Tgrt Haber

Türkiye ile Rusya arasında tahıl diplomasisi: Karadeniz'de gemi trafiği durduruldu

Editör: Murat Makas / Kaynak: İHA
31 Ekim 2022 21:53 - Güncelleme : 31 Ekim 2022 22:36
Türkiye ile Rusya arasında tahıl diplomasisi: Karadeniz'de gemi trafiği durduruldu

Son dakika haberi: Türkiye ile Rusya arasında yeni bir tahıl görüşmesi gerçekleştirildi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile telefon görüşmesi yaptı. Bakan Akar, Türkiye tahıl krizinde üzerine düşeni yapmaya hazır dedi. Bakan Çavuşoğlu ise Rus mevkidaşı ile görüşme gerçekleştirdi. Rusya, 29 Ekim’de askıya aldığı tahıl anlaşması hakkında yeni bir açıklama yaptı. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, anlaşma doğrultusunda Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden dünyaya sevk edilmesi için Karadeniz'de oluşturulan güvenlik koridorunda gemi trafiğinin durdurulduğu bildirildi.

Küresel gıda krizi devam ederken tahıl konusunu yakından takip eden dünyanın gözü Rusya-Ukrayna ve Türkiye​'nin üzerinde. Karadeniz'de tahıl anlaşmazlığı sonrası üç ülkeden de peş peşe açıklamalar geldi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar​, Rusya​ Savunma Bakanı Sergey Şoygu​ ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Bakan Akar tarafından, küresel gıda krizinin çözümüne büyük katkı sağlayan ve tüm sorunların iş birliği ve diyalogla çözülebileceğini gösteren tahıl girişiminin sürdürülmesinin büyük önem taşıdığı, tahıl sevkiyatı inisiyatifinin askıya alınması kararının yeniden değerlendirilmesinin beklendiği ifade edildi.

Tahıl sevkiyatına ilişkin son durumun ele alındığı görüşmede Bakan Akar tarafından, "küresel gıda krizinin çözümüne büyük katkı sağlayan ve tüm sorunların iş birliği ve diyalogla çözülebileceğini gösteren tahıl girişiminin sürdürülmesinin büyük önem taşıdığı, çatışma koşullarından ayrı tutulması gereken ve tamamen insani bir faaliyet olan tahıl sevkiyatı inisiyatifinin askıya alınması kararının yeniden değerlendirilmesinin beklendiği" ifade edildi.

'TÜRKİYE ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIR'

Akar ayrıca, Türkiye'nin, bölgede barışın temini ve insani yardım konusunda başta Başkan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere her seviyede bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini belirtti.

ZELENSKİ'DEN TAHIL AÇIKLAMASI

Ukrayna​ lideri Zelenski de bu görüşme sonrası tahıl ile ilgili açıklama yaptı.  Zelenski, 'BM ve Türkiye ile mutabakata uygun devam edeceğiz.' dedi.

GEMİ TRAFİĞİ DURDURULDU

Ukrayna'ya saldırılarını sürdüren Rusya'dan yeni bir tahıl açıklaması geldi. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, anlaşma doğrultusunda Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden dünyaya sevk edilmesi için Karadeniz'de oluşturulan güvenlik koridorunda gemi trafiğinin durdurulduğu bildirildi.

Ukrayna'nın Rusya'ya yönelik saldırılar gerçekleştirdiğinin altı çizilen açıklamada, "Ukrayna'nın 29 Ekim'de Sivastopol kentinde savaş gemilerine ve sivil gemilere yönelik gerçekleştirdiği terör eyleminin etrafındaki durum netleşene kadar, Karadeniz Girişimi tarafından tanımlanan güvenlik koridoru boyunca trafik askıya alındı. Karadeniz Girişimi kapsamındaki anlaşmanın ana katılımcısı olarak Rusya bu anlaşmadan çıkmıyor, uygulanmasını askıya alıyor" denildi.

Açıklamada, tahıl anlaşmasında Rusya'nın tavrıyla ilgili Birleşmiş Milletler (BM) ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e de rapor sunulduğu ifade edilerek, güvenlik koridoru ve insani yardım koridorlarından Rusya'ya saldırıların sürdürülmemesi için BM'den destek istendiği belirtildi.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU VE LAVROV GÖRÜŞTÜ

Tüm bu gelişmeler sonrası Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Rus mevkidaşı Lavrov ile tahıl konusunu görüştü.

Bakanlıktan yapılan bilgilendirmeye göre, Çavuşoğlu ve Lavrov'un telefon görüşmesinde tahıl koridoru, Kafkasya'daki son gelişmeler ve 3+3 bölgesel iş birliği platformu toplantısı ele alındı. Çavuşoğlu ayrıca İranlı ve Panamalı mevkidaşlarıyla da birer telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile görüşmede ikili ve bölgesel konular ele alındı. Çavuşoğlu, Panama Dışişleri Bakanı Janaina Tewaney Mencomo'yla yaptığı telefon görüşmesinde ise bu göreve yeni gelen mevkidaşını tebrik etti.

Kaynak: İHA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...