI VAR?

Amerikan Bilim İnsanları Federasyonu, Rusya'nın diğer tüm ülkelerden daha fazla 6 bin 255 nükleer savaş başlığına sahip olduğunu tahmin ediyor. Bunlardan bin 800'i konuşlandırılmış ve kullanıma hazır halde tutuluyor.

Kaynak: Euronews

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...