Tgrt Haber

Trump hakkında skandal bir iddia daha: Ürdün Kralı II. Abdullah'a Batı Şeria'yı teklif etmiş

15 Eylül 2022 14:21 - Güncelleme : 15 Eylül 2022 14:52
Trump hakkında skandal bir iddia daha: Ürdün Kralı II. Abdullah'a Batı Şeria'yı teklif etmiş

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'ın yazarları, eski Başkan Donald Trump'ın, Batı Şeria'nın kontrolünü Ürdün'e önerdiğini iddia etti.

New York Times'ın Beyaz Saray​ başmuhabiri Peter Baker ve gazetenin yazarlarından Susan Glasser'ın yeni The Divider: Trump in the Whit House 2017-2021'de ABD'nin eski başkanı Donald Trump​'ın, Ürdün Kralı II. Abdullah'a Batı Şeria​'yı teklif ettiği iddiası yer aldı. Kitapta yer alan bilgiye göre, 2018 yılının ocak ayında Ürdün Kralı II. Abdullah, bir arkadaşına Trump'ın teklifinden bahsederken "Kalp krizi geçirdiğimi sandım. Nefes alamıyordum" dediği belirtildi. 

Trump'ın "büyük teklif" diye nitelediği bu hamle sonucunda Ürdün'ün istikrarsızlaştıracağını öngöremediği belirtildi. Ayrıca eski ABD başkanının ülkesine ait olmayan bir toprağı başkasına vermeye çalıştığına dikkat çekildi.

AFP'nin haberine göre, yaklaşık 10 milyon kişinin yaşadığı Ürdün'de nüfusunun yarısından çoğu Filistin kökenli ve bu kesimden krallığın yıkılması gerektiğini savunanlar da oldu. 

Washington Post'un da (WP) incelediği kitapta, İsrail'in bu tekliften haberi olup olmadığına dair bilgi paylaşılmadı. Trump'ın söz konusu teklifi, 6 Aralık 2017'de Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığı tartışmalı kararının ardından yaptığına da dikkat çekildi.

BATI ŞERİA'NIN İŞGALİ

1948 Arap-İsrail Savaşı'nın ardından Ürdün'ün ilhak ettiği Batı Şeria, 1967'deki Altı Gün Savaşı sonunda İsrail tarafından işgal edilmişti. 1988'de Ürdün, bölgedeki hak iddiasını geri çekmişti.

Trump hakkında skandal bir iddia daha: Ürdün Kralı II. Abdullah'a Batı Şeria'yı teklif etmiş

1993-1995'teki Oslo Anlaşmaları'yla farklı yönetim bölgelerine ayrılan ve halihazırda İsrail işgali altındaki Batı Şeria, yıllardır İsrail-Filistin çatışmalarına sahne oluyor. 1994'te Ürdün ve İsrail arasında da bir barış anlaşması imzalanmıştı.

Kaynak: NYP
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...