Tgrt Haber

Tonlarca elmas gömülü olan kasaba: Göreni duyanı şoke ediyor

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Tgrthaber.com / Çeviri
25 Ağustos 2024 17:34 - Güncelleme : 25 Ağustos 2024 17:59
Tonlarca elmas gömülü olan kasaba: Göreni duyanı şoke ediyor

Almanya'nın 'elmas kasabası' görenleri, duyanları şoke ediyor. 15 milyon yıl önce dünyaya çarpan bir gök taşı, Nördlingen kasabasını elmasa boğdu. Halk, oturduğu evlerin elmasla kaplı olduğunu ancak 1960'lı yıllarda öğrendi.

Almanya​'nın turistik kasabalarından Nördlingen, pek de bilinmeyen hikayesini duyanları kendine hayran bırakıyor. Kasabadaki neredeyse her binada elmaslar gömülü. 15 milyon yıl önce dünyaya çarpan gök taşı bu kasabayı adeta elmasa boğdu. Uzmanlar, kasabadaki binaların duvarlarında yaklaşık 72 bin ton elmas​ gömülü olduğunu düşünüyor. 

ELMASLARLA DÖŞELİ KASABA

Kasaba sakinleri, 1960'lı yıllara kadar 'elmas bölgesinde' yaşadıklarını bilmiyorlardı. İki ABD'li jeolog Eugene Shoemaker ve Edward Chao, kasabaya geldiklerinde kasabanın elmaslarla döşendiğini fark ettiler. 

Tonlarca elmas gömülü olan kasaba: Göreni duyanı şoke ediyor - 1. Resim

Ries kraterinin içinde yer alan kasabanın volkanik bir patlama sonucu oluştuğu düşünülürken ABD'li jeologlar, kilisenin duvarlarının minik elmas kümeleriyle dolu olduğunu gördüler ve teorilerinin doğru olduğunu anladılar.

GÖKTAŞI ELMASA DÖNÜŞTÜ

Jeologlar, 15 milyon yıl önce saniyede 25 kilometre hızla hareket ettiği düşünülen 1 kilometre genişliğindeki gök taşının çarpmasıyla kraterin oluştuğunu düşünüyor. Gök taşının çarpmasıyla kayanın içindeki karbon kabarcıkları, patlamanın basıncı ve ısısı altında küçük elmaslara dönüştü.

Tonlarca elmas gömülü olan kasaba: Göreni duyanı şoke ediyor - 2. Resim

Jeolog ve Nördlingen Ries Krater Müzesi müdürü Dr. Stefan Hölzl BBC'ye yaptığı açıklamada şunları söyledi:

''Dünyada bu tür asteroid çarpma malzemesinin binalar için kullanıldığı bazı yerler var, ancak bu miktara yakın değil. Burada tüm kasabayı inşa etmek için kullanılmış.''

Sadece Nördlingen'deki St George Kilisesi'nin toplamda 5000 karat değerinde elmas içerdiği düşünülüyor. Fakat elmasların herhangi bir ekonomik değeri olmadığı belirtiliyor.

Kaynak: Tgrthaber.com / Çeviri
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...