Trump'tan Kuzey Kore'ye bombardıman uçağıyla gözdağı
Kuzey Kore'nin Japonya'nın üzerinden geçen orta menzilli füze denemesine ABD ve Güney Kore'den yeni bir tepki geldi. ABD ve Güney Kore'nin bomba yüklü uçakları Kore yarımadası üzerinde uçuş yaptı.
Güney Kore Hava Kuvvetleri'nden yapılan açıklamada, ABD ve Güney Kore savaş uçaklarının Kore yarımadası üzerinde ortak bir tatbikat gerçekleştirdiği belirtildi.
Açıklamada, iki B-1B bombardıman uçağı, dört F-15 savaş uçağı ve dört F-35B savaş uçağının Kore yarımadası üzerinde uçuş yaptıkları belirtildi.
Açıklamada ayrıca, bombardıman ve savaş uçaklarıyla gerçekleştirilen tatbikatın, Kuzey Kore'nin balistik füze denemesine "güçlü bir cevap" niteliği taşıdığı ifade edildi.
Güney Kore, füze denemesinin ardından Kuzey'den gelecek olası saldırıya karşı ABD'li muhataplarından Guam'daki Amerikan B-1B bombardıman uçaklarının ülkesine konuşlandırılmasını talep etmişti.
Seul'e destek için ABD'nin B-1B'ler dışında B-52 bombardıman uçakları, füzesavarlar, nükleer denizaltıları ve uçak gemilerini bölgeye sevk edilebileceği belirtiliyor.
Konunun, ABD Savunma Bakanı James Mattis'in Güney Koreli mevkidaşı Song Young-moo ile Pentagon'da yapması beklenen görüşmede gündeme gelmesi bekleniyor. Pentagon yetkilileri ise olası askeri takviyenin neleri içereceği konusunda yorum yapmaktan kaçındı.
ABD Füze Savunma Ajansı ile ABD donanması ortaklaşa Hawaii açıklarında başarılı şekilde füze savunma sistemi denedi.
Füze Savunma Ajansı, söz konusu sisteme ait füzelerin USS John Paul Jones adlı Amerikan destroyerinden fırlatıldığını ve yapılan denemeyle orta menzilli balistik füze hedeflerinin Standart Missile-6 (SM-6) güdümlü füzesiyle başarılı şekilde yakalandığı belirtildi.
Kuzey Kore, iki gün önce erken saatlerde balistik füze denemesinde bulunmuş, Japonya üstünden geçen füze Büyük Okyanus'a düşmüştü.
Kuzey Kore'nin denemesi, başta füzenin hava sahasından geçtiği Japonya olmak üzere bölge ülkeleri ve ABD'nin tepkisine yol açmıştı.
ABD Başkanı Donald Trump, Japon ve Güney Koreli muhattaplarıyla yaptığı görüşmelerin ardından "tüm seçeneklerin masada olduğunu" açıklamıştı.
ABD, Japonya ve Güney Kore'nin çağrısıyla toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Pyongyang yönetimini sert şekilde kınamıştı.