Terör yanlısı İsveçli eski vekilin uykuları kaçtı: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın karşısında diz çöktük
İsveç Başbakanı Ulf Kristerssons'ın Ankara ziyareti, Türkiye'ye iadesi istenen eski vekil Amineh Kakabaveh'in uykularını kaçırdı. İsveç'te yeni hükümetin PKK terör örgütü ile arasına mesafe koyacağına yönelik açıklamalarının ardından Kakabaveh, "Türkiye'nin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın karşısında diz çöktük" dedi.
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'un Ankara ziyareti ve yeni hükümetin terör örgütü PKK/YPG ile arasına mesafe koyacağına yönelik açıklamaları eski vekil Amineh Kakabaveh'i oldukça rahatsız etti. Türkiye'ye iadesi istenen İsveçli vekil Aftonbladet gazetesine yaptığı açıklamada, ''Türkiye'nin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın karşısında diz çöktük.'' ifadelerini kullandı. Kakabaveh, İsveç vatandaşı olmaktan utandığını da sözlerine ekledi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VE ULF'UN GÖRÜŞMESİ
Rusya’nın Ukrayna topraklarına saldırmasının ardından NATO’ya üye olmak isteyen İsveç, Türkiye’nin ‘veto’ resti sonrası harekete geçti. Ülkesindeki terör örgütlerinin eylemlerini durdurmak için söz veren İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Türkiye’ye gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. Görüşmede İsveç, Türkiye ile birlikte terör örgütlerine yönelik mücadelesini sürdüreceğine dair açıklamalarda bulundu.
Başbakan Kristerssons, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin ardından ''Terörizmden en çok etkilenen NATO müttefiklerinden biri Türkiye. İsveç Türkiye'ye yapmış olduğu tüm taahhütlere uyacaktır. İleride de müttefik olarak verilen taahhütleri yerine getirecektir. Üçlü muhtırayı tam olarak uygulayacağız.'' ifadelerini kullandı.
RUSYA KORKUSU NATO'YA İTTİ
Rusya tehdidi karşısında askeri tarafsızlık politikasından vazgeçen Finlandiya ve İsveç dün NATO'ya üyelik için resmen başvurmuştu. Bu iki ülkenin üyeliği konusunda çekinceleri olan Türkiye ise üyelik sürecini bloke etme kararı almıştı. Haziran ayında yapılan NATO Zirvesi'nde İsveç'te o dönem iktidarda olan merkez sol hükümet ve Finlandiya hükümeti, Türkiye ile bir mutabakat zaptı imzalamıştı.
Öte yandan İsveç'te 2018 seçimlerinde Sol Parti'den milletvekili olarak parlamentoya giren Kakabeveh 2022'de aday olmamıştı.
TÜRKİYE'NİN TALEPLERİ NELER?
Buna göre İsveç ve Finlandiya, Suriye'nin kuzeyinde faaliyet gösteren terör örgütü PKK'nın kolu YPG'ye desteği kesip, 2019'da Suriye'ye operasyon nedeniyle Türkiye'ye uygulanan silah ambargosunu da kaldırmayı taahhüt etmişti. Bu iki ülke, Ankara'nın talep ettiği terör şüphelilerini de Türkiye'ye iade edecekti. Bu koşulların yerine getirilmesi karşılığında da Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine vetosunu kaldıracaktı. İsveç'te 11 Eylül'de yapılan seçimler sonrasında iktidara gelen merkez sağ hükümet, Türkiye'nin taleplerini karşılama konusunda daha kararlı bir tutum sergilemişti.