Tgrt Haber

Türkiye F-16'ları ABD'den alacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan Başkan Biden ile görüşmesini anlattı

17 Kasım 2022 12:51 - Güncelleme : 17 Kasım 2022 13:39
Türkiye F-16'ları ABD'den alacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan Başkan Biden ile görüşmesini anlattı

Bu sene Endonezya'da düzenlenen G20 Zirvesi'nin ardından ülkeye dönüş yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gazetecilerin sorularını cevapladı. Zirve sırasında ABD Başkanı Joe Biden ile görüşen Erdoğan, F-16 meselesini de konuştuklarını açıkladı.

G20 Dünya Liderleri Zirvesi'nin sona ermesinin ardından Endonezya'dan yurda dönen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan​, zirve esnasında gerçekleştirdiği ABD Başkanı Joe Biden​ ile görüşmesine dair açıklamalarda bulundu. Endonezya'dan dönüşü esnasında uçakta gazetecilerin sorularını cevaplayan Erdoğan, F-16​ meselesinin en kısa zamanda çözüme kavuşacağını umduğunu belirtti.

Gazeteci Dicle Canova'nın ''ABD Başkanı Biden’la bir görüşmeniz oldu burada. Biz, size ‘Rusya’nın tahıl anlaşmasını askıya almasından sonra başlattığınız diplomasi süreciyle sorun nasıl çözüldü?’ diye sorduğumuzda, ‘Önce Biden’a anlatacağım, sonra size anlatacağım’ demiştiniz. Biden’la bu konuyu konuştunuz mu? Malum Rusya’nın beklentileri var, kendi tahıl ve gübresini ihraç edebilmesi için gerekli garantileri ABD veriyor mu? ‘Endonezya dönüşü Putin’le görüşeceğim’ dediniz. ABD’den bir mesaj iletecek misiniz? İki ülke liderinin görüşme olasılığına nasıl bakarsınız? Rus tahılının ihracı konusunda Türkiye’de işlenmesi, buradan Afrika’ya gönderilmesi projesi ne aşamada? Bu ne zaman başlar?'' sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan şu cevabı verdi:

''Tabii önce görüşmemizi bir yapalım. Görüşmemizi yaptıktan sonra da Sayın Putin’in bize söylediği en önemli başlık, bu tahılı ücretsiz olarak Afrika ülkelerine, Mali, Cibuti, Sudan, Somali gibi ülkelere göndermekti. ‘Burada aynı şekilde bu işin ücretsiz gönderilmesine biz de katkıda bulunuruz’ dedik. ‘Fakir fukara, garip gureba Afrika halkı aç, açık; onları böyle bir konumda bırakmayalım’ dedik. Böyle bir mutabakatımız zaten oldu.''

''İnşallah bu buğdayın gelip bizde una çevrilmesi ve bu şekilde gönderilmesi onları da ciddi manada rahatlatacaktır. Biden tabii bu konularla ilgili önce bize teşekkürünü ifade etti. ‘Bu tahıl koridorunda üstlendiğiniz rol sebebiyle teşekkür ederim’ dedi. Bunun dışında F-16’larla ilgili konuda ‘işin tamamen elinde olduğunu, bunun hassasiyeti içerisinde olduğunu’ söyledi. Bu konudaki ilişkilerimizi devam ettireceğiz. Burada Dışişleri Bakanlarımızın, Savunma Bakanlarımızın da bu süreci yakından takip etmeleri suretiyle, temennim odur ki inşallah kısa zamanda F-16 meselesini de bu vesileyle çözmüş oluruz.''

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...