G20 zirvesinde diplomasi trafiği: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan liderlerle peş peşe kritik temas
Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de G20 Liderler Zirvesi başladı. Zirveye ev sahipliği yapan Hindistan Başbakanı Modi tarafından törenle karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, peş peşe kritik temaslarda bulundu. MIKTA Liderler Zirvesi'nin ardından açıklamalarda bulunan Erdoğan, Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılara tepki gösterirken, tahıl krizinin çözümü için de önemli açıklamalarda bulundu.
Bu sene 'Tek Yeryüzü, Tek Aile, Tek Gelecek' ana temasıyla düzenlenen G20 Liderler Zirvesi Hindistan'ın ev sahipliğiyle gerçekleşiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeni Delhi'de resmi törenle karşılandı. Liderlerin bir araya gelmesiyle zirve başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da aralarında olduğu liderler tören kapsamında 'Liderler Alanı'nda bir araya geldi.
Törenin ardından liderler zirve oturumlarına katılmak üzere kongre merkezine giriş yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da "Tek Dünya" temasıyla gerçekleştirilen günün ilk oturumunda yer aldı.
AFRİKA BİRLİĞİ DAİMİ ÜYE OLACAK
Hindistan Başbakanı Modi, Afrika Birliği'nin G20'nin daimi üyesi olacağını söyledi.
PUTİN, Şİ VE SANCHEZ ZİRVEYE KATILMADI
Avrupa Birliği ile Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye, İngiltere ve ABD'nin yer aldığı 19 ülkeden oluşan G20'ye bu yıl, dünyanın ilk 20 ekonomisi arasında olmasına rağmen G20'de yer almayan İspanya da misafir olarak davet edildi.
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in Covid-19 testinin pozitif çıkması dolayısıyla zirveye katılamayacağı bildirildi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, zirveye katılmayı tercih etmedi, kendisinin yerine Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u görevlendirdi.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de zirveye katılmayacak, yerine Başbakan Li Çiang toplantılarda Çin heyetine başkanlık edecek.
Ülke liderlerinin birebir müzakerelerde bulunması için imkan da sunan zirve vesilesiyle katılımcı ülke liderlerinin, başta Ukrayna-Rusya savaşı olmak üzere bölgesel ve küresel meseleleri masaya yatırması bekleniyor.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN KRİTİK TEMASLAR
Cumhurbaşkanı Erdoğan gündem çerçevesinde liderlerle bir araya gelmeye başladı. Erdoğan zirve marjında katılımcı bazı devlet ve hükûmet başkanlarıyla temaslarda bulundu.
Zirvede ilk olarak BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile görüşen Erdoğan, daha sonra Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ve Güney Kore Devlet Başkanı Yeol ile bir araya geldi.
Diplomasi trafiğini sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u kabul etti.
Erdoğan, kısa süre önce geçirdiği kaza nedeniyle “korsan bandı” olarak bilinen siyah göz bandı takan Scholz’e geçmiş olsun dileklerini iletti.
DÜNYA BANKASI İLE İŞ BİRLİKLERİ DERİNLEŞECEK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga ile görüşme gerçekleştirdi. Erdoğan görüşmede Banga’yı yeni görevi dolayısıyla kutlarken, Türkiye’nin Dünya Bankası ile köklü ilişkilerinden ve "asrın felaketi" olarak nitelendirilen 6 Şubat depremleri sonrası bankanın desteğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Erdoğan ayrıca, Dünya Bankası Grubu’nun 17 milyar dolar büyüklüğündeki 3 yıllık Türkiye Fonu’nu 18 milyar dolar ilave ile 35 milyar dolara yükseltme kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Yatırımların tamamının deprem bölgesinin yeniden inşası başta olmak üzere istihdam ve üretime yönelik uzun vadeli yatırımlara dönüşeceği ifade edilen görüşmede Erdoğan, Dünya Bankası ile yeni dönemde iş birliklerinin derinleşeceğine inandığını söyledi.
ZİRVE İÇİNDE ZİRVE
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de 2023 G20 Liderler Zirvesi'nde MIKTA Liderler Buluşmasına da katıldı. Erdoğan; Türkiye, Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Avustralya'dan oluşan kıtalar arası gayriresmî istişare ve eş güdüm platffotmu üyesi ülkelerin devlet başkanlarıyla G20 Liderler Zirvesi'nde bir araya geldi.
Zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-Yeol, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid, Arjantin Devlet Başkanı Andres Alberto Fernandez, Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu ve Avustralya Başbakanı Anthony Albanese yer alacak.
ERDOĞAN: DÜNYA 5'TEN BÜYÜKTÜR
Türkiye, Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Avustralya'dan oluşan MIKTA zirvesinin ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:
"Dünyada adaletsizlikler büyürken uluslararası kuruluşların bu sorunlara çözüm üretme kabiliyeti maalesef azalıyor. Bu tablo; çatışmaların barışçıl yollardan çözümü, daha adil bir dünyanın inşa edilmesi çok taraflılığın güvence altına alınması noktasında bizim sorumluluğumuzu daha da artırmaktadır. Her fırsatta dile getirdiğimiz 'Dünya 5'ten büyüktür' tespitimizin gerisinde işte bu durum vardır.
KUR'AN'A YÖNELİK SALDIRILARA TEPKİ
Nefret suçları, ayrımcılık, İslam ve yabancı düşmanlığı yerine karşılıklı saygıyı, bir arada yaşama kültürünü hakim kılmamız gerekiyor. Hemen her gün ifade özgürlüğü kılıfıyla 2 milyar insanın en mukaddes değerlerine saldırılmasına izin verilmesi asla kabul edilemez. Hangi dine mensup olursa olsun insana saygı duyan herkesin buna itiraz etmesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye olarak bu konudaki tepkimizi ifade etmeyi sürdüreceğiz. Ayrıca uluslararası kuruluşların daha kapsayıcı, temsil niteliğine haiz, adil, demokratik, şeffaf, hesap verebilir ve etkin kılınması şarttır. MIKTA gibi oluşumlar da bu bakımdan büyük önem taşıyor.
"TAHIL KRİZİNE KATKIDA BULUNABİLİRİZ"
MIKTA ülkeleri olarak tüm dünyayı tehdit eden gıda kriziyle mücadelede yapıcı katkılarda bulunabileceğimize inanıyorum. Birlikteliğimizin krizlerle ve yeni meydan okumalarla mücadele çabalarına destek olmasını temenni ediyorum. Değerli dostum Joko Widodo'ya (Endonezya Devlet Başkanı) bu buluşmayı gerçekleştirdiği için teşekkür ediyorum."
G20 LİDERLER ZİRVESİ GÜNDEMİ
Küresel ekonomik üretimin yüzde 85'ini ve dünya ticaretinin yüzde 75'ini temsil eden, dünya nüfusunun üçte ikisini kapsayan G20 ülkelerinin liderleri, bu yılki üç oturumluk toplantıda kapsamlı küresel ekonomik reformları ele alacak.
Bu yıl ilk kez "dönem başkanlığı" heyecanını yaşayan Hindistan'ın zirvede yeşil kalkınma, hızlandırılmış/kapsayıcı ve dirençli büyüme, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde hızlandırılmış ilerleme, teknolojik dönüşüm ve dijital kamu altyapısı, 21. yüzyıl için çok taraflı kurumlar, kadın liderliğinde kalkınma gibi konuları öne çıkarması bekleniyor.
Ayrıca sürdürülebilir kalkınmanın yanı sıra gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki farkların azaltılması konusu da toplantıda gündeme getirilecek.
Hindistan'ın bir yılı aşkın dönem başkanlığında G20'de, çok taraflı kuruluşlardan gelişmekte olan ülkelere daha fazla borç, uluslararası borç yapısında reforma gitme, kripto para düzenlemeleri, enerji ve gıda güvenliğinde jeopolitik belirsizliklerin etkisi gibi konular ele alınacak.