Tgrt Haber

Topyekün atağa geçen Ukrayna cepheden kutlama fotoğrafları paylaştı

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: BBC, AA
12 Haziran 2023 09:14 - Güncelleme : 12 Haziran 2023 14:52

Ukrayna, Batı'dan aldığı destekle Rusya'ya karşı geniş çaplı hücum başlattı. Blahodatne, Neskuchne ve Makarivka'nın yeniden el değitşirdiği iddia edilirken tankların ilerleme görüntüleri sosyal medyaya düştü. Rusya ise taarruzun püskürtüldüğünü öne sürdü. İşte Rusya-Ukrayna savaşında son durum...

2022'nin Şubat ayında başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı​'nda şiddet son günlerde yeniden alevlendi. Şiddetin artmasında uzun süredir savunma pozisyonunda olan Ukrayna'nın karşı taarruz başlatması etkili oldu.

Ukrayna birliklerinin doğuda Bahmut​ yakınlarında ve güneyde ise Zaporijya​ yakınlarında ilerlediği ve Rus hedeflerine uzun menzilli saldırılar düzenlediği bilgisi geliyordu.

Ukrayna ordusu, ülkenin güneydoğusundaki üç köyü Rusya'dan geri aldıklarını duyurdu. Cepheden paylaşılan son görüntülerde Ukrayna askerlerinin Donetsk​'teki Blahodatne ve Neskuchne bölgelerinde kutlama yaptıkları görüldü. Bazı görüntülerde ise Ukrayna ordusunun tanklarla ilerlemesi dikkat çekti. Ukrayna Savunma Bakanı Yardımcısı Hanna Maliar, yakınlardaki Makarivka yerleşiminin de Rus ordusundan geri alındığını söyledi.

İLERLEYEN TANKLAR VE KUTLAMA!

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de gelişmeşyi doğruladı. Cumartesi günü Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile görüşmesinin ardından Kiev'de açıklama yapan Zelenski ise Rus liderin sözlerini "ilginç" olarak nitelendirirken, "Rusya'nın fazla zamanlarının kalmadığını hissetmesi önemli" ifadelerini kullandı.

Topyekün atağa geçen Ukrayna cepheden kutlama fotoğrafları paylaştı

Buna karşın Rusya cephesi saldırıları püskürttüğünü öne sürüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, gaçtiğimiz cuma günü verdiği demeçte, Ukrayna kuvvetlerinin taarruza başladığını ancak bu girişimin ağır kayıplarla ve başarısızlıkla sonuçlandığını iddia etti.

Bu arada Rus kaynaklarına göre, son günlerde kilit öneme sahip Zaporijya bölgesinde çatışmalar tırmandı. Ukrayna kuvvetlerinin, Rusya'yı Kırım'a bağlayan işgal altındaki bölgeyi yarıp, Rus kuvvetlerini ikiye bölmek için güneye doğru ilerlemeye çalıştığı gelen bilgiler arasında.

UKRAYNA'NIN ENGELİ BARAJ!

Bu noktada Ukrayna ordsunun önündeki en büyük engel ise Kahovka Barajı'nı barajının yıkılmasının ardından ülkenin güneyinde meydana gelen büyük sel. Bu durumun Ukrayna'nın bölgedeki ilerlemesini engellemesi kuvvetle muhtemel.

Sel, Dnipro Nehri'nin her iki yakasında yaklaşık 596 kilometrekareyi etkilemiş durumda. Cumartesi geceki konuşmasında Zelenskiy, sel basan Herson ve Mykolaiv bölgelerinden 3 bin kişinin tahliye edildiğini söyledi. Herson'un bölgesel yöneticisi Oleksandr Prokudin, su seviyelerinin 27 cm düştüğünü, ancak Ukrayna'nın elindeki bölge olan nehrin sağ kıyısındaki 30'dan fazla yerleşim yerinin hala sular altında olduğunu ve yaklaşık 4 bin konutun su altında kaldığını söyledi.

Topyekün atağa geçen Ukrayna cepheden kutlama fotoğrafları paylaştı

NATO ve Ukrayna ordusu Rusya'yı barajı havaya uçurmakla suçlarken, Rusya suçu Ukrayna’ya attı. Bununla birlikte, BBC'den Paul Adams, barajı kontrol eden Rus güçlerinin büyük olasılıkla, karşı saldırıları sırasında Ukrayna kuvvetlerinin nehri geçmesini zorlaştırmak için barajı havaya uçurduğunu söylüyor.

"BİR BARAJ DAHA VURULDU" İDDİASI

Ukrayna ordusu sözcüsü Valeriy Shershen, Zaporijya bölgesinde bir diğer barajın daha Ruslar tarafından patlatıldığını iddia etti. Shershen, Novodarivka köyü yakınlarındaki barajın patlaması nedeniyle Mokri Yaly nehrinin iki yakasında da sel meydana geldiğini belirtti. Ukrayna ordu sözcüsü, Rusya'nın, Ukrayna ordusunun ilerlemesini durdurmak amacıyla özellikle barajları hedef aldığını savundu.

Kaynak: BBC, AA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...